•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Phantasm: Ravager (2016)

Šetajući kroz rafove video kluba devedesetih godina, dete zainteresovano za horore će bez sumnje videti neke stvari. Kao prvo, tu je nekoliko VHS kaseta sa velikim kutijama koje će dovesti do razgledanja, smeha i vraćanja na policu. Kao drugo, Jason i Freddy bili bi prisutni u obliku kartonskih silueta, stojeći tiho nad svojim domenima. Na kraju, nailazimo na kasetu koja će dete zaustaviti u mestu. Naslovna strana sadrži srebrnu loptu sa čije glatke površine viri mnoštvo oštrih noževa, a svuda oko nje ludilo B-filmova: jezivi grobar, kovčeg, lebdeće dete i neka bića slična Jawama. To je pravo neprestano bombardovanje prizorima. Šta svi ovi elementi imaju zajedničko i kako bi ih režiser uklopio zajedno?

Taj film je Phantasm, a odgovor na prethodno pitanje je: ko će ga znati? Režiser Don Coscarelli snimio je film sa minijaturnim budžetom, radeći samo vikendima. Snimanje filma završeno je nakon dve godine. U gotovom filmu, doslednost naracije i logika ne postoje, ali sve ipak funkcioniše. Bilo da ga gledate po prvi ili stoti put, Coscarellijeva iskrenost i srce prosto izbijaju sa platna. To je dokaz pravog strpljenja i „ja to mogu“ stava. Sada, 38 godina kasnije, i pozamašnih 18 godina od poslednjeg nastavka (videti: Phantasm: Oblivion iz 1998. godine), dolazi nam Phantasm: Ravager, kao ljubavno pismo ovom serijalu i film koji predstavlja suštinu, ako ne i kvalitet, prikazanu u prethodna četiri dela.

Smešten 18 godina nakon događaja iz Phantasm: Oblivion, film nam prikazuje ostarelog i zbunjenog Reggieja (Reggie Bannister), koji se nalazi u staračkom domu. Njegovi lekari, medicinske sestre, pa čak ni njegov najbolji prijatelj Mike (A. Michael Baldwin), ne veruju u njegove divlje priče o letećim srebrnim loptama, reanimiranim leševima i zlokobnom Tall Man (pokojni, veliki Angus Scrimm). Ipak, Mike sluša dok Reggie insistira da to nije zbog demencije, i počinje da priča svoju priču, ponovo, ispočetka.

Prvi deo Phantasm: Ravager odvija se u vidu niza Reggijevih vinjeta, povezanih glasovnom naracijom. Režiser David Hartman i Coscarelli, kao producent filma, priznali su da je film počeo kao niz kraćih epizoda, i postao dugometražni film nakon što su njih dvojica shvatili da imaju dovoljno materijala za to. To je sasvim jasno nakon gledanja prvih 30 minuta filma; scene su povezane narativno i vizuelno nekonzistentne. Za ljubitelje ovog serijala bez sumnje je uzbudljivo videti da se Reggie vratio svojim starim trikovima – naime, udvaranju ženama van svoje lige i borbi protiv nemrtvih – ali novajlijama ovog serijala ovo će pružiti neskladno iskustvo gledanja.

Kako se film zahuktava, strpljenje će biti nagrađeno svakakvim horor haosom. Ostatak filma nastavlja da skače između stvarnosti, ali većina akcije odvija se u post-apokaliptičnoj budućnosti gde je Tall Man uništio civilizaciju kakvu poznajemo. Džinovske verzije srebrnih lopti (stražara prema žargonu filma Phantasm) lebde iznad porušenih gradova, a ostatak ljudske rase bori se protiv sluga Tall Mana.

Međutim, baš tokom ovih naučno-fantastičnih scena film zaista pokazuje svoju pravu vrednost. Baldwin, kao Mike iz budućnosti, je impozantan i krajnje opasan u ulozi borca za slobodu, dok se raznolika grupa pobunjenika koja se bori protiv čudovišta i letećih sfera savršeno uklapa u žanr. Naravno, u ovim scenama se jasno vidi ograničenje u budžetu, a izuzetno veliko razočarenje doživljavamo kada napustimo ovu uzbudljivu lokaciju i vratimo se u svakodnevnu realnost.

Čak i u najboljim segmentima Phantasm: Ravager, nemoguće je ignorisati jeftinu produkciju filma. Kinematografija je bezizražajna i naizgled snimana sa obične HD kamere. Specijalni efekti su postignuti pre svega nisko-kvalitetnim CGI-jem, ponekad vrednim podmeha. Veliki broj scena između Reggija i Tall Mana očigledno su igrane ispred zelenog ekrana, i prečesto se čini da glumci plutaju u svemiru.

Postavlja se pitanje – da li je fer da se na filmu Ravager primenjuju viši standardi od onih koji su korišćeni za prvobitni Phantasm? Na kraju krajeva, original iz 1979. godine takođe karakterišu otrcani specijalni efekti, jeftina filmska traka i nepovezana priča. Fanovi danas tvrde da se ovim očiglednim otrcanostima film dodvorava gledaocima, i teško je ne prihvatiti to mišljenje; na kraju krajeva, postoji nešto šarmantno u tome kako plastična buba visi na struni, ili kako je mauzolej očigledno napravljen od kartonskih zidova. Ko zna, možda će buduća publika slično gledati na efekte filma Ravager kroz ružičaste naočare, ali sumnjamo da će se iko sa čežnjom sećati niskobudžetnog čarobnjaštva u ovom filmu.

Ukoliko sklonimo sve formalne žalbe na stranu, Phantasm: Ravager je uspešan u svom pokušaju da uhvati srž ovog serijala. Phantasm je oduvek bio film koji govori o porodici, o ljubavi između braće i prijatelja, i videvši da su Reggie i Mike ponovo zajedno, možemo da osetimo iskrenost njihove veze. Upravo zato nastavak može zadovoljiti samo okorele ljubitelje ovog serijala – nešto čega je i sam film svestan. U jednom trenutku, Tall Men postavlja Reggiju pitanje, „Zašto si toliko opsednut ovim prijateljima?“, na šta mu Reggie odgovara „To se zove odanost“. Phantasm: Ravager će razočarati neupućene, ali oni lojalni će ga zavoleti.

Žanr:fantazija, horor
Godina:2016
Reziser:David Hartman
Scenario:Don Coscarelli, David Hartman
Uloge:Reggie Bannister, A. Michael Baldwin, Dawn Cody
Studio:Silver Sphere Corporation
Zemlja:United States
Website:phantasm.com
Jezik:engleski
Trajanje:85 min
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....