•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Peti KMMFF od 11. do 14. decembra u Gračanici

Peto izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) biće održano od 11. do 14. decembra u Domu kulture Gračanica.

U bogatom festivalskom programu su najnovija domaća filmska ostvarenja, kao i strani filmovi koji su osvojili prestižne nagrade na najznačajnijim evropskim festivalima.

Publici će biti predstavljen film „Asimetrija“, prvo dugometražno ostvarenje Maše Nešković koje je veliku pažnju privuklo tokom premijernog prikazivanja na nedavno održanom Festivalu autorskog filma. Drama u kojoj glavne uloge tumače Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Uliks Fehmiu, Daria Lorenci i Tamara Krcunović, kroz tri narativna toka prati pitanja transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

U festivalskom programu izdvaja se i bioskopski hit „Realna priča“, rediteljski prvenac Gordana Kičića. Glavni junak ove priče je glumac Veljko koji je imao trenutke slave, ali shvata kako ona može da bude prolazna. Pored Kičića u filmu igraju Nina Janković, Vojin Ćetković, Katarina Gojković, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković.

Krimi drama sa elementima komedije, „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića, koja upravo stiže u bioskope, donosi nam priču o jednom običnom čoveku poreklom iz Zvečana privučenog svetlima prestonice sa svojim čarima i porocima, kroz koju otkrivamo dileme i ideje sa kojima se svako od nas susretne pre ili kasnije. Glavne uloge tumače Miloš Samolov, Dragan Gagi Jovanović, Srđan Žika Todorović, Boris Milivojević, Nada Macanković, Sonja Kolačarić, Dragana Dabović, Milutin Milošević.

Višestruko nagrađivan na domaćim i regionalnim filmskim festivalima, film „Ajvar“ u režiji Ana Marije Rosi sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama, prati bračni par čiji će dolazak u Srbiju za praznike promeniti iz korena njihov gastarbajterski život.

Festival predstavlja i dva ostvarenja iz regiona – zombi komediju Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ i dramu „Pijavice“ u režiji Dragana Marinkovića čiji je scenario pisan po istoimenom romanu Davida Albaharija, a glavne uloge tumače Nikola Đuričko i Lazar Ristovski.

Pred publiku stiže i drama „Sinonimi“, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu. Film Nadava Lapida prati mladog Izraelca koji po svaku cenu želi da izraelsko državljanstvo zameni francuskim, a mladi par sa kojim se sprijateljio ima čudne ideje o tome kako da mu pomognu. Dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Veneciji, Luka Marineli, tumači glavnu ulogu u istorijskoj romantičnoj drami Pjetra Marčela „Martin Eden“, filmskoj adaptaciji poznatog romana Džeka Londona čija je radnja premeštena u Napulj 70-ih godina 20. veka. U okviru strane selekcije, stiže i novi film Abela Ferare „Tomazo“ koji postavlja pitanje da li ostareli glavni junak može da nađe sreću u ulozi supruga i oca.

Kao i prethodnih godina, festival je pripremio bogat program i za najmlađu publiku. Tako će u subotu, 14. decembra tokom dana biti prikazani porodični i animirani sinhronizovani filmovi - „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“.

Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju KMMFF-a.

Bogatim programom KMMFF želi da ojača kulturnu ponudu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Posle uspešnih izdanja koja su održana u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, KMMFF se, kao prethodne dve godine organizuje u Gračanici.

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.

Zvaničan sajt: http://kmmff.rs/

Facebook stranica: www.facebook.com/KosovoiMetohijaFF

Podeli:



Preporucujemo