•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nebojša Glogovac u ulozi Draže Mihailovića

Glumac Nebojša Glogovac prihvatio je glavnu ulogu u ratnom serijalu 'Ravna gora' u kome će glumiti četničkog vojvodu Dražu Mihailovića. U intervjuu Pressu tim povodom dao je čitav niz izjava kojima se uključio u revidiranje istorijske uloge, lika i dela Draže Mihailovića, ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata. Glogovac je uveren da je Draža bio 'drag, setan i tužan čovek' koji je 'organizovao gerilu protiv fašista'

Na novinarsko pitanje je li posredi neutralna ratna drama ili tekst koji pokušava četnički pokret prikazati u pozitivnijem svetlu od onog koje su donedavno nudili istorijski udžbenici, Glogovac je odgovorio da je tekst drame 'Ravna gora' pošten.

'Ovaj scenarijo je dobar zato što je pošten. Ne favorizuje se i ne veliča nijedna strana, već naprotiv, pruža mogućnost da razumemo i jedne i druge. U tom strašnom haosu koji je nastao početkom rata videćemo jednu tradicionalnu kraljevu vojsku koja je ostala bez poglavara, mladog kralja koji je sklonjen u London radi lične sigurnosti, što je izazvalo rasulo u toj istoj vojsci, ali su u isto vreme, po inerciji, u velikom delu naroda kraljeva vojska i tradicionalne vrednosti idalje uživale poverenje i bile oslonac i nada, i drugu grupu pripadnika ovog istog naroda, koji su bili braća, komšije, kumovi, sinovi ovim prvima, ali ponešeni jednom novom, komunističkom idejom, u to vreme ne svima razumljivom i prihvatljivom, koja je dolazila negde sa istoka, iz 'majčice Rusije'. I kako to često biva u susretu tradicionalnog i novog, došlo je do razmimoilaženja i sukoba', kaže Glogovac.

Novinar Pressa pitao je Glogovca kako se priprema za ulogu, a on je istaknuo da će na temelju tonskog zapisa sa suđenja i fotografija iz života Draže Mihailovića pokušati da pronikne u njegov karakter i odgonetnuti koja je vrsta čoveka bio.

'Na temelju izjava nekih njegovih savremenika saznao sam, na primer, da je bio blag, gotovo setan čovek, da se svakome obraćao s 'vi' i da je nosio neku tugu koja vodi poreklo iz porodičnih tragedija koje su obeležile njegovo detinjstvo, kao i kasnije zrele godine. Završio je najviše vojne škole, imao je vrlo široko obrazovanje, a o njegovoj hrabrosti na bojnom polju govore brojna odlikovanja, od onih u Kumanovskoj bitci do posthumnih. Sve govori da je bio zanimljiv, drag i cenjen čovek, potpuno suprotan slici krvoloka kakvu su nam plasirali udžbenici iz istorije i posleratna propagandna mašinerija', naglašava Glogovac.

Uveren je da je Titova Jugoslavija zloupotrebila pobedničku ulogu i u slučaju Draže Mihailovića i da je namerno falsifikovala istorijske podatke i činjenice, prema kojima je Draža Mihailović zapravo bio organizator srpske gerile koja se borila protiv fašista, a ne fašistički kolaboracionist i vođa fašističkog četničkog pokreta.

Srpskom SUBNOR-u koji se bunio protiv snimanja 'Ravne gore' poručio je da mu je jasna njihova partizanska mitologija, ali da su u Drugom svetskom ratu postojale i neke druge pesme osim 'Mlada partizanka bombe bacala' i 'Druže Tito, ljubičice bela'...

press
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila