•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neda Arnerić

Neda Arnerić (Knjaževac, 15. jul 1953) srpska je glumica.

Već od rane mladosti pokazivala je interes za scensku umetnost. Učila je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine (1961—1964) i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda (1963—1966). Kao trinaestogodišnja devojčica (1966), snimila je svoj prvi film „San“, scenariste i reditelja Puriše Đorđevića i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Završila je Devetu gimnaziju u Beogradu, a već 1968. godine je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu klasi prof. Milenka Maričića.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama. Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“, reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 1980. godine, diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Dobitnica je „Zlatne arenu“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa - Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića.

Član Demokratske stranke postala je 1996. godine. Od 1998. godine predaje Javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu. Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004). 2005. godine postala je umetnička direktorka „Niš Art“ fondacije u Nišu.

Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“. 2010. godine dodeljena joj je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo. Ovako je odlučio žiri koji čine prethodni dobitnici ovog prestižnog glumačkog priznanja, u sastavu: Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

U dosadašnjoj karijeri snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.


Filmografija:
1960.-te
1966. San
1967. Oh, divljino
1967. Jutro
1967. Visočka hronika
1968. Višnja na Tašmajdanu
1968. Saculatac
1968. Podne
1969. Cross country
1969. Vreme bez rata
1969. Divlji anđeli

1970.-te
1970. Pucanj
1971. Venom
1971. Sve od sebe (serija)
1971. Un peu, beaucoup, passionnément...
1972. Bez reči
1972. A Shot
1972. Chamsin
1972. Beati i ricchi
1973. Paolo il caldo
1973. Šaft u Africi
1973. Ukleti smo, Irina
1973. Sutjeska
1973. Obraz uz obraz
1974. L' Erotomane
1974. Užička republika
1975. Poznajete li Pavla Pleša?
1975. Quand la ville s'éveille
1975. Otpisani
1976. Užička republika
1976. Balada o jednoj zastavi
1976. Grlom u jagode
1976. Dva drugara
1977. Ljubavni život Budimira Trajkovića
1977. Ispravi se, Delfina
1978. Kvar
1978. Gospođa ministarka

1980.-te
1980. Nešto iz života
1980. Pozorišna veza
1980. Ko to tamo peva
1980. Rad na određeno vreme
1981. Lov u mutnom
1981. Baza na Dunavu
1981. Šesta brzina
1982. Moj tata na određeno vreme
1982. Nedeljni ručak
1982. Priče iz radionice
1982. Priče preko pune linije
1982. Južna staza
1983. Razoružanje zveri
1984. Kratka sredba
1984. Varljivo leto '68
1984. Kraj rata
1985. Dvostruki udar
1985. Mušica
1985. Tajvanska kanasta
1985. Na istarski način
1986. Večernja zvona
1987. Anđeo čuvar
1987. Marjuča ili smrt
1988. Haloa — praznik kurvi
1988. Večernja zvona
1989. Osmi dan u nedelji
1989. Boj na Kosovu
1989. Vreme čuda (mini TV serija)
1989. Vreme čuda
1989. Atoski vrtovi - preobraženje
1989. Metla bez drške
1989. Drugarica ministarka

1990.-te
1990. Pokojnik
1990. Profesionalac
1990. Metla bez drske 2
1990. Sumnjivo lice
1991. Metla bez drške 3
1991. Original falsifikata
1993. Policajac sa Petlovog brda (film)
1993. Obračun u Kazino Kabareu
1993. Tri karte za Holivud
1993. Osmeh Margaret Jursenar
1993. Pun mesec nad Beogradom
1993. Metla bez drške 4
1993. Teatar u Srba
1993. Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1993)
1994. Biće bolje
1994. Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1994)
1996. Nečista krv
1997. Ptice koje ne polete
1999. Nebeska udica
1999. Nek bude što bude
1999. U ime oca i sina
1999. Točkovi

2000.-te
2001. Nataša
2003. Najbolje godine
2003. Neki novi klinci
2003. Kazneni prostor
2004. Lift
2007. Promeni me
2007. S. O. S. - Spasite naše duše
2008. Gorki plodovi

2010.-te
2010. Ma nije on takav
2007-2011. Naša mala klinika
2011. Pod sretnom zvijezdom
2012. Prinudno sletanje (serija)
2015. Za kralja i otadžbinu

Podeli:



Preporucujemo

Letnja sezona voljenih opera
Blinded by the Light (2019) - uskoro
Kad dijalog zanemi - Francuski film „U ratu” od 11....
Repertoar bioskopa Cineplexx NIŠ od 11. do 17. jula
Comic Night uz poklone za sve posetioce u bioskopima...
Dve nove fantazi serije na Pickbox NOW – „Uskrsnuće“...
Palić Film Festival - Najbolji evropski dokumentarci i...
Željko Bebek nakon 25 godina samostalno u Nišu
PREMIJERA FILMA "ORTACI NA TOČKOVIMA" U SREDU 10. JULA
NEZABORAVNA ANIMIRANA AVANTURA "TABALUGA" OD SUTRA U...
Comedy Night pružiće dobar provod i razlog za smeh
Palić Film Festival - Best of Europe 2018
Prvi trejler dugoočekivanog filma o DŽUDI GARLAND
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 11. do 17. jula
Palić Film Festival - Omaž dobitnicima nagrade...
ITALIJANSKI FILM "ČAROBNE NOĆI" U BIOSKOPIMA OD 18. JULA
Druga sezona serije PREDSTRAZA, snimljene u Srbiji,...
5 vrhunskih britanskih serija na Pickbox NOW
Džon Travolta i Morgan Frimen prvi put zajedno glume u...
Uskoro premijera druge sezone serije Teror:Ozloglašeni
Treća sezona serije "Stranger Things" oborila Netflix...
Projekat novog filma Filipa Kovačevića deo Evropskog...
Palić Film Festival - Mladi duh Evrope na Paliću
NE PROPUSTITE NAJBOLJI AKCIONI FILM OVE GODINE "PAKLENE...
Preminuo glumac Rip Torn
The Kitchen (2019) - uskoro
Nagrada Aleksandar Lifka za Rajka Grlića
Novak Đoković u timu producenata filma Džejmsa Kamerona
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 04. do 10. jula
HOROR "PLEN" OD ČETVRTKA 11. JULA U NAŠIM BIOSKOPIMA