•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neočekivano poreklo Johna Wicka

Dvadeset pet minuta u prvom John Wick-u, sve ide kao što biste očekivali od osvetom vođene akcije. Od nedavno udovac John gubi jedinu stvar do koje mu je stalo - štene koje mu daruje njegova umiruća supruga - i on odlučuje da ubije kriminalce odgovorne za to.

U 26-om minutu, stvari zauzimaju redosled. John koristi čekić da razbije pod u podrumu, otkrivajući kofer oružja (kako se i očekivalo) i gomilu zlatnika. Izvinite, šta?

Novčići su bili prvi nagoveštaj da se u Johnu Wick-u dešavalo nešto više od akcije trčanja i pucanja. Postojala je mitologija, duboka mitologija, a prema piscu koji je prvi isklesao svet ispod površine, to što je imalo smisla bilo je kao bonus.

Derek Kolstad je napisao prvi scenario za Johna Wick-a po specifikacijama. U intervjuu za Polygon, on je priznao da je originalno John napisan kao mnogo starija osoba.

“U originalnoj verziji, znate, lik John Wick-a je u sedamdesetim godinama, a pas ima 18 godina, a onda odatle su elementi bili skoro potpuno isti. Priča, otkucaj srca, struktura ”, objasnio je.

Kada je pisao, Kolstad je zamišlјao nekoga kao što je Paul Newman u ulozi. Glumac je bio mrtav nekoliko godina, ali to je bio taj tip: istrošen, prodoran, ali zauvek kul filmska zvezda. Od doba protagoniste (i psa) se odustalo da bi se ugostio Keanu Reeves kada je glumac došao u ekipu, ali duša priče je ostala.

"Voleo sam one noir-ish filmove u kojima ste imali Istočnu Nemačku i Zapadnu Nemačku, imali ste dva različita agenta, ali čim su u Švajcarskoj, to je kao: "Pa, dobro, hajde da popijemo piće." I tako je nastao hotel visoke klase za ubice.

Continental je predstavljen na pola kroz John Wick-a, ubrzo nakon što je naš junak dobio natrag njegove zlatnike. Nalazi se u donjem Menhetnu, hotel je Švajcarska za podzemni svet ubica. Postoji samo jedno pravilo u Continental-u: Nema posla u neutralnim prostorijama. A u svetu ubica, "posao" znači jednu stvar.

"To je nekako kao u starim vampirskim filmovima: ulazite u crkvu i sigurni ste", kaže Kolstad.

Uvođenjem Continental-a bačeni smo u bizarni podzemni svet koji izgleda kao da se krije na očigled svima. Ovaj svet ima svoju vlastitu valutu (gore spomenute kovanice) i vlastiti kod “časti među lopovima”, kako to Kolstad opisuje.

Brzo smo saznali da kršenje jedinog pravila Continental-a ima fatalne posledice. Ova struktura, ova pravila, podrazumevaju mnogo više izgradnju sveta nego što biste očekivali od vozila za fizičke akrobacije i koreografije oružja. John Wick postavlјa više pitanja nego što daje odgovore - što je nesiguran poduhvat za film koji nije bio siguran starter franšize. Koliko vredi jedan zlatnik u svetu ubica? Kako funkcioniše ekonomija? Kolstad je brzo ubio našu maštu.

„Često nismo želeli da uđemo previše u to jer čim počnete da se bavite politikom, filozofijom i, što je najvažnije, ekonomijom nezakonitog sveta ... nema nikakvog smisla. Ali ako to samo nagoveštavate, činite namigivanje i klimate glavom ka aspektima univerzuma, to čini da se oseća realnije. "

Pa ipak, kroz tri filma, John Wick univerzum postao je iznenađujuće razrađen. I to nije zato što Kolstad posebno kontroliše svet koji je stvorio. Radeći sa timom pisaca i potpuno posvećenim reditelјem i glavnim glumcem, svi bacaju ideje na zid da vide šta će se zadržati, Wick franšiza ima jedno pravilo koje nadmašuje sve ostale: Hoće li biti cool?

John Wick: Chapter 2 predstavio je svet funkcionalnih frakcija ubica, od kojih je najzanimlјivija podzemna operacija koju je vodio The Bowery King (Laurence Fishburne). Bowery Boys se prerušavaju u članove populacije beskućnika u Nјujorku. Generalno nevidlјivi ili ignorisani, našli su se savršeno pozicionirani za špijunažu i atentate.

"(Bowery Boys) predstavlјaju taj svet izvan Continental-a, manje glamuroznog dela podzemlјa", objašnjava Kolstad. "Kada smo razmišlјali da uradimo John Wick 2, (režiser Chad Stahelski) je želeo beskućnika u pozadini svake scene, samo da bi vas naterao da shvatite da su njihove oči i uši bukvalno svuda."

Dok se to pokazalo kao logistički nemoguće, Bowery Boys su od tada postali klјučna nit u John Wick mitologiji, povlačeći konce na glavnim događajima u drugom i trećem filmu.

Tu su onda i Operateri. Ta soba puna tetoviranih birokrata izgleda da je srce koje kuca sveta ubica. Kada John Wick ubije nekoga u Continental-u na kraju drugog filma, Operateri su ti koji informišu svet o nagradama za njegovu glavu kroz staromodne centrale.

„Svidelo mi se to što u svetu mobilnih telefona koriste Telekse“, kaže Kolstad.Fizički operateri na centralama i sve takve stvari. Chad-ova ideja je bila da ih učini više kao što bi Suicide Girls izgledale, da su svi istetovirani... Kad ih vidite po prvi put i vidite tablu i druga imena i druge nagrade, za njih to je posao od devet do pet. "

Operateri čine te pozive u ime najmoćnije organizacije u John Wick univerzumu: The High Table, Vrhovnom sudu za ubice, koji odlučuje već 2000 godina.

"Chad je tip koji je pomenuo ideju o carstvu, znate, imajući The High Table i zapravo sam termin, verujem da ga je on skovao", kaže Kolstad.

Kolstad objašnjava da dok John, The Bowery King, pa čak i Continental, žele određene nivoe nezavisnosti, The High Table je taj koji očajnički pokušava da sve drži pod kontrolom.

“To je feudalni sistem, ali (The High Table) je nesvestan ili nevolјan da prihvati činjenicu da su se vremena promenila, struktura se promenila. Sada pokušavaju nešto da sprovedu, ali sve to razaraju.”

U John Wick-u 3, High Table ide u rat sa svakom velikom frakcijom u New York-u. A u središtu toga? John lično. Bez svoje supruge, lјubavi prema psima i reputacije kamene hladne zebnje, mi zapravo znamo iznenađujuće malo o tome odakle je došao.

Neke od rupa John-ove priče su otkrivene u John Wick 3, uklјučujući i onu gde je naučio svoj određeni skup veština. Gde drugde osim u baletskoj školi?

Kolstad priznaje da zaista nisu imali neke konkretne ideje na umu za John-ovo poreklo sve do trećeg filma. On kaže da je pisac Shay Hattan došao na ideju o baletskoj školi ispunjenoj mladima koji treniraju da budu ubice. Šef te škole, poznat kao The Director, (Anjelica Huston), nagoveštava John-a kao mladića iz Belorusije, nazivajući ga Jardani.

Ali iza toga? Nema mnogo toga da se nastavi u smislu specifičnosti. I to je ono što pisci žele.

Nikada ni u jednom trenutku ne mislim da ćemo implicitno opisati ko je John ili odakle je John došao, kaže Kolstad. "Ali to će biti dovolјno da zadovolјi vašu radoznalost."

Kreatori franšize John Wick-a ne izgledaju kao da zadržavaju karte, čekajući da ih podele u narednim nastavcima. Kolstad kaže da ne postoji biblijska priča i da nijedan George Lucas ne nadgleda franšizu kako bi se uverio da se svi delovi uklapaju. Sve odluke o ovom svetu i univerzumu su vođene jednom stvari: Hoće li biti cool?

"Poslednje što svako od nas želi da uradi je da gospodari nad drugim kreativnim stvarima", kaže Kolstad. “Radije bismo da lјudi uzmu likove ovog sveta i jebeno idu sa time. Znate, da se zabave. I mislim da će to dobro da posluži."

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...