•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pulp Fiction (1994)

“Pulp Fiction” ili kako je preveden kod nas “Petparačke priče” je američki krimi film iz 1994. godine reditelja i koscenariste Quentin-a Tarantino-a. Ovaj film je poznat po bogatom i upečatljivom dijalogu, ironičnoj mešavini humora i nasilja, strukture koja je sve samo ne linearna ali i mnogih aluzija na kinematografiju i pop kulturu.

Naslov filma odnosi se na šund časopise i "tvrdo kuvane" kriminalističke romane iz sredine dvadesetog veka, poznate po slikovitim opisima nasilja i ispraznim dijalozima. Radnja je, kao i u drugim Tarantinovim delima, nelinearna. Kritičari su film zbog njegove samoreflektivnosti i nekonvencionalne strukture nazvali prvim primerom postomodernog filma. Ovaj film poslužio je kao inspiracija za mnoge kasnije filmove koji su preuzeli mnoge elemente njegova stila. Priroda njegove produkcije, marketinga i distribucije i naknadne profitabilnosti snažno su uticali na područje nezavisne kinematografije.

Režiran na vrlo stiliziran način, uključujući mnoge filmske reference, on spaja priče o mafijašima, marginalcima, sitnim lopovima i misterioznoj aktovci u Los Angelesu. Dobar deio vremena je posvećen dijalozima i monolozima koji otkrivaju smisao za humor pojedinih likova i njihove poglede na život.

U ovom filmu sreću se tri različite, ali povezane priče: mafijaški plaćeni ubica Vincent Vega je glavni junak prve priče, bokser Butch Coolidge druge, a Vincent-ov kolega plaćeni ubica, Jules Winnfield, je glavni junak treće priče. Iako se svaka od priča fokusira na drugu seriju incidenata, one su povezane te se podudaraju na različite načine. Film počinje s "Pumpkin" i "Honey Bunny" koji pljačkaju restoran, zatim se nastavlja s pričom o Vincentu, Julesu, Butchu i nekoliko važnijih likova, uključujući mafijaškog šefa Marsellus-a Wallace-a, njegovu suprugu, Miu i Winston-a Vuk-a, čovjeka iz podzemlja zaduženog za rešavanje problema. Na kraju se priča vraća onde odakle je krenula, u restoran: Vincent i Jules, koji su svratili na ručak, nađu se usred pljačke. Ukupno postoji sedam narativnih sekvenci - trima glavnim pričama prethode naslovi na crnom ekranu:

Prolog - Restoran

Uvod u "Vincent Vega i žena Marsellus-a Wallace-a"

"Vincent Vega i žena Marsellus-a Wallace-a"

Uvod u "Zlatni sat"

"Zlatni sat"

"Situacija saBonnie"

Epilog - Restoran

Narativni redosed, sa svim svojim zaobilaženjima, je zapravo kružan, budući da se poslednja scena preklapa s prvom. Govoreći o filmu, Tarantino kaže, "Super stvar je ta da se lomljenjem linearne strukture, kad gledam film s publikom, lomi i stanje publike. To je kao ono, 'Moram videti ovo... Moram obratiti pažnju'. Gotovo možete osetiti kako se svi pomiču u svojim sedištima. Zapravo je zabavno gledati publiku kako na neki način lovi film."

"Pulp Fiction" je kultni film koji jednostavno morate pogledati.

Žanr:krimi, drama
Godina:1994
Reziser:Quentin Tarantino
Scenario:Quentin Tarantino, Roger Avary
Uloge:John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson
Uzrast:R
Award:Oskar
Studio:A Band Apart, Jersey Films, Miramax Films
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:154 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...