•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Održan celodnevni umetnički program povodom 70. rođendana Francuskog instituta u Srbiji

U ponedeljak, 21. juna u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, obeležen je 70. rođendan Francuskog instituta u Srbiji. Uz Manuela Buara, direktora Francuskog instituta u Srbiji, Žan-Luja Falkonija, ambasadora Francuske u Srbiji, i Maju Gojković, potpredsednicu Vlade i ministra kulture Srbije, ispred zgrade Francuskog instituta su govorili i Aleksandar Ilić, baletski igrač i v.d direktora Kulturnog centra Beograda, bivša stipendistkinja Instituta Tanja Basta, i Mia Tufegdžić, učenica dvojezičnog odeljenja u X beogradskoj gimnaziji.

Centralni deo proslave rođendana obeležili su nastupi umetnika:. DJ Gringo predstavio je savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea su uživo stvarale svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija je štampao majice sa specijalnim dizajnom povodom 70 godina instituta, dok su članovi grupe Balkan Fury i Stanice - Servisa za savremeni ples izvodili savremeni i hip hop ples.

Street art umetnica Kaldea iz Francuske je u Srbiji drugi put, nakon što je 2018. nastupila na manifestaciji “All Girls Street Art Jam” u Beogradu. “Počela sam da saznajem o srpskoj umetničkoj sceni kada sam upoznala TKV. Prvi put smo se srele 2017. u Hrvatskoj, kada mi je ona pričala o svom radu i sceni ulične umetnosti ovde, ali i na čitavom Balkanu. Ovde se osećam odlično – nisam očekivala da će ovaj događaj biti ovoliko zabavan, sa žurkom i ljudima unaokolo koji su nas posmatrali, snimali, i učestvovali u programu. Raspoloženje je bilo sjajno i presrećna sam”, rekla je Kaldea.

Završetak i zatvaranje manifestacije obeležio je nastup plesne grupe Sine Qua Non Art u izlozima Francuskog instituta u Srbiji. Koreograf Žonatan Pranlas-Deskur (Jonathan Pranlas-Descours) je o gostovanju ove grupe u Beogradu rekao: "Ovde smo u okviru programa Teatroskop koji organizuje Francuski institut u Srbiji. Već tri nedelje radimo sa studentima, a 29. juna nastupićemo u Bitef Teatru u okviru BELEF-a. Pošto smo već ovde, Katrin Fodri, ataše za kulturu instituta, došla je na ideju da deo svog rada prikažemo i podelimo sa prijateljima Francuskog instituta i svim Beograđanima. Prikazali smo deo koreografije na kojoj radimo, ali smo je preoblikovali tako da bude u skladu sa ovim događajem. Veoma smo srećni što vidimo da Francuski institut može još napredovati i širiti vidike uz ovakve sjajne inicijative. To je odlična vest”.

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta i njegova misija je da putem kulture, obrazovanja, inovacija i saznanja, izgradi nove puteve između Francuske i Srbije. Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, kulturnog i prosvetnog operatera Ambasade Francuske, Francuski institut ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ostvaruje projekte (samostalno ili u partnerstvu) iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja, a takođe je posvećen mladima, kulturnim i društvenim inovacijama, kao i debatama o mnogim velikim savremenim temama (okruženje, društvena i teritorijalna povezanost, pitanja rodne ravnopravnosti).

Foto: Anđela Petrovski

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...