•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Park Chan-wook

Park Čan-vuk (korejski: 박찬욱; rođen 23. avgusta 1963) je južnokorejski filmski reditelj, scenarista, producent i bivši filmski kritičar. Jedan od najpriznatijih i najpopularnijih filmskih stvaralaca na svetu, Park je najpoznatiji po svojim filmovima Joint Security Area (2000), Thirst (2009), The Handmaiden (2016) i onome što je postalo poznato kao The Vengeance Trilogy, koja se sastoji od Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Oldboy (2003) i Lady Vengeance (2005).

Poznat je i po svojim delima na engleskom jeziku Stoker (2013) i The Little Drummer Girl (2018), televizijskoj mini seriji zasnovanoj na istoimenom romanu Džona le Karea.

Njegovi filmovi su postali poznati zbog svog besprekornog kadriranja, crnog humora i često brutalnih tema.

Park je rođen i odrastao u Seulu i studirao je filozofiju na Univerzitetu Sogang, gde je, u svetlu svog razočaranja analitičkom orijentacijom odeljenja i posledičnim oskudnim ponudama u estetici, osnovao bioskopski klub, 'Sogang Film Komjuniti', i objavio niz članaka o savremenoj kinematografiji. Prvobitno nameravajući da bude umetnički kritičar, Park je, nakon što je video Vrtoglavicu, odlučio da postane filmski stvaralac. Nakon diplomiranja, pisao je članke o filmu za časopise i ubrzo postao pomoćnik režisera filmova.

Park je odrastao u pobožnoj katoličkoj porodici u Koreji, a sebe opisuje kao ateistu. Sarađivao je sa svojim mlađim bratom Parkom Čan-kjongom, koji je medijski umetnik. Svoju karijeru posvetio je svojoj supruzi Kim Jun-Hi na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu. On je izrazio podršku Demokratskoj laburističkoj partiji i takođe je bio član njene naslednice, Nove napredne stranke. Podržao je kandidata Partije pravde Sim Sang-junga na južnokorejskim predsedničkim izborima 2017. godine.

Filmografija

1992 The Moon Is... the Sun's Dream

1997 Trio

2000 Anarchists Joint Security Area

2001 The Humanist

2002 Sympathy for Mr. Vengeance

  • A Bizarre Love Triangle

2003 Oldboy

2005 Lady Vengeance

  • Boy Goes to Heaven

2006 I'm a Cyborg, But That's OK

2008 Crush and Blush Ne

2009 Thirst

2013 Stoker

  • Snowpiercer

2016 The Handmaiden

  • The Truth Beneath
  • TBA Decision to Leave

Televizija

2018 The Little Drummer Girl

2020-present Snowpiercer

TBA The Sympathizer

Kratki filmovi

1999 Judgment

2003 If You Were Me Never Ending Peace And Love

2004 Three... Extremes

2011 Night Fishing

60 Seconds of Solitude in Year Zero

2013 Day Trip

2014 A Rose Reborn (for Ermenegildo Zegna)

2017 Decades Apart

Podeli:



Preporucujemo

Veritas ojačava sajber otpornost novim rešenjima...
Odrzan prvi beogradski kviz na otvorenom na terasi CineStara