•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

"Let iznad kukavičjeg gnezda" (eng. One Flew Over the Cuckoo's Nest) je američki film iz 1975. u režiji Miloša Formana.

Film je adaptacija istoimenog romana Kena Kizija. Uz film "Dogodilo se jedne noći" iz 1934, ovo je jedini film koji je dobio Oskare u svih pet glavnih kategorija.

Poglavica Bromden, američki Indijanac, za koga svi veruju da je gluvonem, priča priču o psihijatrijskoj ustanovi koju vodi svemoćna glavna sestra Rečed. U ovaj zastrašujući sivi svet stiže Randl Patrik Mekmarfi (Džek Nikolson), sitni prevarant slobodnog duha.

Njegova neobuzdana priroda ubrzo uništava svakodnevnu rutinu bolnice u kojoj su bolesnici na jednoj, a bezdušna i hladna glavna sestra na drugoj strani.

Ubrzo po objavljivanju, romana je postao jedno od najpopularnijih modernih književnih ostvarenja na svetu, a po njemu je ovaj igrani film i snimljen. U režiji Miloša Formana, sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, 1975. godine je dobio Oskare u svih pet glavnih kategorija.

Roman "Let iznad kukavičjeg gnezda" je prvi put prikazan 1962. godine, kada je Kenu Kiziju bilo 27 godina. Ubrzo je priča o buntovnom Mekmarfiju, koji postaje štićenik mentalne bolnice i buni se protiv represivnog i bezosećajnog osoblja, postala film.

Ludnica, koja predstavlja metaforu modernog društva, i priča koja postavlja nezgodna i provokativna pitanja o normalnosti i nenormalnosti, stiče kultni status među svima onima koji su osećali otpor i bunt, žeđ za promenom i oslobađanjem od "stega lažnog morala".

U filmu se analizira da li su ludaci mentalno poremećene osobe ili individue koje bolešću reaguju na nenormalno i bolesno društvo. Film takođe ispituje da li su pravi ludaci u ludnicama ili van njih, kao i da li je opšteprihvaćena "normalnost" u stvari najopasnija bolest. Ove teme su i danas aktuelne, možda i više nego u vreme kada je film
snimljen.

Žanr:Drama
Godina:1975
Reziser:Milos Forman
Scenario:Lawrence Hauben, Bo Goldman
Uloge:Jack Nicholson, Louise Fletcher i Michael Berryman
Award:Dobitnik 5 Oskara, drugih 30 nagrada i 11 nominacija
Box office:112,000,000 USD
Studio:Fantasy Films
Zemlja:United States
Jezik:English
Trajanje:133 min
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....