•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Paddington (2014)

13. 10.1958 Majkl Bond napisao je „Peddington Bear“ sa ilustracijama Pegi Fortnum. Do današnjeg dana izašlo je preko 20 knjiga o peruanskom medvediću:
A Bear Called Paddington (1958)
More About Paddington (1959)
Paddington Helps Out (1960)
Paddington Abroad (1961)
Paddington at Large (1962)
Paddington Marches On (1964)
Paddington at Work (1966)
Paddington Goes to Town (1968)
Paddington Takes the Air (1970)
Paddington on Top (1974)
Paddington at the Tower (1975)
Paddington Takes the Test (1979)
Osamdesetih se nije toliko pojavljvijao da bi vaskrsnuo od dve hiljadite punim sjajem:
Paddington on Screen (1980)
Paddington at the Zoo (1984)
Paddington at the Palace (1986)
Paddington in the Garden (2002)
Paddington and the Grand Tour (2003)
Paddington Here and Now (2008)
Paddington at the Tower (2011)
Paddington Races Ahead (2012)
Paddington Goes for Gold (2012)
Love from Paddington (2014)
Ukoliko možete da poverujete da medvedić govori lakše ćete prihvatiti njegovu stvarnosti i možda uživati u pričama (svaki naslov je podeljen u nekoliko epizoda, svaka kao zasebna celina).

Sedamdeset pete i osamdeset devete godine snimljene su dve TV serije.
No, sada o filmu koji se spremao od 2007.

Ovo je moj prvi susret sa filmom sinhronizovanim na srpski. Biće i moj poslednji. Slušati Milana Gutovića umesto Hugh Bonnevilla i bilo koju glumicu umesto Sally Hawkins je uvreda za uši gledaoca koji uživa u dikciji, izgovoru, intonaciji i tonalitetu pomenutih glumaca. Hugh Bonneville, drugi zaštitni pečat “Downton Abbey” (nakon Maggie Smith, razume se), već je dokazao svoje umeće komičara u briljantnim BBC serijama “Twenty Twelve”, i izuzetnoj “Rev”. Nakon što odgledate “Twenty Twelve” možete propustiti njegov uslovni nastavak “W1A” (mali savet). U “Paddingtonu” on tek šeta filmom ali mu je šarmantna ta šetnja. Sally Hawkins, glumica vrhunskog potencijala ostvarenog u filmovima Mike Leigha “All or nothing”, “Vera Drake” i briljantno odigranoj Poppy u “Happy-go-lucky”, nije se najuspešnije snašla (ili se ostali nisu snašli sa njom?) u produkcijama ostalih neukih režisera, ali je makar privukla pažnju filmom Woody Allena “Blue Jasmine” u kojem je i pored svog jednodimenzionalnog lika poklopila Cate Blanshet, koju doduše nije ni teško poklopiti; to može i učenik iz dramske sekcije osnovne škole ako mu se hoće. Ukoliko je neko od gledaoca sklon finesama glumaca primetiće da je Hawkinsova tokom filma poluuspavana, izmorena, krvavih, čak i suznih očiju, izraza lica koje je preduslov za dramu. Kopkao me je razlog. Hawkinsova se debelo posekla po glavi o kran dok je jurila na scenu - otuda i kapa na glavi tokom filma, a pospana ekspresija lica kao nuspojava sedativa i krpljenja duboke posekotine. Izgleda da još uvek nije proglašen zakon o zabrani pojavljivanja Nicole Kidman na filmskom platnu (ili bilo kakvom drugom) zbog čega je imamo i u ovom filmu. Julie Walters više je karikatura sopstvenog pozorišnog lika koji igra već decenijama sa kojim trenutno ima i turneju. Jim Broadbent (još jednom Mike Leigh!) tek je ispričao tekst i podsetio me da odgledam “Another Year” po četvrti put. Matt Lucas iz “Little Britain” prolazi kroz film (ovog puta taksijem) kao što je i kroz poslednju sezonu pomenute serije. Imelda Staunton (Mike Leigh još jednom, čudo!) pozajmila je glas Paddingtonovoj tetki, dok je Michael Gambon (ne, nije Mike Leigh sada u pitanju, ali jeste “Quartet” sa Maggie Smith), teču Pastuzu. Naravno, na moju veliku žalost, ja njih nisam mogao da čujem u originalnoj verziji već ko zna koga… da se naježi čovek.


Okružen decom u bioskopu, njih komada četiri, pitao sam se čemu se oni smeju i shvatio da se ja ni kao dete nisam smejao ovakvim gegovima, još manje filmovima sa pričljivim životinjicama.

Ono što jeste bilo zabavno u filmu jeste muzika i simpatični kadrovi muzičara koji defiluju tokom priče. Začudilo me je da i tu muziku nisu zamenili Bregovićem ili Balkanikom.

Za predkraj, postoji mini duhovit momenat u filmu (pod mini baš mislim na mini!). U pitanju je scena sa odlomkom iz najljigavije pesme Američke muzičke istorije, “Hello”, Lajonel Ričija. Ona uvek nasmeje.

Za kraj, ako imate dete-decu, sudeći prema ovoj oko mene film je tek osrednje smešan uzrastu do šest godina. Ukoliko nemate, a ne zanimaju vas glumci o kojima sam pisao (što će biti veća verovatnoća) odigrajte kineski šah sa dragom osobom. Jeste da u toj igrici nećete nikoga ubiti ali možete se lepo zabaviti. A još ćete i razmišljati malo!

Autor: Oly
Žanr:komedija, porodični
Godina:2014
Reziser:Paul King
Scenario:Paul King, Hamish McColl
Uloge:Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters
Uzrast:PG
Award:1 nominacija
Box office:51.5M USD
Studio:StudioCanal, Anton Capital Entertainment (ACE), TF1 Films Production
Zemlja:UK
Website:www.paddington.com/us/home
Jezik:engleski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...