•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nastavlja se saradnja Sarajevo Film Festivala i Doha Film Instituta

Prikazivanjem selekcije filmova iz arapskog svijeta u programu ovogodišnjeg, 26. Sarajevo Film Festivala, nastavlja se suradnja Sarajevo Film Festivala s Doha Film Institutom. Ova saradnja traje već osam godina, u vidu dvosmjernog partnerstva.

Doha Film Institut (DFI) je nezavisna i neprofitna kulturna institucija osnovana 2010. Institut pomaže razvoju lokalne filmske zajednice unapređenjem stručnog znanja, njegovanjem ljubavi prema filmu i doprinosom razvoju samoodrživih kreativnih industrija u Kataru.
Aktivnosti Instituta uključuju finansiranje i produkciju lokalnih, regionalnih i međunarodnih filmova, obrazovnih programa, prikazivanje filmova, te organizaciju Ajyal Film Festivala i Qumre – inicijative koja ima za cilj pružiti mentorstvo i priliku za praktičan rad filmskim autorima iz Katara i cijelog svijeta.
Tri dobitnika Qumrinog granta sa svojim projektima također su podržani od CineLink Industry Days, programa Sarajevo Film Festivala: Soudade Kadaan ("Nezouh"), Noor Al-Nasr ("The Pearl") i Bassem Breche ("The Maiden's Pond").
Primarno usmjeren na kulturu, razvoj zajednice, obrazovanje i zabavu, Institut služi kao centar filmske industrije u Dohi, kao i regionalni i svjetski filmski centar za resurse. DFI je predan viziji Katara da se do 2030. ostvari kao ekonomija zasnovana na znanju.
Izabrani filmovi bit će predstavljeni u okviru programa Partner Presents 26. Sarajevo Film Festivala na online platformi ondemand.sff.ba.
SHORT CUTS TO QATAR
BRODOVI / SHIPS
Katar, 2018, 7 min.
Režija: Dhabya Al-Muhanna
U brodogradilištima u Dohi, uz buku cirkularnih pila i teške mašinerije, ulazimo u svijet izgradnje dhow brodova. Prateći nastanak ovih brodova, koji se većinom i dalje prave ručno, a njihovi metalni dijelovi bespoštedno se kuju od metala izvučenih direktno iz kovačkih peći, ovaj meditativni film bez dijaloga gledaoce uvodi u svijet preciznog inžinjerstva i zanatskih vještina potrebnih za izgradnju najslavnijeg katarskog plovila.
CRNI VEO / THE BLACK VEIL
Katar, 2018, 17 min.
Režija: A.J. Al Thani
Širom svijeta mnoge žene su potlačene i sanjaju o bijegu. CRNI VEO priča je o jednoj ženi koja rizikuje život da bi pronašla slobodu.
JADNI HRČAK / THE UNLUCKY HAMSTER
Katar, Indonezija, 2019, 6 min.
Režija: Abdulaziz Khashabi
Priča o hrčku koji u prodavnici kućnih ljubimaca nestrpljivo čeka da ga neko usvoji. Mnogi ljudi prolaze kraj njegovog kaveza prije nego što mu neko konačno priđe i odluči ga kupiti. Hrčak je veoma radostan, ali njegova sreća neće dugo trajati!
KRAJ PUTA / END OF THE ROAD
Katar, 2019, 15 min.
Režija: Ahmad Al-Sharif
Munir je pošteni taksista poznat po tome da drži do vlastitih principa i obećanja i da je uvijek spreman pomoći prijateljima u nevolji. Nakon dugog radnog dana Munir – koji je iznimno posvećen supruzi i djeci – žuri kući kako bi stigao na rođendansku proslavu svoje kćerke. Kada pored mračne ceste ugleda misterioznog muškarca, Munir je prisiljen na izbor između uloge dobrog Samarićanina i uloge dobrog oca, a odluka koju će donijeti zauvijek će mu promijeniti život.
LOMLJIVA / FRAGILE
Katar, 2019, 11 min.
Režija: Kholoud Al Ali
Priča o djevojci od keramike koja živi u malom neuglednom selu smještenom u dolini okruženoj visokim planinama. Jednog dana djevojka skuplja hrabrost za uspon na planinu, ali pada i lomi se u hiljadu komada. Izdiže se iz vlastitih krhotina i pretvara u vilu. Prelijeće planine i otkriva da je iza čeka jedan magični, živopisni svijet.
PAPIRNI ZMAJ / PAPER KITE
Katar, 2019, 7 min.
Režija: Nada Bedair
U svojoj strogoj katoličkoj školi Noor budna sanja o tome da napravi zmaja. Zbog manjka koncentracije na nastavi, sestra Caroline nakon škole šalje je u pritvor gdje Noor upoznaje novog učenika Zayna. Nakon što vidi njene nacrte za zmaja, Zayn nagovara Noor da ga zajedno naprave. Kada u sklopu svoje misije pravljenja zmaja provale u kabinet za likovno, da bi uzeli neophodne materijale, na sebe navlače bijes časnih sestara zaposlenih u školi.
SOCOTRE - NEVIDLJIVO OSTRVO / SOCOTRA - THE INVISIBLE ISLAND
Katar, 2019, 10 min.
Režija: Ching Siew Hua
Sumoran osvrt na ostrvo Socotra, smješteno na nekih 400 kilometara udaljenosti od obale Jemena. Indirektno pogođeno posljedicama rata u Jemenu, ostrvo je suočeno i sa razornom ekološkom krizom. Lokalnom stanovništvu uskraćene su brojne životne mogućnosti i žive u stanju stalne nesigurnosti.
VRAĆANJE SLAVE LIRI / REVIVE THE LIRA’S GLORY
Lebanon, Katar, 2019, 4 min.
Režija: Alessandra El Chantilbrahim
Sultani ima dvadeset dvije godine, na završnoj je godini studija arhitekture i iz hobija na novčanicama slika portrete omiljenih libanskih muzičara, filmskih, medijskih, sportskih i modnih zvijezda, i mnogih drugih. U trenutku kada se zemlja suočava s ekonomskom krizom, Sultani se nada da će njegovi portreti domaćoj valuti bar metaforički vratiti dio nekadašnje vrijednosti.
FEATURE FILMS
SIN / A SON
Tunis, Francuska, Lebanon, Katar, 2019, 96 min.
Režija: Mehdi M. Barsaoui
Tunis, ljeto 2011. Fares, Meriem i njihov desetogodišnji sin Aziz odlaze na odmor na jug zemlje koji završava tragično kada dječak slučajno bude ustrijeljen iz zasjede. Njegove povrede zauvijek će im promijeniti život: Azizu je potrebna transplantacija jetre, što će razotkriti jednu davno sakrivenu tajnu. Da li će Aziz i veza njegovih roditelja preživjeti?
1982.
Lebanon, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Katar, 2019, 100 min.
Režija: Oualid Mouaness
Dok njegovi nastavnici – koji pripadaju suprotstavljenim političkim strujama – pokušavaju prikriti svoje strahove, jedanaestogodišnji Wissam posljednjeg dana škole u planinama, tokom izraelske invazije na Liban 1982, odlučuje priznati svojoj drugarici iz razreda Joanni da je zaljubljen u nju.
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....