•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstojeći 48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

Ove godine navršava se prva decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije Bekima Fehmiua.

U znak sećanja na ovog velikana domaćeg glumišta, na predstojećem 48. FEST-u biće priređena retrospektiva njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala, saopšteno je na sajtu Festa.

Bekim Fehmiu ostvario je više od 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i brojnim internacionalnim produkcijama.

Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata (Avanturisti, 1971).

Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika.

Jednu od najzapaženijih uloga u inostranstvu ostvario je u mini seriji "Odiseja", gde je imao glavnu ulogu.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju srpske kinematografije i to najviše zbog uloge u jednom od ključnih filmova crnog talasa "Skupljači perja".

Ovo ostvarenje Aleksandra Petrovića nagrađeno je Gran prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh jugoslovenskog glumišta.

Za ulogu Halil-bega u filmu "Roj" Miće Popovića nagrađen je na Festivalu u Puli, a miljenik publike bio je kao vaspitac Žarko u "Specijalnom vaspitanju! Gorana Markovića.

Pozorište je bilo njegova velika ljubav i upravo u pozorištu se njegova karijera simbolično i završila.

Godine 1987. tokom izvođenja predstave Fehmiu je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive anti-albanske propagande koja je počela da se širi državom.

Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastućeg nacionalizma i bratoubilačkih ratova, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti.

Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije - Bekim Fehmiu bio je simbol Jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali u celoj Evropi.

Godine 2001. objavio je knjigu uspomena, "Blistavo i strašno", a drugi deo knjige objavljen je posthumno 2012.

Fehmiu je bio oženjen glumicom Brankom Petrić, sa kojom ima sinove Hedona i Uliksa, takođe poznatog glumca.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...