•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Palić Film Festival - izveštaj sa konferencije za medije 2. dana festivala

Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 17. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor i selektor Miroslav Mogorović, izvršni producent Ilija Tatić, selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari” Julija Sinkevič, selektor dokumentarnih programa Igor Toholj, i laureat regionalne “Lifka” nagrade Igor Galo.

Ilija Tatić, izvršni producent festivala, osvrnuo se na sinoćnu ceremoniju otvaranja: „Po mnogima je ovo bila najlepša ceremonija za 29 godina festivala, zahvaljujući Miri Banjac kojoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Ona posebno dirljiva scena s Duškom Kovačevićem na uručenju nagrade, nešto je što čini naš festival zaista posebnim, i što ostaje u istoriji ovog festivala i naše kinematografije. Za takve momente vredi dolaziti“.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, na konferenciji za medije je istakao: „Spontanost koju ovaj festival ima, poput trenutka kada Mira Banjac kaže Dušku Kovačeviću da dodeljuju nagradu njemu, a ne njoj, pokazuje da je ovo jedan relaksirajući festival, na kome ne važe norme kao na drugim manifestacijama. Na njemu se vide i neke novosti. On sada jeste stari festival, ali nije i nadam se da nikada neće biti staromodan, već da će pratiti sve tokove ne samo kinematografije, nego i života koji se dešava oko njega“.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, osvrnuo se na odličnu posećenost projekcijama na festivalu: „Publika na Letnjoj pozornici gleda filmove koje recimo ni u Beogradu ne bi gledali u tom broju. To čini ovaj festival posebnim“. Mogorović je najavio osam otvaranja programskih selekcija tokom drugog dana festivala, kao i veliki broj fantastičnih filmova u programima izvan glavne takmičarske selekcije. O selekciji „Ukrajina u fokusu“ on je dodao: „Znali smo još pre početka sukoba u Ukrajini da će ova kinematografija biti u fokusu. Ne zbog aktuelnosti izazvane neželjenim ratom, već zbog kvaliteta filmova i autora“.

Novi selektor glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin, ponovo je na Festivalu evropskog filma Palić, nakon prvog mandata u kome je duže od 10 godina bio umetnički direktor. „Za mene i sve ovde, to što smo zajedno, uživamo u umetnosti i razgovaramo o filmu, predstavlja jedini spas“, rekao je Nikitin. O selekciji filmova za glavni takmičarski program je rekao: „Zaista smo se trudili da vas zabavimo, u najpozitivnijem značenju ove reči. Filmovi mogu da budu veoma zabavni. U redu je sedeti u bioskopu i smejati se. U redu je uživati u filmovima. Ovogodišnji program, naravno, odražava ono što se trenutno dešava u svetu, a mi smo zaista ponosni što možemo da predstavimo 10 vrhunskih ostvarenja. Mislim da je ovo najbolji program koji smo ikada imali“.

Julija Sinkevič, nova selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari”, bila je upoznata sa palićkim festivalom dugi niz godina, ali do sada nije dolazila jer je u to vreme bila angažovana na festivalu u Odesi. “Oduvek sam slušala sjajne priče o tome kako se filmski autori osećaju ovde, na koji način komuniciraju s publikom i kakav prijem imaju njihovi filmovi. O tome kakvo je zadovoljstvo predstaviti film u ovakvoj atmosferi”, naglasila je Julija Sinkevič. Govoreći o selekciji “Paralele i sudari”, ona je istakla: “Program koji sam selektovala čine mahom filmovi iz istočne Evrope, čiji umetnici zaista promišljaju sve što se dešava na njihovom teritorijama i traže odgovore u prošlosti. Ovaj program podstiče kritičko razmišljanje”.

Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film, o ovim selekcijama je rekao: “One reflektuju kako aktuelni evropski trenutak na planu stanja naše životne sredine, tako i aktuelne preokupacije s kojima se stanovnici našeg kontinenta suočavaju, od radničkih prava, eksploatacije maloletne radne snage, preko refleksija na trenutni ratni sukob u Ukrajini iz jedne istorijske perspektive. Poslednjih dvadesetak godina zaista je velika ekspanzija dugometražnog dokumentarnog filma, a dokumentaristi su postali ne samo neka vrsta kreativne savesti čovečanstva, nego i insajderi koji već sada učestvuju u nekim mejnstrim društvenim tokovima.

Igor Galo, ovogodišnji laureat regionalne “Lifka” nagrade, povodom ovog priznanja je rekao: Počastvovan sam što sam ovde i što me smatrate svojim, kao delom jedne kinematografije koja je nekad bila velika, jaka, snažna. Refleksije te kinematografije traju već toliko dugo da sam i ja prepoznat kao njen deo, kao neko ko vuče tu jednu duboku liniju koja nas je nekad povezivala u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Zbog toga ne smatram da je to samo filmska nagrada i počast, već i ljudsko priznanje za jedno trajanje koje ima vrlo važnu dodatnu dimenziju”.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

Foto: Damir Vujković

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...