•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PROGLASENI POBEDNICI 5. RAVNO SELO FILM FESTIVALA - laureati Dzenga i Zlatni decko

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održao se ove godine od 30. juna do 3. jula. Tokom četiri dana prikazano je 28 filmova u tri takmičarska programa, a festival je bio domaćin likovne kolonije i održana je promocija knjige “Nemanjići: biografija” Luke Minčete. Održana su dva sjajna koncerta filmske muzike u Ravnom Selu i Novom Sadu, a gosti festivala bili su brojni umetnici. Na zatvaranju festivala nastupili su etno grupa “Trn” i hor kulturnog centra “Bački pevači”.

Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetarni program zadužen Igor Toholj. I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su bile kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Dodeljene su i diplome učesnicima filmske radionice za đački film snimljen u Ravnom Selu. Na festivalu je održana i svetska premijera domaćeg filma “Dženga – čudna igra” Nikole Končarevića. Prikazan je i film koji pokazuje kako će izgledati Dom kulture čija je izgradnja pri kraju, “Biće veliki, prostran i otvoren za sve kreativne ljude, ne samo iz Ravnog Sela”, izjavio je na zatvaranju festivala Lazar Ristovski.

Žiri je zasedao u sledećem sastavu: stručni žiri - reditelj Dragan Marinković (predsednik), glumica Vanja Milačić i glumac Pavle Jerinić; žiri publike: organizatorka kulturnih dešavanja Maja Maraš (predsednica), sekretar mesne zajednice Ravno Selo Vuk Jevtović i bibliotekarka Marija Bognar; dramaturg Ivan Velisavljević je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa “Kratkih 100 minuta” a rediteljka Aleksandra Štifanić je predsednica jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Dodeljene su sledeće nagrade:

  • · Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film dodeljena je filmu "VELIKANI" u režiji Milorada Savanovića. U istoj kategoriji dodeljeno je specijalno priznanje filmu “ANIMUS” , rediteljke Milice Spasojević (FDU), nagradu je primio Đorđe Galić, glavni glumac filma.
  • · Nagradu u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova "Kratkih 100 minuta" osvojio je film "ZA VIKEND GAJBI LASTOM” u režiji Danila Lazovića. U ovoj kategoriji specijalno priznanje osvojio je film “Just a Guy”, režija Shoko Hara.
  • · Zlatni klip za najbolji film po izboru publike osvojio je film “DŽENGA - ČUDNA IGRA” u režiji Nikole Končarevića, nagradu je primila producentkinja Maja Popović.
  • · Gorki list nagradu za najboljeg mladog glumca osvojio je DENIS MURIĆ za ulogu DENISA MARKOVIĆA u filmu “ZLATNI DEČKO”, nagradu je u ime glumca primio reditelj Ognjen Janković.
  • · Zlatni klip za najbolji film festivala pripao je ostvarenju “ZLATNI DEČKO” reditelja Ognjena Jankovića.
  • · Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta pripao je francuskom reditelju MANUELU ŠAPIRO, za film “ HRONIKA NASILJA”. Laureat se javio putem video obraćanja.


Tradicionalno se održao i propratni program “Filmić” – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov, i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović.

Festival se održao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film, uz podršku partnera: Gorki list, Voda Voda, Dorf, Novi Trejding Novi Sad, Turistička organizacija opštine Vrbas.

Fotografije: Vidoje Manojlović

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...