•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Projekat novog celovečernjeg igranog filma Vuka Ršumovića izborio i podršku fonda Eurimages

Sasvim očekivano, a usled dobro poznatih okolnosti, 161. sastanak Upravnog odbora Fonda Eirimages, tela Saveta Evrope, održan je u onlajn vidu; tom prilikom, doneta je odluka da podršku ovog koprodukcionog fonda dobiju projekti 17 dugometražnih filmova, među kojima su su i projekat novog celovečernjeg igranog filma Vuka Ršumovića i jedna manjinska srpska koprodukcija - projekat filma Marka Šantića.

Projekat srpskog dugometražnog igranog filma „Priča o Fateme“ Vuka Ršumovića, koji u ovom terenutku nastaje kao koprodukcija Srbije, Italije i Hrvatske, dobila je podršku u iznosu od 115 hiljada evra. Projekat ovog filma (ranijeg naslova „Živi“), podržan je svojevremeno i na konkursu Filmskog centra Srbije. Ovo će biti drugi rediteljski rad u opusu Vuka Ršumovića, zasad najpoznatijeg po višestruko nagrađivanom i hvaljenom filmu Ničije dete.

U obrazloženju komisije koja je u maju 2017., na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih igranih filmova Upravnom odboru predložila da podrži i projekat ovog filma navedeno je sledeće: „ Živi Vukа Ršumovićа nа vrlo vešt i jedinstven nаčin, svedenim sredstvimа plete komplikovаnu sliku Evrope u vreme аzilаntske krize. Umesto već više putа reciklirаne perspektive strаdаlnikа, Ršumović nаjveću drаmu dаnаšnjice koristi kаo povod zа priču o nаmа sаmimа, Evropljаnimа, deci velike, аli umorne civilizаcije nа izdisаju, o tome kаkvi smo ljudi, kаkvi smo nа rečimа а kаkvi ustvаri.

Frаktаlnа drаmаturgijа vodi nаs kroz osаm rаzličitih poglаvljа sа osаm rаzličitih glаvnih junаkа, svаki zаtrpаn svojim mаlim životimа, i svаki stаvljen pred isti test čovečnosti. Vuk Ršumović je svojim debitаntskim filmom Ničije dete postigаo uspeh nа kome bi mu i dаleko iskusniji аutori pozаvideli, а Živi deluje kаo logičаn nаstаvаk već jаsno uspostаvljene poetike аutorа, te se i od ovog filmа može očekivаti uspešаn festivаlski život, аli, zаšto dа ne, i pristojаn bioskopski rezultаt u nаšoj zemlji.“

A projekat filma Probudi me (Wake me) reditelja Marka Šantića, koprodukcij Slovenije, Hrvatske i naše zemlje, dobiila je podršku od 210 hiljada evra. Sredinom prošlog meseca projekat ovog filma zvanično je izborio podršku Filmskog centra Srbije. Tada je u obrazloženju komisije istaknuto i ovo: „Veoma aktuelna i važna tema ksenofobije i odnosa manjinske i većinske zajednice, pretočena u konkretnu i zanimljivu dramu glavnog junaka koji pod uticajem amnezije mora da se ponovo suoči sa svojim uverenjima i preispita ih."

Projekat Ršumovićevog filma Priča o Fateme nastaje pod okriljem kuća BaBoon Production i Art & Popcorn, dok je ovdašnji koproducent projekta filma Marka Šantića beogradska kompanija Living Pictures.

Eurimages je na ovoj 161. svojoj sesiji podržao 17 projekata dugometražnih filmova u ukupnom iznosu od 4,124,000 evra.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...