•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo Žoel Šumaher, reditelj dva filma o Betmanu

Holivudski reditelj Džoel Šumaher preminuo je u Njujorku nakon borbe s rakom, piše Variety, u 80 godini.

Reditelj koji se proslavio filmovima "Vatra svetog Elma", "Izgubljeni dečaci" i "Tanka linija smrti" adaptirao je dva romana Džona Grišama, "Klijent" 1994. i "Vreme za ubistvo" 1996. Osim toga, režirao je hvaljene filmove "Dan ludila" i "Osam milimetara", ali mnogima ostaje najpoznatiji kao reditelj dva filma o Betmanu.

Režirao je "Betman zauvek" 1995. godine i "Batman & Robin" dve godine kasnije.

Za "Fantoma iz opere" 2004. dobio je tri nominacije za Oskara.

Šumaher se pre filmaške karijere želio da bavi modom. Studirao je dizajn u Njujorku, ali ubrzo je shvatio kako je njegova strast film pa se preselio u Los Anđeles, gde je radio kao dizajner kostima za Vudija Alena.

Napisao je nekoliko scenarija pre nego što je 1981. godine debitovao SF komedijom "The Incredible Shrinking Woman".

Tokom holivudske karijere bio je otvoreni gej. U intervjuu 2019. za "New York Magazine" na pitanje s koliko ljudi je spavao rekao je da bi to bilo između deset i dvadest hiljada.

Veliku kontroverzu Šumaher je među ljubiteljima Betmana izazvao kad je u filmu Betman zauvek na njegovo odelo dodao bradavice. Taj kontroverzni potez Šumaher je branio godinama, a čak se i šalio kako će zauvek biti slavan po tome.

Podeli:



Preporucujemo