•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Projekat ROJAZE Nišville fondacije i partnera iz Francuske i Belgije - Nišville aprila u Briselu

Nišville jazz festival predstaviće svoj sastav mladih muzičara okupljenih u sklopu projekta ROJAZE 26. aprila ove godine na festivalu “Balkan Trafik” u Briselu ( www.balkantrafik.com/line-up ). Na ovom festivalu, čiji je organizator asocijacija “1001 Valises” iz Brisela – jedan od partnera na projektu - između ostalih nastupaju i: Goran Bregović (koji predstavlja svoja dva projekta: The Best of Goran Bregović sa velikim sastavom i “Tri pisma iz Sarajeva” sa manjim sastavom), sastav “Rasta Zeneca” u kojem nastupaju i Nele Karajlić i Amparo Sančez, “Balkan Jazzović ft. Teodosi Spasov, “The Last Original Balkan All Stars” tridesetičlani orkestar u kojem su mnoge zvezde radicionalne muzike iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Rumunij… među kojima i Ferus Mustafov Tcha Limberg, Amza Tairov….

Odmah nakon “Balkan Trafik” festival u Briselu – cela ekipa projekta ROJAZE odlazi u Francusku gde će nastupiti u sklopu festivala "Welcome in Tziganie”.

Projekat “ROJAZE Roma jazzing Europe”, podržan od EU programa "Kreativna Evropa", zajednički organizuju i realizuju organizacije “L’ Air des Balkans” - Seisan (Francuska), “100 Valises” –Brisel (Belgija) i Nišville Fondacija – Niš (Srbija). Projekat tokom dve godine okuplja po osam mladih muzičara romske i neromskih nacionalnosti iz sve tri zemlje. Prvo okupljanje bilo je na Nišvillu 2021 a mladi muzičari su tokom desetodnevnog boravka u Nišu, uz pomoć muzičkih koordinatora iz sve tri zemlje i umetnika u rezidenciji – iskusnih džez muzičara iz Francuske i Belgije - uvežbavali zajednički program, čiji jedan deo izveden u sklopu programa “Prijatelji Šabanu” na River stage-u 11. avgusta. Centralni program projekta “ROJAZE” izveden je na Museum – Youth stage-u 14. avgusta gde se se u sklopu celovečernjeg programa, osim zajedničkog nastupa - na kraju programa, sastavi iz sve tri zemlje prethodno predstavitl i svojim pojedinačnim programima koje su od početka proleća uvežbavali, svako u svojoj zemlji, a pod supervizijom muzičkih koordinatora.

S obzirom na to da su i partnerske organizacije iz Fransuske i Belgije takođe organizatori muzičkih festivala ("Welcome in Tziganie" - u Fransuskoj i "Balkan Traffic"- u Belgiji) koji svoje programe pre svega baziraju na romskoj muzici, odnosnoi, muzici Balkana – sledeća oklupljanja dvadesetčetvoro maldih muzičara dogodiće se upravo tokom narednih izdanja ovih festivala – sredinom proleća 2022. godine. Drugi krug projekta, sa novom ekipom od dvadesetčetvoro mladih muzičara započeće na Nišvillu 2022, a završiće u Francuskoj i Belgiji tokom prve polovine 2023. godine.

Opšti cilj projekta je da se olakša kreativnost i otvorena umetnička razmena mladih romskih džez muzičara povezujući ih sa muzičkom omladinom različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla, razvijajući različite nivoe međukulturnog dijaloga, međukulturne saradnje i prekograničnog kretanja, povezujući Francusku, Belgiju i Srbiju. Takođe, uključivanjem romske i neromske muzičke omladine (18-32 godine) iz ove tri zemlje, povećaće se interkulturalni dijalog i svest o bogatstvu različitih romskih etničkih grupa i njihovom kulturnom uticaju naevropsku džez muziku. Organizovanje kulturnih događaja zasnovanih na bogatstvu različitog romskog uticaja na evropsku džez muziku ojačaće evropsko osećanje pripadnosti romske i neromske omladine iz Francuske, Belgije i Srbije i povećati svest da kultura predstavlja suštinski deo evropskog identitetskog mozaika kojem svi oni teže.

Kada je reč o umetničkom – muzičkom aspektu programa, ideja je da svaki sastav predstavi romsku muzičku tradiciju svoje zemlje (odnosno, svog regiona Evrope) interpretiranu rečnikom džeza. S obzirom da će, kada je reč o zajedničkom programu, na repertroaru biti kompozicije iz sve tri zemlje, a na osnovu predloga samih mladih muzičara i njihovih koordinatora – to će biti i prilika da mladi muzičari iz Srbije bolje upoznaju tradiciju “Manouche jazza” ili “Gypsy swinga” – autohtonih stilova karakterističnih upravo za Rome iz Belgije i Francuske, a da se Berlgijanci i Francuzi upoznaju sa romskom muzičkom tradicijom Serbije i, između ostalog, usavrše nepravilne ritmove karakteristične za Balkan.

Foto: Zoran Ćirić

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu