•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstave domaćih koreografa „4IMNNML (For I am an Animal)“ i „Zašto ne (?)“ izvedene na 15. Kondenzu

Na 15. izdanju Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, 25. oktobra izvedene su predstave autora iz Srbije u saradnji sa inostranim kolegama: „4IMNNML (For I am an Animal)“ Stefana Veselinovića i Romain Lafon-Pachota i „Zašto ne (?)“ Igora Koruge i Ivane Kalc.

Predstava „4IMNNML (For I am an Animal)“ premijerno je izvedena 25. oktobra u Ustanovi kulture „Vuk“. Stefan Veselinović, mladi koreograf i plesač, i Romain Lafon-Pachot, pozorišni i umetnik glasa, udružili su se u istraživanju polja gramograma i njegovih sredstava za postavljanje odnosa telo-jezik na sceni.

„Inspiracija je došla sa igrom reči i nečim čime volim da se bavim – animalnim u svima nama, nečim što je iskonsko. Sama ideja za gramograme je nastala jer je Roman ranije radio jednu predstavu s igrom rečima na Francuskom, koja se meni jako svidela. Onda smo još više produbili tu igru“, rekao je Stefan Veselinović i dodao: „Scenografiju smo napravili sami, i pokušali smo da nemamo neku veliku filozofiju o svemu, jer smo se zapitali zašto su u poslednje vreme ovakva dela sve više komplikovana za razumevanje. Naravno, treba da se poznaje igra reči i engleski jezik barem donekle, da bi se razumela predstava“.

Iste večeri u 21h u Ateljeu 221, Ivana Kalc i Igor Koruga izveli su novi rad „Zašto ne (?)“, prvi put nakon premijere u Hrvatskoj. Ovo delo traga za otelovljenjem i definisanjem današnjeg (beznadežnog, izolovanog, uplašenog, prekomerno-identifikovanog) tela pojedinca i afektivnim prostorom negovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati sa kolektivom (publikom).

„Naziv Zašto ne (?) sadrži dvoznačnost – zašto ne kapitalističkom sistemu i uslovima u kojima svi danas radimo i živimo, i okrenuti se ka promišljanju i praktikovanju alternativnih oblika zajedništva i društvenog poretka. Sa druge strane nosi pitanje zašto je danas nemoguće iščupati se iz nestalnosti tela i identiteta, kao i komfora unutar kandži tog nevidljivog neprijatelja zvanog kapitalizam, da bismo praktikovali takve alternative“, opisao je Igor Koruga značenje ovog dela.

Četvrtog dana ovogodišnjeg Kondenza, u sredu 26. oktobra, u Bitef Teatru u 20h biće izvedena predstava „The sound they make when no one listens“. U vreme ekološke, političke i lične krize, brazilski koreograf Thiago Granato istražuje čin slušanja. Tri izvođača se upuštaju u mehanizme svesnog slušanja kao način opažanja pokreta i nekretanja, i tako razotkrivaju skrivene strukture moći i kontrole. Istog dana od 17 časova u Magacinu, biće predstavljen plesni časopis „Kretanja“ uz razgovor sa Ninom Gojić i Anom Fazekaš čime festival otvara pitanja nepostojanja bilo kakve platforme ili časopisa za kritičko pisanje u Srbiji.

Foto: Vladimir Opsenica

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...