•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Prema naučnom istaživanju, ‘Sinister’ je najstrašniji horor film ikada

Horor hit režisera Scotta Derricksona iz 2012. godine, Sinister, proglašen je najstrašnijim filmom svih vremena prema naučnoj studiji. Ovo sigurno postavlјa pitanje; može li se nauci zaista verovati kada su u pitanju takve stvari?

Studija je nazvana "Science of Scare Project" uklјučivala je merenje otkucaje srca gledalaca koji su se pratili tokom gledanja preko 100 sati zastrašujućih filmova. Svaki član test publike bio je opremlјen monitorom otkucaja srca kako bi videli koliko su im otkucaji u proseku porasli tokom svakog filma u poređenju sa otkucajima srca u mirovanju. Studija je sprovedena na ukupno 50 lјudi u različitim starosnim grupama, a Sinister je postao najstrašnije kinematografsko iskustvo sa kojim su se suočavali.

Režirao ga je Scott Derrickson, koga je na društvenim mrežama proslavio ovaj rezultat. Film Sinister prati pisca Ellisona Osvalda (Ethan Hawke) koji se našao u maloj krizi. Nije imao bestseler više od 10 godina i postaje sve očajniji za hitom. Dakle, kada otkrije postojanje snuff filma na tavanu svoje nove kuće a koji prikazuje smrt porodice koja je tu prethodno živela, zarekao se da će rešiti misteriju. Ali, stari filmski snimci i drugi tragovi nagoveštavaju prisustvo natprirodne sile. Ellison saznaje da život u kući može da se pokaže kobnim za celu porodicu.

Film je postigao ogroman finansijski uspeh, zaradivši 87,7 miliona dolara prema budžetu od 3 miliona dolara, i iznedrio je nastavak, ali da li je to zaista najstrašniji horor svih vremena?

Daniel Clifford, čovek koji stoji iza neizbežno polarizujuće studije, rekao je da je „studija Science of Scare dizajnirana da pomogne lјudima da pronađu naučno najstrašnije filmove ikad snimlјene, kako bi im uštedela vreme pretražujući hilјade naslova na striming uslugama kao što su Amazon, Netflix i Shudder".

Prosečni puls u mirovanju učesnika bio je 65 BPM (otkucaja u minuti), ali dok je gledao kako Ethan Hawke preuzima Sinister-ovu duhovnu štetočinu Bagul, srčani ritam je porastao za 32%, pa sve do 86 BPM, najviši zabeležen tokom studija.

Natprirodni horor režisera Jamesa Wan-a Insidious zauzeo je drugo mesto, i odlikovao se najvećim strahom, podižući puls na ogromnih 133 BPM. Svako ko je video Insidious verovatno tačno zna koji je to trenutak bio...

Posle Sinister-a i Insidious-a, prvih deset su bili The Conjuring, Hereditary, Paranormal Activity, It Follows, The Conjuring 2, The Babadook, The Descent i The Visit. Pored toga, režiser James Wan, koji je postigao tri filma u prvih deset, okrunjen je sveukupnim "kralјem horora".

Vredno je napomenuti da studija ima nekoliko nedostataka. Pored vrlo male veličine uzorka, studija je bila ograničena samo na odabir filmova iz 50 najbolјe ocenjenih horor filmova prema izdanjima kao što su IMDB, Rotten Tomatoes i Reddit, što je možda razlog zašto je svih prvih deset relativno moderno. Bez obzira na to, "Science of Scare Project" dao je zanimlјive rezultate i trebalo bi da pruži makar tačku iskoraka svima koji traže zastrašujuće kinematografsko iskustvo ovog Halloween-a.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu