•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Objavljen takmičarski program novog filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

Na prvom izdanju međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”) koji će biti održan od 29. do 31. jula 2022. godine u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku, u takmičarskom programu će biti prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Réel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale itd.

Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora. Fokus „Otvorenih predela“ je na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosa čoveka prema svom okruženju.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri sastavljen od istaknutih srpskih i regionalnih dokumentarista.

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja “Trajno” (režija: Ugo Petronin), “Rezervat” (Gerard Ortín Castellví), “Ispod severnog mora” (Federico Barni & Alberto Allica), “Zemlja koja se podiže i spušta” (Moona Pennanen) i “Alpinestate / Ljudska priroda” (Michele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi “Paralelni tokovi” (Luka Papić & Branka Majstorović), “Vetar” (Martin Putz), “Fantastično” (Maija Blåfield), “Neka vrsta bliskosti” (Toby Bull), “27 koraka” (Andrea Schramm) “Sazvežđe La Rugijer” (Dania Reymond-Boughenou) i “Dan kada su razneli planinu” (Alba Bresolí Aliberch).

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja “Prokop” (Danilo Stanimirović), “Obmana” (Francesca Bertin), “Neodređen teren” (Edward Kihn), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Kolektiv Doplgenger), “Telurska drama” (Riar Rizaldi) i “Dvestogodišnjica” (Pablo Álvarez Mesa).

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“. Van filmskog rasporeda, svi učesnici i posetioci festivala mogu da uživaju u brojnim dnevnim aktivnostima u prirodnom ambijentu rudničkog kraja, dok je za subotnji večerni termin nakon projekcije osmišljen specijalni muzički program.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....