•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Objavljen program Borskih susreta u okviru kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost”

Na Borskim susretima u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” od 15. do 19. septembra biće održan niz programa na nekoliko lokacija u Boru. Transnacionalni istraživački tim i partneri projekta će kroz ove događaje podeliti svoja istraživanja razmatrajući kinesku inicijativu “Pojas i put” i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu.

Borske susrete će, u četvrtak 15. septembra u 18 časova, u prizemlju Narodne biblioteke Bor, otvoriti upoznavanje sa istraživanjem i programom ove manifestacije, tokom kojeg će govoriti Dragan Stojmenović i Biljana Ćirić.

Program se iste večeri nastavlja izlaganjem Jelice Jovanović “Infrastrukturiranje regiona. Materijalnost i neopipljivost Novog puta svile u Srbiji”. Ovo istraživanje bavi se vrlo različitim projektima kineskih kompanija u Srbiji, ali je naglasak na industrijskim gigantima i velikim infrastrukturnim projektima koji su se u prethodnih 30 godina napadno zanemarivali, da bi se sada čudesno obnovili, zahvaljujući probitačnim međunarodnim sporazumima i bilateralnoj saradnji.

Program u petak 16. septembra počinje u 14h posetom Krivelju u organizaciji Jelice Jovanović, koju vodi Miloš Božić, pod nazivom “Prva staza neočigledne lokalne istorije”.

Svakog popodneva, Jelica Jovanović će sa lokalnim saradnicima organizovati šetnje. Četiri lokalna pripovedača – radnik i meštanin sela ugroženog razvojem rudarstva; inženjer; prodavačica sira i student – vodiće grupe posetilaca u obilazak grada i njegove okoline i pričati o njegovoj istoriji i sadašnjosti iz sopstvene perspektive. Cilj šetnji je da se sagledaju i osveste lokalna sećanja i priče i da se razmotre različite relacije prema ekstraktivnoj ekonomiji oko koje je grad nastao.Mesto i vreme okupljanja je plato ispred Doma kulture, 10­–15 minuta pre polaska. Broj mesta u autobusu za Krivelj je ograničen a zainteresovani treba da se prijave do 12. 9. 2022. putem e-mail adrese jelica.jovanovic.011@gmail.com.

Za 17:30 zakazano je Otvaranje arhive - Priče između zidova umetnice Džesfi Dženg i zajedničko čitanje u biblioteci. Priče između zidova predstaviće Violeta Stojmenović i Biljana Ćirić. Radi se o dugoročnom participativnom projektu prikupljanja ličnih zapisa (dnevničkih beleški, ispovesti, pesama, priča, eseja…) o zajedničkom iskustvu proživljavanja „nove normalnostiˮ i izgradnje žive arhive koja se može reprodukovati na različitim mestima. Realizacija projekta počela je tokom prvih lokdauna po čitavoj zemaljskoj kugli. Svakom autoru dodeljena je posebna fascikla. U Narodnoj biblioteci Bor biće pohranjeno oko 2.000 priloga šestotinak autora, pisanih na kineskom, srpskom, amharskom, engleskom, japanskom, nemačkom, koreanskom i mnogim drugim jezicima, a koji svi zajedno stvaraju jedan spomenik našem vremenu.

U 19 časova na programu su Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua –zajednička večera. Obroci su besplatni i svi su dobrodošli, ali je broj mesta ograničen. Zainteresovani treba da pošalju prijavu Huu Junu, do 12. 9. 2022 na e-mail adresu oziqpizo@gmail.com. Prijava treba da sadrži datum večere na koju dolazite, ime i prezime i broj telefona. Polazak na večeru je iz biblioteke, nakon programa.

U subotu, 17. septembra u 15 časova na programu je Druga staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; sastanak je ispred Doma kulture 15 minuta pre polaska.

Za 17 časova istog dana zakazano je javno predstavljanje projekta “Novim putevima u novu budućnost” i istoimenog zbornika (As you go…) u Narodnoj biblioteci Bor. Učestvuju saradnici odnosno predstavnici partnerskih ćelija: Laris Frožje, direktor Muzeja Rokband u Šangaju; Ajgerim Kapar, platforma Artcom, Astana/Almati; Robel Temesgen, umetnik, Adis Abeba/Oslo; Sinkne Ešetu, pisac, Adis Abeba; Dragan Stojmenović, bibliotekar, NB Bor; Biljana Ćirić, osnivačica Šta bi kustosiranje trebalo / moglo da bude i inicijatorka ovog istraživanja. Predstavljanje će biti na engleskom jeziku, s prevodom na srpski jezik.

U 19:30 su Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua.

U nedelju, 18. septembra u 15 časova na programu je Treća staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; okupljanje je ispred Doma kulture, 15 min pre polaska.

Za 17:30 istog dana zakazan je Žalbeni performans Robela Temesgena, o kome ovaj umetnik kaže: „Treba da ožalimo zemlju koju verovatno nikad ranije nismo videli ili nismo za nju ni znali. Međutim, zarad saznanja koje ćemo podeliti, ožalićemo zemlju i kao stranci, što i jesmo, i, istovremeno, kao ljudi svesni/dirnuti zlostavljanjem kroz koje je predložena zemlja prošla. Deo procesa biće i zajednički dogovor o obližnjem mestu za žalovanje. Koristeći priručnik Uprkos lišavanju (Despite Dispossession), razgovaraćemo o telesnim gestovima i pokretima iz naše lične i kolektivne prošlosti. Na kraju ćemo odabrati nekoliko telesnih tehnika koje ćemo uvežbati na licu mesta i izvesti. Tokom sesija ćemo ispitivati pojmove žaljenja, žalovanja, isceljenja i odgovornosti.ˮ

U 19 časova na programu su Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua.

U ponedeljak u 14 časova na programu je Četvrta staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; okupljanje je ispred Doma kulture, 15 min pre polaska. U 17:30 istog dana, Dragan Stojmenović goste vodi kroz biblioteku i upoznaje sa Zavičajnim odeljenjem.

Organizatori Borskih susreta su “Šta bi kustosiranje moglo / trebalo da bude” i Narodna biblioteka Bor, a događaj je koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić.

Učesnici Borskih Susreta su: Robel Temesgen (umetnik, Adis Abeba), Laris Frožje (direktor Umetničkog muzeja Rokband u Šangaju), Sinkne Ešetu (pisac, Adis Abeba), Ajgerim Kapar (samostalni kustos, Almati, Kazahstan), Jelica Jovanović (arhitektica, Beograd), Hu Jun (umetnik, Beograd/Šangaj/Melburn), Džesfi Dženg (umetnica, Sjamen/Šangaj), Dragan Stojmenović (Narodna biblioteka Bor), simona dvorak (kustoskinja), Vladimir Radivojević (fotograf, Bor), Nebojša Jamasaki (umetnik), dr Visa Tasić (inženjer elektronike), Miloš Božić (član lokalne zajednice Krivelja), Katica Radojković (proizvođač i prodavac sira), Nemanja Stefanović (student)

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i po godine.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...