•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PREMIJERA FILMA “GDE SI, ADAME?” U BEOGRADU 6. OKTOBRA

Dokumentarni film “GDE SI, ADAME?” tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji uranja u dubine Svete Gore, riznice Pravoslavlja okom kamere dopire do unutrašnjosti manstirskih zidina, prenoseći neverovatnu atmosferu monaškog života kao uzora koji bi trebalo da služi svima nama“Ovaj film po pravilu nije smeo da nastane….Trebalo je zaslužiti poverenje bratstva na udaljenom od civilizacije poluostrvu….gde žena nema već hiljadu godina….” (VIDEO)

Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad.

Iz istinskog posmatranja monaškog života unutar zidina Dohijara nastao je dokumentarni film „GDE SI, ADAME?“ reditelja Aleksandra Zaporošenka čija će se beogradska PREMIEJRA održati 6. OKTOBRA u mts Dvorani s početkom u 19:30h, prikazujući život jednog od svetogroskih manastira iznutra, uz očuvanje atmosfere i autentičnosti. Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i Za najbolju kameru.

Glavni junak filma, iguman atonskog manastira je vedar i harizmatičan stariji čovek Grigorije koji sa dugogdišnjim monaškim iskustvom iznosi svoje duboko razumevanje ljudske duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama, pre pada.
Sam starešina, iguman Grigorije i cela zajednica manastira preuzimaju na sebe teškoće, trud i trpljenje života u ime Hristovo i sledovanje monaškom idealu.

„Od svih vrlina na Svetoj Gori najviše sam se naučio svetom trpljenju“ izriče iguman dok sa rediteljem, pred kamerama, naglas razmišlja o životu monaha. Kako navodi potrebni su veliki napor i trud, inače će se manastir pretvoriti u „gomilu kamenja”.

“Monah radi s ljubavlju i verom”

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi.


Dohijar (грч. Μονη ∆οχειαρειου) je pravoslavni grčki manastir na Svetoj Gori, na
jugozapadnoj obali poluostrva Atos, deseti u hijerarhiji od dvadeset svetogorskih manastira. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski.
U manastiru živi oko 50 monaha, krsna slava manastira je Aranđelovdan.

Distribucija filma uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...