•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nove obuke u saradnji Filmskog centra Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti

Kursevi za švenkere i šarfere, koje Filmski centar Srbije organizuje u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti, počeli su 22. aprila teorijskim predavanjima na FDU. Nakon uspešno održanih kurseva za sekretare i asistente režije, ovo su treća i četvrta obuka za deficitna zanimanja u filmskoj industriji koje se organizuju, a koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanje i započnu filmsku i TV karijeru.

Teorijskom nastavom na Fakultetu dramskih umetnosti od 22. do 29. maja rukovodiće redovni profesori Fakulteta dramskih umetnosti – Aleksandar Kostić (šef katedre kamere) i Petar Popović, kao i ugledni stručnjak iz prakse Mihailo Dobrić. Praktični deo nastave biće organizovan od 3. do 8. maja u rental studiju Sineplanet, gde će polaznicima biti dostupna najsavremenija oprema za rad na filmskom setu.

Aleksandar Kostić, jedan od voditelja teorijske nastave, ukratko je opisao osnovne ciljeve kurseva: „Osim najosnovnijih stvari, polaznici pre svega treba da steknu i osnovna opšta znanja, zbog univerzalne terminologije koja se koristi na samom snimanju i komunikaciji u filmskoj ekipi, a zatim i da bi nešto kvalitetnije mogli da sagledaju svoju ulogu u procesu stvaranja kinematografskog dela. Na praktičnom delu polaznici bi trebalo da se sretnu sa svim alatima za određenu delatnost, i ujedno da naprave vežbe i probe. Trudimo se da ove ljude, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo, osposobimo da mogu kvalitetno da rade ovaj posao i da se dalje razvijaju”.

Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetniosti, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Filmskim centrom Srbije u edukaciji za deficitarna zanimanja na filmu: „Pre svega, vrlo je važno kako su zadovoljni sami polaznici. Mi uvek posle kursa napravimo anketu sa polaznicima, i do sada su rezultati te ankete pokazivali da su kursevi bili izuzetno korisni i efikasni, i da je komunikacija sa svim nastavnicima koji su vodili kurs bila na visokom nivou, i da su polaznici dobili i više nego što je bilo planom i programom potvrđeno. Samim tim i mi smo zadovoljni. Naša saradnja sa Filmskim centrom Srbije se vidi kroz rezultate. Ako postoji potreba tržišta za takvom obukom i tim tipom edukacije iz oblasti filma, televizije i multimedije, Fakultet dramskih umetnosti će uvek izaći u susret.”

Za švenkere i šarfere biće održano po 40 časova teorijske nastave i 60 časova praktične nastave. Teorijska nastava se odvija posebno za svaku struku, dok je praktična objedinjena po temama i prilagođena okolnostima na snimanju. Polaznici kursa će učiti o kadru i parametrima kadriranja, poziciji kamere, kompoziciji, parametrima mizanscena i kretanja, osnovnim funkcijama kamere i kontroli objektiva, postupcima izoštravanja, i ostalim tehnikama neophodnim za rad švenkera i šarfera.

U narednom periodu biće organizovane i obuke za još dva deficitna zanimanja: rasvetljivač – gafer i scenski radnik – farmajstor. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznaće polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, i ostalim članovima filmske ekipe na snimanju. Učešće na radionicama je besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije neophodno.

Podsećamo, Filmski centar Srbije je 2020. godine, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu započeo organizaciju obuka koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanja i započnu filmsku i TV karijeru. Profesori Fakulteta dramskih umetnosti koji poseduju iskustvo i znanje iz raznih filmskih oblasti, zaduženi su za teorijsku i praktičnu nastavu.

Foto: KomunikArt

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...