•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Program DKSG-a za utorak 7.maj - Film: More u nama; Micunov cosak: Stivi Vonder

Dom kulture “Studentski grad”

utorak 7. Maj

20.00, Mala sala

MORE U NAMA

Španija, 2005, 125’

Povodom tribine Eutanazija - ubistvo iz milosrđa

Biografska drama „More u nama“ (Mar adentro), koja je 2004. godine osvojila Oskara za najbolji strani film, predstavlja priču o Romanu Sampedru, prvom Špancu koji je kao kvadriplegičar pokušao da se izbori pred sudom za svoje „pravo na smrt“. Film na specifičan način problematizuje odnos pojedinca, sa njegovim pravima i potrebama, i većine oličene u pravosudnom kao i crkvenom sistemu, ali i moralnim načelima ljudi koji ga okružuju. Mornar i pesnik, koji se već sa osamnaest godina otisnuo na put oko sveta, a od dvadeset pete mu se život radikalno menja usled fatalne povrede, stupa u polemički odnos sa hrišćanskim shvatanjima života i smrti. Harizmatični i razoružavajući Havijer Bardem, u ovoj zaista zahtevnoj ulozi donosi junaka na način koji nam omogućava da se zaista povežemo sa njim.

Nagrade: Oskar za najbolji strani film, 14 nagrada Goja, Španija, 2 Zlatna Globusa, 2004.


19.00, Studio 28
STIVI VONDER

Godine 1962. Stiven Džadkins, slep od rođenja, imao je audiciju u Motaunu. Tako je svirao (usnu harmoniku i bubnjeve) i pevao da je vlasnik kuće, Beri Gordi, uskliknuo „Dečko je čudo“! Time je rešeno pitanje umetničkog imena, na ugovoru je potpisan kao Stivi Vonder. Reklamirali su ga kao „dvanaestogodišnjeg genija“ a jedan od dva albuma koja je snimio 1962. zvao se Tribute To Uncle Ray. Poređenje sa Rejom Čarlsom, čiji nadimak beše Genius, tada se činilo (blago rečeno) preteranim. Petnaestak godina kasnije postalo je sasvim adekvatno. Sa nizom hitova u top 10 iza sebe, Stivi je u sedamdesete ušao kao oženjen čovek i kompletan muzičar: pevač, izvođač na skoro svim instrumentima, aranžer i producent. Mnogo je imao da kaže o porodičnim, društvenim i socijalnim pitanjima važnim za zajednicu. Format singla više mu nije bio dovoljan. Sačuvao je melodijsku inventivnost i osećaj za punokrvnu pesmu a kompleksniju, inovativnu muziku oslonio na nov instrument, sintisajzer, koji se u to vreme uglavnom koristio za ukrasne efekte. Posle američke turneje Roling Stonsa na kojoj je bio gost, prihvatila ga je i bela, rok publika. Na Jamajci je nastupio ’75. On i Bob Marli su bili najveći muzički heroji trećeg sveta. Na kraju decenije je pokrenuo kampanju za obeležavanje dana Martina Lutera Kinga. Na autorskim albumima iz sedamdesetih Stivi je pomirio visoki artizam i društveni angažman, kvalitet i komercijalnost. Kasnije se i njemu desilo što i drugima: zablista tek povremeno.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....