•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Porky's (1981)

"Porky's" je još jedan nepriličan tinejdžerski film o borbi za seks i hranu. Čini se da je čitav žanr fiksiran na kasne pedesete i rane šezdesete, kada su tvorci filma, bez sumnje, bili tinejdžeri. Da li se današnji tinejdžeri zaista poistovećuju sa šalama o svlačionicama, trojancima, grudima, tregerima, ubistvenih trenera u teretani i povraćanjima? Pa, da, verovatno se poistovećuju. Čini se da su tinejdžeri okupirali vremensko ubrzanje večno nepromenjljivih preokupacija. Hollywood je prvobitno ušao u taj svet sa izvesnom nevinošću kasnih pedesetih godina prošlog veka pomoću filmova o Pat Boone-u i žurkama na plažama. Ta nevinost je sada davna, davna... Otkad su snimani “American Graffiti,” “National Lampoon’s Animal House” i “Meatballs” film je postao ciničan. Sećate se šta A.C.N.E.S. znači To je skraćenica za bilo koji film o groznom sindromu neurotičnog erotizma adolescentskog lika.

U "Porky's"-u muški likovi su neurotični prema tri uobičajena predmeta: veličini, iskustvu i zdravlјu njihovih reproduktivnih organa. S druge strane, ženski likovi se gotovo u potpunosti vide kao neotkrivena vrsta sa izgublјenog kontinenta. One šapuću, spekulišu o njima, špijuniraju, bivaju žrtve i, uopšte, strahuju. I nije samo gospođa Balbricker, ogromni trener teretane, koja je teška. Sve žene u ovom filmu su čudne. Jedan zavija poput psa tokom seksualnog odnosa. Druge namamlјuju nesumnjajuće napaljene tinejdžere u sobe sa klopkama i bacaju ih u vode napunjene aligatorima.

U stvari, najčudnija stvar o “Porky’s”-u je koliko on mrzi žene. Jedina bliska prijatelјstva u filmu su između muškaraca. Film čak uzima određene scene koje su obično klišeji za ženske likove i dodelјuje ih muškarcima. Na primer, teško da možete da snimite takav film bez scene u kojoj neko u javnosti biva uhvaćen go. Sećate se "vrućih usana" u "MASH-u"? U "Porky's", to je dete po imenu Pee Wee. Uhvaćen je sa spuštenim pantalonama, gonjen u šumu, pokuplјen od strane policajaca i deponovan na lokalni štand za hamburgere, na kojem on pozira.

Pošto film ne voli žene, njegove scene seksa stvaraju strah i neprijatelјstvo, što sprečava da budu smešne (scene seksa su o strahu i neprijatelјstvu, s druge strane, mogu da budu veoma smešne). Čak i u lakoj sceni poput one u kojoj momci špijuniraju devojke u svlačionici, režiser Bob Clark je to upskao. Scene Tom-a koji viri mogu da budu veoma smešne (sećate se John Belushi-a na merdevinama u “Animal House”?) Eto, to je samo ulizičko. Postoji još jedan problem. Nijedan od muških glumaca u ovom filmu ne izgleda, zvuči ili se ponaša poput tinejdžera. Svi izgledaju kao prerasli stažisti na petom sastanku klase bratstva. Šale zasnovane na osnovu sramote nikada ne funkcionišu ako ne možemo da se identifikujemo sa neprijatnim karakterom. Ovde se čini da glumci samo glume.

Vidimo da smo zapostavili da sumiramo zaplet “Porky’s”-a. I mislimo da nećemo. Ne osećamo se kao da trebamo da napišemo još jednu rečenicu (što je, sigurno, sve što bi bilo i potrebno).

Žanr:komedija
Godina:1981
Reziser:Bob Clark
Scenario:Bob Clark
Uloge:Dan Monahan, Mark Herrier, Wyatt Knight
Uzrast:X
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Astral Bellevue Pathé, Melvin Simon Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...