•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Portugalski dokumentarci u Fokus selekciji Beldocs 2019

U okviru dvanaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 koji se održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, a u saradnji sa filmski festivalom Doc Lisboa i portugalskom kompanijom Nov Group, u sklopu selekcije Fokus nalazi se država Portugal i sedam filmova koji na pravi način prikazuju moderan portugalski dokumentarni film. Publika će u okviru ove selekcije imati priliku da pogleda filmove Ruševine reditelja Manuela Mozesa, Rio Korgo rediteljskog dua koji čine Maya Cosa i Sergio Da Costa, Polje čiji je autor Tiago Hespanha, film Leonora Telesa Nasukan, dokumentarac Izumiranje Salomé Lamas, kao i film Bilo šta i sve Dídia Pestane.

Film Ruševine portugalskog reditelja Manuela Mozesa govori o napuštenim i zaboravljenim mestima u kojima žive samo uspomene i duhovi vremena. O mestima koja su izgubila smisao i samim tim prestala da budu neophodna. Na konferenciji za medije koja je održana danas u Domu omladine Beograda, a povodom ovog filma reditelj je istakao:

“Za mene, to je neka vrsta priče o zaboravljenom Portugalu. Film je snimljen pre deset godina i prati priču o specifičnim, ali zaboravljenim mestima iz prošlosti. Obuhvatio sam kako one građevine koje su u međuvremenu počele da se koriste u druge svrhe, tako i one napuštene koje za mene predstavljaju gradove duhova. Umesto intervjuisanih ljudi, u filmu se pojavljuje samo glas naratora koji govori priču o svakom mestu pojedinačno, ali to nisu priče o građevinama, nego o ljudima koji su u njima radili i stvarali.”

Dokumentarac Rio Corgo rediteljskog dvojca Maye Cose i Sergia Da Coste prati priču o odnosu između prijateljstva i inicijacije koji se rađa između mlade devojke Ane i starog skitnice Silve u malom i izolovanom portugalskom selu. Fascinirana sve više ovim čudesnim čovekom, Ana sve više tone u njegov univerzum.

Područje portugalske vojne baze Alcochete koje, uprkos strogo kontrolisanim uslovima, nastanjuje veliki broj ljudi, tema je filma Polje autora Tiaga Hespanha. Ovo je priča koja dokumentuje raznolikost života na ovom području - dok uniformisani ljudi izvode čudne rituale, drugi uzgajaju pčele i ovce, posmatraju nebo i mnogo istančanije osluškuju oluje nego bilo gde drugde.

Film Nasukan reditelja Leonora Telesa prikazuje život jedinstvenog ribara po imenu Albertino Lobo, u Vili Franci de Xira, drevnoj zajednici kraj reke u blizini Lisabona. Razdvojen između mirne usamljenosti reke i porodičnih veza koje ga nasukavaju na obalu, film dokumentuje život Albertina i njegove porodice u toku jedne godine, obeležene predstojećim brakom njegove najstarije ćerke.

Dokumentarni film Izumiranje rediteljke Salome Lamas otkriva situaciju političkog limba kroz život Kolje, jednog od pola miliona stanovnika koji žive u zoni sumraka već četvrt veka. On je čvrsti nacionalista, ali veruje u podršku Rusije i takođe ima i moldavski pasoš.

Reditelj Didio Pestana radio je na filmu Bilo šta i sve osam godina. Film beleži sećanja autora zabeleženih u Portugalu, Nemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj, Italiji, Gvineji-Bisao, Argentini, Boliviji, Peruu i Čileu, i kao takav predstavlja film o onim malim ceremonijama koje činimo kako bismo se podsetili na sopstvenu istoriju.

Trejler – film Bilo šta i sve: https://www.youtube.com/watch?v=SHnr-Yk_qOo

Film Belarmino autora Fernanda Lopesa nije baš dokumentarac o boksu, već dokumentarac o životu boksera, Belarmina Fragosa, na kraju njegove kratke karijere, u kome je prikazan vrlo živahan, iskren, iznenađujući portret života običnog čoveka u Lisabonu 60-ih.

Trejler – film Belarmino: https://www.youtube.com/watch?v=zo4yIOUjPqw

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....