•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Počeo međunarodni umetnički projekat Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse

Međunarodni projekat „Oni žive“ - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad, započet je onlajn sastankom partnera iz pet evropskih zemalja. Projekat se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine, u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa“. Pored Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Icarus” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Projekat „Oni žive“ bavi se studentskim životom od kraja Drugog svetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata.

Cilj projekta je podsticanje studentske populacije da učestvuje u razumevanju i zajedničkom kreiranju savremene umetnosti, koristeći arhivske materijale i učestvujući u praticipativnim umetničkim aktivnostima tokom rezidencijalnih boravaka umetnika u studentskim domovima. Rezultati projekta će poslužiti kao smernice za menadžere kulturnih institucija i umetničkih galerija, kustose i umetnike, za dalje unapređivanje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Maida Gruden, koordinatorka projekta istakla je:

- Projekat „Oni žive“ nastao je iz prethodnih iskustava koje je Dom kulture Studentski grad stekao kroz realizaciju dva projekta: „Portret Studenjaka“, participativni fotografski poduhvat o nematerijalnom kulturnom nasleđu studenata (2016) i Umetničku rezidenciju „Cimer“ organizovanu u Studentskom gradu (2014). Prethodna iskustva i odziv studentske populacije i bivših stanovnika Studentskog grada su nas uverila da je bitno da nastavimo proučavanje života studenata i osvetlimo ovo nedovoljno ispitano polje života velikog broja generacija. U saradnji sa sadašnjim i bivšim studentima, nameravamo da dođemo do spektra odgovora šta znači biti student kroz istoriju, ali sada kroz projekat koji se odvija na širem geografskom području i u evropskom kontekstu. Savremene umetničke prakse imaju veliki kolaborativni i participativni potencijal u otkrivanju specifičnog pogleda na istoriju i život zajednica, kao i potrebe njenih pripadnika, tako da se održivost ovog projekta odnosi na uspostavljanje mreže umetničkih rezidencija koje će biti organizovane u studentskim domovima u različitim zemljama.

U okviru projekta planirano je nekoliko različitih aktivnosti, koje započinju internim treninzima o koncepciji i metodologiji prakse usmene istorije i digitalnom arhiviranju. Arhiviranje će podrazumevati proces prikupljanja i digitalizacije fotografskog materijala o studentskom životu i snimanje intervjua usmene istorije u svakoj zemlji članici projekta. Urednici digitalnih arhiva će biti studenti iz domova i to po jedan urednik iz svake zemlje. Usmene istorije će biti snimljene i arhivirane u formi razgovora sa bivšim i sadašnjim stanovnicima studentskih domova. Planirano je arhiviranje fotografija i intervjua u sve četiri zemlje članice projekta, na kolaborativnoj digitalnoj platformi Topotheque (topothek.at/en/) i zvaničnom sajtu projekta, koji će biti pokrenut krajem novembra ove godine.

Program umetničkih rezidencija biće realizovan u studentskim domovima u Podgorici, Beogradu, Rijeci i Madridu. U rezidencijama će učestvovati po jedan umetnik iz svake zemlje partnera, nakon čega će biti organizovane izložbe i tribinski programi. Projekat „Oni žive“ će na taj način pružiti priliku mladim umetnicima bez prethodnog međunarodnog iskustva, koji su zainteresovani za različite aspekte studentskog života u svojim zemljama, da učestvuju u umetničkim rezidencijama u studentskim domovima. U programu će učestvovati i mladi kustosi iz domena vizuelnih umetnosti, koji će zajedno sa umetnicima biti odabrani na otvorenom konkursu, a zatim će pohađati letnju školu o kontekstualnim i participativnim umetničkim praksama na Institutu za umetnost u kontekstu u Berlinu. Tokom rezidencijalih boravaka u studentskim domovima, umetnici će zajedno sa kustosima razvijati umetničke projekte direktno sa studentima kao i na osnovu foto i audio-materijala o studentskom životu od 1945. do danas, koja će biti prikupljena i pothranjena na kolaborativnoj digitalnoj platformi Topotheque i zvaničnom sajtu projekta. Nakon završetka rezidencija u studentskim domovima, biće održane izložbe sa umetničkim radovima, nastalim tokom rezidencija, u galerijskim prostorima u blizini studentskih zajednica, koje će pratiti katalog sa tekstualnim doprinosima mladih kustosa.

Mala „putujuća“ izložba biće kreirana od arhiviranog digitalizovanog foto-materijala, koji će za izložbu odabrati petočlana grupa studenata sastavljena od po jednog studenta iz svake od zemalja članica projekta. Fokus izložbe biće usmeren na teme vezane za svakodnevni život u studentskim domovima, kulturne navike i društveno-politički angažman studenata. Ova izložba biće održana istovremeno u studentskim domovima u Beogradu, Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Knjiga proizašla iz projekta „Oni žive“ sastojaće se iz tri dela: naučnih tekstova iz oblasti različitih disciplina na temu studentskog života prikupljenih putem otvorenog konkursa, tekstova umetnika i kustosa o realizaciji rezidencija i priručnika o metodologiji organizacije rezidencija ove vrste u studentskim domovima.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...