•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera

U Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Rade Šešić, 16 je filmova: 8 filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 1 europsku, 6 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

“Uvijek je veliko pitanje – što čini jedan film dobrim – što ga izdvaja od drugih. Naša selekcija je vrlo ekskluzivna jer imamo samo 11 prikazivačkih temina i statistički gledano, od 156 pregledanih filmova, tek 10 posto može ući u selekciju. Ovogodišnja festivalska filmska žetva je vrlo dobra, imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika djela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svježine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svijet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju svijeta kojeg određeni autor promatra u vremenu i prostoru…”, kaže Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

Predstavljamo 16 filmova u Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

- Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Vlada Švicarske);

- Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbjeđuje Kraljevina Nizozemske);

- Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €).

SVJETSKE PREMIJERE

BOSANSKI BRODVEJ

Hrvatska, 2021, 30 min.

Režija: Jasmina Beširević

Šesnaest mladih glumaca odabrano je učestvovati u brodvejskom mjuziklu koji etablirani američki umjetnici postavljaju u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih sanjaju o karijeri izvan ovih prostora i svi kreću u probe s velikim entuzijazmom i očekivanjima. Međutim, kako se bliži premijera, njihovo raspoloženje se mijenja jer postaju svjesni da ih čeka povratak u "običan" život.

DISTURBED EARTH

Bosna i Hercegovina, Španija, Sjeverna Makedonija, 2021, 71 min.

Režija: Kumjana Novakova, Guillermo Carreras-Candi

Mjesto u tišini na kojem je prošlost zarobila sadašnjost. Korak po korak, kolektivna bol preuzima pejzaž, prostor, grad. Na kraju, ulazi u nas. Srebrenica postaje stvarnost današnjice, i naša vlastita stvarnost.

DIVE / DÍVÁK

Mađarska, 2021, 80 min.

Režija: Máté Kőrösi

Szani, Tina i Emese, ili "dive", kako same sebe vole nazivati, dvadesetogodišnjakinje su koje satima mogu pričati o kozmetičkim preparatima, odjeći i profilnim fotografijama. Mladi reditelj Máté odluči ih pratiti svojom kamerom dok ne diplomiraju kako bi otkrio šta se krije ispod njihove savršene šminke. Učeći jedna od druge, one počinju sazrijevati i ponašati se kao odrasle osobe.

HORIZONT

Hrvatska, 2021, 25 min.

Režija: Tanja Deman

Intimna priča o moru u doba ekološke krize. U kolektivnoj imaginaciji morska pučina i daleki izolirani otoci mjesta su čežnje, kontemplacije, bijega, pa i spasa. No, mogu li ona još uvijek ponuditi bijeg u vremenu globalnog zatopljenja i zagađenja? Ovaj filmski esej, snimljen na najudaljenijem izoliranom otoku Jadrana, posmatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promjene mora koje ga okružuje.

ISTI SAN / ACELAȘI VIS

Rumunija, 2021, 29 min.

Režija: Vlad Petri

Doru je rumunski vojnik i prvi put je raspoređen u misiju u Afganistanu. Laila je mlada Afganistanka. Nakon kratkog susreta, njihove sudbine se prepliću. Na granici između dokumentarnog i igranog filma, ISTI SAN priča je o vojniku obilježenom brutalnošću rata i mladoj djevojci koja se zatekla na krivom mjestu u krivo vrijeme. Reditelj kombinuje arhivske snimke rata u Afganistanu s onima koje je sam snimio za potrebe ovog filma, a koji govori o okrutnosti rata, kako iz perspektive okupatora tako i iz perspektive civila pogođenih sukobom.

KAD SMO MI BILI ONI / WHEN WE WERE THEM

Bosna i Hercegovina, 2021, 15 min.

Režija: Danis Tanović, Damir Šagolj

Okruženi minskim poljima i ruševinama, zaostalim iz rata u Bosni i Hercegovini, hiljade migranata zaglavljeno je u sjevernom dijelu te ratom razorene zemlje. Šatori koje podižu u šumama ili napuštenim zgradama iz socijalističkog perioda ne mogu ih zaštititi od oštre bosanske zime. Teško dolaze do hrane, odjeće, ogrjevnog drveta i sredstava za komunikaciju, ali ništa nije tako teško kao svakodnevno kršenje njihovih ljudskih prava.

NEDJELJOM / EVERY SUNDAY

Cipar, 2020, 24 min.

Režija: Keti Papadema

Grupa kućnih pomoćnica sa Filipina na Cipru se priprema za natjecanje u ljepoti u organizaciji njihove lokalne zajednice. Za organizatore i učesnice natjecanja to je prilika da se redovno okupljaju tokom svog jedinog neradnog dana u sedmici, redefinišu svoj položaj migrantskih radnica u kiparskom društvu i obnove vlastiti individualizam. U međuvremenu, policija traga za serijskim ubicom čija su meta strane radnice i njihove kćeri. Budući da se među žrtvama ubistva nalaze i četiri Filipinke, zajednica se okuplja da im odaju počast.

ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU)

Srbija, 2021, 90 min.

Režija: Janko Baljak

Road movie dokumentarac kroz poluvjekovnu filmografiju Želimira Žilnika. Ali i putovanje kroz historiju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Specifičnim stilom dokudrame koji je godinama gradio, Žilnik je snimajući niskobudžetne filmove decenijama uspio da ostane angažovan i hrabar ali iznad svega slobodan. Pratimo napore njegove ekipe da završe film SLOBODA ILI STRIP koji je prije 50 godina cenzura zaplijenila a koji je nedavno slučajno pronađen. Priča o neprekidnoj borbi za obespravljene socijalne i manjinske grupe koje su neprekidno glavni junaci Žilnikovih filmova.

EVROPSKA PREMIJERA

SUNNY / MZIURI

Gruzija, 2021, 67 min.

Režija: Keti Machavariani

Bivša nastavnica Sunny za život zarađuje intervjuišući ljude za potrebe različitih društvenih istraživanja, a taj posao jedino je što je spašava od potpune samoće i omogućava joj da ima kakav-takav društveni život. Sunny nas vodi kroz uske ulice ružnih dijelova Tbilisija, pokazuje nam različite stanove, kuće i druge stambene objekte i omogućava nam da čujemo mišljenja Gruzijaca o aktuelnim političkim i društvenim temama i saznamo čemu se oni nadaju.

REGIONALNE PREMIJERE

LES ENFANTS TERRIBLES / YARAMAZ ÇOCUKLAR

Turska, Francuska, Njemačka, 2021, 93 min.

Režija: Ahmet Necdet Çupur

U jednom selu na sjeveroistoku Turske Mahmut se želi razvesti od svoje tek vjenčane supruge. Istovremeno, njegova sestra Zeynep upisuje javnu srednju školu i zapošljava se u fabrici. Protivno željama njihovog oca, Zeynep želi otići iz sela i upisati fakultet. Njihove želje postat će okosnica sukoba u njihovoj konzervativnoj porodici, ali i zajednici koja nije navikla da ljudi žele ono što žele Mahmut i Zeynep. Intiman film njihovog starijeg brata Ahmeta Necdeta Çupura, koji je napustio selo prije dvadeset godina kako bi upisao studij, NEPODNOŠLJIVA DJECA je priča o međugeneracijskom sukobu, kao i sukobu između prošlosti i sadašnjosti.

LOOKING FOR HORSES

Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Francuska, 2021, 88 min.

Režija: Stefan Pavlović

LOOKING FOR HORSES film je o prijateljstvu između filmskog autora i ribara koji je izgubio sluh tokom rata u Bosni i Hercegovini nakon čega se povukao na jezero gdje vodi usamljenički život. Filmski autor, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, s mukom govori maternji jezik zbog toga što izraženo muca. Uprkos njihovim govornim i slušnim ograničenjima, dok dijele život kraj jezera punog velikih somova, okruženog divljim konjima, tišinom i opasnim olujama sa grmljavinom, između mladića i ratnog veterana razvija se snažna veza.

POMIRENJE / ODPUŠČANJE

Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo, 2021, 82 min.

Režija: Marija Zidar

Osamnaestogodišnja djevojka ubijena je u ogorčenoj porodičnoj svađi u planinama Albanije. Njen ožalošćeni otac izložen je pritisku lokalnog biskupa i predsjednika jedne nevladine organizacije iz glavnog grada ne samo da uhapšenom ubici i njegovoj porodici ponudi hrišćanski oprost već i da se, u skladu s Kanunom, vjekovnim plemenskim kodom ponašanja, izmiri s njima.

POTREBA ZA MRŽNJOM

Srbija, 2020, 81 min.

Režija: Filip Čolović

Intimna ispovijest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su na razne načine, bez ikakvog razloga, stradali ljudi, reditelj istražuje korijene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

SOLDAT AHMET

Austrija, 2021, 76 min.

Režija: Jannis Lenz

Ahmet je poslušni sin turskih imigranata, izdržljivi bokserski šampion i vjerni vojnik koji je posvetio život "služenju austrijskom narodu". U životu se naučio prilagođavati i ispunjavati tuđa očekivanja. Želja da opet bude vjeran sebi navodi Ahmeta da ispuni svoj davnašnji san i počne pohađati časove glume gdje ga ohrabruju da istraži i ispolji vlastite slabosti. Ali to je lakše reći nego učiniti. Ahmet od djetinjstva nije plakao, a što se više trudi odbaciti tradicionalne rodne uloge, tim njegova borba sa samim sobom postaje sve teža.

TVORNICE RADNICIMA

Hrvatska, 2021, 105 min.

Režija: Srđan Kovačević

Hrvatska, 2005. Tvornicu alatnih strojeva zauzimaju njeni uposlenici i postavljaju jedini primjer uspjele radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi. Deceniju nakon tog prelomnog događaja, buntovni radnik koji je predvodio radničku okupaciju pokušava spriječiti gašenje proizvodnje u okupiranoj tvornici. Održavanje proizvodnje zavisi od spremnosti radnika da se žrtvuju kako bi zaštitili svoja radna mjesta od prijetnji bešćutne ekonomije. Reditelj Srđan Kovačević pet godina je dokumentovao lične priče radnika koji se bore da svoju nekada prestižnu tvornicu održe na životu.

BH. PREMIJERA

PEJZAŽI OTPORA

Srbija, Francuska, Njemačka, 2021, 95 min.

Režija: Marta Popivoda

Film PEJZAŽI OTPORA bilježi putovanje kroz sjećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Auschwitza, zabilježene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gdje živi s mužem i mačkom.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.

Podeli:



Preporucujemo