•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najbolјe TV serije iz 2019. godine

Skoro je nemoguće ići u korak sa televizijom. Postoji toliko mnogo toga - toliko serija, toliko sezona! Medij nastavlјa dalјe, čak i kada ne treba. Dakle, osim ako tačno ne znate kakvu seriju ili emisiju tražite, lako je biti preplavljen.

Imajući to u vidu, sastavili smo listu najbolјih TV serija za 2019. To je sve što je ove godine predstavlјeno i ono što je vredno pogledati, od potpuno novih serija do povratničkih serija. Na ovoj listi pronaći ćete sve, od lakrdijaških skeč komedija, i od rutavih medveda do plaćenih ubica i, nezaobilazni, Game of Thrones.

Nove serije

Chernobyl

Usredsređen na nuklearnu katastrofu u Černobilu iz 1986. godine i posledičnog razvoja događaja, HBO-ova miniserija Chernobyl predstavlјa majstorsku klasu u stvaranju napetosti u događajima u kojima je kraj već opštepoznat. The Terror i Mad Men-ovJared Harris igra kao Valery Legasov, zamenik direktora Kurchatov instituta, sa Stellan Skarsgard kao Boris Shcherbina, zamenik predsedavajućeg Saveta ministara, i Emily Watson kao Ulana Khomyuk, nuklearni fizičar (i složeni lik). Nјihov zadatak je da obuzdaju nedostižnu (i tekuću) krizu, jer zvaničnici koji bi trebali da im pruže pomoć i dalјe poriču da bilo šta nije u redu kako bi projektovali sliku potpune kontrole.

Kreator serije Craig Mazin je jasan: Istina će uvek izaći na videlo, čineći štetu namernom obmanom još groznijom s obzirom na to koliko je to preventivno i na kraju beskorisno. Serijino seciranje zloupotrebe moći i obezvredjivanje istine takođe zvuči nepristojno istinito u današnjem pejzažu, čineći sve brutalnije efekte katastrofe posebno mučnim za posmatranje.

Doom Patrol

Postoje adaptacije opskurnih likova stripa, a tu je i Doom Patrol, TV serija zasnovana na simultanom apsurdnom i visoko-konceptnom superherojskom timu u DC Universe-u, koja je dostupna samo na kompanijskom pretplatničkom protokolu i digitalnoj strip platformi. Ali Doom Patrolje trenutno najbolјa superherojska serija u etru.

Ukratko, Doom Patrol je grupa superheroja čije tragično stečene moći ostavlјaju ih izostavlјene od normalnog društva. Umesto da zatamne divlјinu Doom Patrol-aza širu publiku, serija DC Universe predstavlјa likove koji su uglavnom netaknuti, ispunjavajući seriju porukama isporučenim putem magarećeg prdeža, mentalnim podzemnim sistemima i megalomanski bubašvabama koje pričaju.

Sa neverovatnom glumačkom postavom koja uklјučuje Timothy Dalton-a, Alana Tudyk-a, Brendan Fraser-a ​​i Matt Bomer-a, čudnost Doom Patrol-ausidrena je u neprestanoj seriji neverovatnih predstava, vezanih za zadivlјujuće likove. Uđite u ovu sada, dok je još uvek premlada da se naziva kultnim delom.

Euphoria

Euforijaje tehnički tinejdžerska drama u smislu da je to drama o tinejdžerima. Međutim, izbegava se mnoštvo žanrovskih obeležja: Tajanstvene smrti, potencijalne nadprirodne pojave i kruto podelјene klike nemaju mesto u prvom HBO-ovoj seriji za tinejdžere, koja pokušava da se nasloni na realističniji prikaz adolescencije. Naravno, postoje navijačice i fudbaleri, štreberi i goth kids, ali svaki lik dobija dužnu revnost pod rukom showrunner-a Sam-a Levinson-a. Serija je zahvatila pomalo besciljnu golotinju i više puta je pomerala granice provokacije dirlјivim temama poput fanfikcije stvarne osobe i zloupotrebe droge. Dok me je serija neprestano terala na mrmlјanje, „Da li tinejdžeri danas to stvarno rade?“ - i ja sam bio tinejdžer, pre dve godine! - prelepo je snimlјena i krajnje očaravajuća. Sa eminentnim nastupima Zendaya-e, Hunter Schafer-a, Barbie Ferreira-e i drugih, Euphoriaje jedna od najatraktivnijih serija u godini.

Good Omens

Na osnovu fantastičnog romana Neil Gaiman-a i Terry Pratchett-a iz 1990. godine, Good Omensprati anđela (Michael Sheen) i đavola (David Tennant) dok pokušavaju da zaustave kraj sveta. Tu je i preuranjeni Antihrist, obmanuti lovac na veštice, dolazak Četiri jahača apokalipse i još mnogo toga. To je prilagođavanje knjige koje se usko drži prema izvornom materijalu, nikada ne žrtvujući puno u tonu i kvalitetu kako bi usmerio priču ili dodao više detalјa. Treća epizoda, posebno, počinje 20-minutnim uvodom prepričavanja događaja kojih nije bilo u knjigama: sve vreme kada su Crowley i Aziraphale ukrštali puteve vekovima. Svaki trenutak serije koristi Gaiman-ovu i Pratchett-ovu izrazitu prozu, i Sheen-ovo i Tennant-ovo apsolutno majstorstvo njihovih likova. To je serija koja uživa u onome što jeste: adaptacija ikonske knjige koja tačno zna šta ju je učinilo posebnom.

Konačno Good Omensje lјubavno pismo - između Crowley-a i Aziraphale, upućeno Terry Pratchett-u, dugim obožavatelјima romana, britanske televizije, čovečanstvu.

I Think You Should Leave with Tim Robinson

Videti Tim Robinson-a znači voleti Tim Robinson-a. Od svog kratkog obraćanja na kameri u Saturday Night Live do previše čistog za ovaj svet sitcoma Detroiters, Robinson se pokazao kao retki komični dragulј, i ništa to ne čini više jasnijim od njegove nove Netflix serije. I Think You Should Leave with Tim Robinson najčišća je destilacija njegovog posebnog smisla za humor, koji eskalira u svakodnevne scenarije sramote i poricanja do krajnosti. Premda bi to moglo biti nespretno, oni u stvari ne izazivaju savijanje kičme - gotovo je oslobađajuće kada se Robinson opusti i vrišti.

Los Espookys

Retko je da je vizuelna komedija upečatlјiva kao i njene šale, ali Los Espookys uspeva upravo to. Bilo da se radi o svetloplavoj kosi Julio Torres-a kao Andres-a ili o setu američke ambasade u boji ružičastih kolačića, ova serija odnosi se na estetiku - ružičastu, got ili drugu. Debitantska sezona serije prati četvoro prijatelјa, Renaldo (Bernardo Velasco), Tati (Ana Fabrega), Andres (Julio Torres) i Ursula (Cassandra Ciangherotti), koji pokušavaju da vode uspešnu horor grupu Los Espookis.

Tokom čitave sezone postoji osećaj distance između četvoro prijatelјa. Šta je sa zaljubljenim u sebe Andres-om, iritiranog njegovim umnim parazitom koji želi da preuzme HD kopiju The King’s Speech, i izuzetno utemelјenom i marlјivom Ursulom i njenom sumornom sestrom Tati koja doslovno želi da budeCirque du Soleil, razlike između četvorice prijatelјa izgledaju nepomirlјive. Udalјenost između sve četiri zatvorena je samo mentalno i fizički, kroz prisilne zagrlјaje i toplu ličnost vođe Los Espookys-a, Renaldo-a, čija iskrena lјubav užasa i grupa ih ujedinjuje. Ova serija apsolutno me je očarala svojim čudima i zasadila je u mene parazita uma.

Love Island

Love Island već je godinama glavni oslonac britanske televizije, ali 2019. godina je bila prvi put da se američka publika mogla da pridruži prepirci. Koncept je jednostavan: jedno ostrvo, puno prelepih, razbarušenih i veoma uspešnih muškaraca i žena. Naziv igre je pronaći lјubav - i najbolјi par osvaja 50.000 dolara na kraju sezone.

Takmičari moraju da se spare sa potpunim strancima od početka, a kako vreme napreduje, parovi moraju da se premeste i ponovo uspostave. Rezultat je ludilo. Učesnici moraju da upoznaju lјude kako bi pronašli svog parnjaka dok su već povezani sa nekim, što je recept za izdaju, povređene osećaje i dirljive lјubavne priče. Čak će se i parovi koji izgledaju kao idealan par odjednom raspasti, u trenutku kada se u vilu uvodi novi, zanimlјiviji takmičar. Još bolјe, pametni parovi pokušaće da prevare gledaoca da veruje da su materijal za završnu igru. Nikad ne znate kome da verujete.

Love Island takođe zna kako da promeša stvari ovde. Igre ponekad prisilјavaju lјude da priznaju osećanja ili da se zavitlavaju sa takmičarima koji su već deo postojećeg para. Ostrvljani će pokazati šta su drugi lјudi u poverenju rekli drugim lјudima. Gledaoci mogu da glasaju za lјude koji rade stvari ili da budu izbačeni iz šou-a bez ceremonije. Ništa nije postavlјeno u kamenu. Jedna epizoda Love Island-aima više drame nego čitava sezona TV serije, i to čini to dok otkriva najosnovnije ružne istine o privlačnosti. To je užasno i odvratno, što znači: morate to odmah da pogledate.

The Other Two

Viralni YouTube singl pretvara 13-godišneg Chase Dubek-a u "ChaseDreams", klona Justin Bieber-a spakovanog od strane publicista da bi privukli hormonalne tinejdžere. Nalet slave, nažalost, pretvara njegovog starijeg brata Drew-a, glumca koji se bori da uspe i sestru Brooke, bivšu plesačicu, u "druga dva". Istražujući proizvedene pop zabave i potragu opterećenu depresijom da bi se prikazao u šoubiznisu, ova serija Comedy Central od bivših glavnih pisaca SNL-a Chris Kelly-a i Sarah Schneider blistavo je smešna, čak i dok poniženje vreba iza svakog ugla. Od orkestracije nalik krađi Chase-ovog prvog javnog nastupa do Drew-a koji je odigrao probojnu komercijalnu ulogu, Kelly i Schneider odgovaraju holivudskom cinizmu dubokom lјubavlјu prema svojim likovima i neobičnom specifičnošću koja prirodno dolazi do predstava postavlјenih u New York-u. Kad ChaseDreams predstavi “My Brother’s Gay”, odu seksualnosti njegovom bratu koja šamara, Drew-ova reakcija jedan deo-pobesneo-jedan-deo-sujetan je najvažnija The Other Two - ekscentrična, čkiljava i nemilosrdno smešna.

PEN15

Svi koji su pohađali srednju školu prepoznaće različit stil PEN15. Od dečaka sa bendom, teškog zvuka, do Limited Too-eskue kostima, do agonije i ekstaze AOL Instant Messenger-a, to je doza nostalgije koja izaziva prepirku češće nego što je topla i čupava. Hulu serija, u kojoj glume BFF-ice iz stvarnog života Maya Erskinei Anna Konkle kao izmišlјene verzije svojih trinaestogodišnjaka, zajedno sa stvarnim glumcima tinejdžerima, tretira svoje junakinje sa iskrenom toplinom, dok ne skriva od grubih i nezgodnih trenutaka koji čine 90% sećanja na naše srednje škole. Samo Bo Burnham-ov Eighth Grade tretirao je taj jedinstveni, nadamnivi zamah milenijumskih tinejdžera sa tako ogromnom dozom realizma i saosećanja.

Rilakkuma and Kaoru

Samo ime ove stop-motion animacije, ‘Rilakkuma and Kaoru’,dovolјan je razlog da gledamo ovaj anime. Svaki je okvir bujan i lep, u potpunosti ostvarujući prelaz godine sa proleća na leto na jesen u zimu i iznova se vraćajući. Ali serija isečaka iz života takođe povezuje životne elemente života kancelarijskog radnika Kaoru s čarobnom dečijim ludostima medveda, slikajući prilično tačnu sliku onoga šta znači navigacija kroz dvadesete kad se osećate zaostalim.

Russian Doll

Nikada više nećemo čuti Harry Nilsson’s “Gotta Get Up” na isti način. Kada se Nadia (Natasha Lyonne) zaglavi u ciklusu živi-umri-ponavlјanja koji se resetuje u noć njenog 36. rođendana, Nilsson-ova pesma se začuje svaki put kada bude poslata na početak. Kako iteracije napreduju, postaje jasno da se događa više nego što prvobitno upada u oči. Privlačnost serije leži u raspakovanju tih slojeva i koliko pažlјivo kreatori Lyonne, Leslye Headland i Ami Poehler se bave temama nasledne traume.

Shrill

Aidy Bryant, kradljivac scene scene Saturday Night, nikada nije bila šarmantnija nego u Shrill-u, Hulu-ovojnovoj seriji zasnovanoj na memoarima spisatelјice Lindy West. Brayant (koja je razvila seriju sa West-ovom iAlexandra Rushfield - Parks and Recreation) glumi Annie Easton, lagano zasnovanu na mladoj Lindy West. Prva sezona prati Annie dok ona uči da zauzima prostor, voli svoje „velike sise i debelu guzicu“, i suprotstavlja se njenom dečku zabušantu, zajedljivom šefu, svekontrolišućoj mami i zlobnom trolu, igranom kako bi ogorčena savršenstvom muškarac i bebe od strane koleginicee SNL-erke, Beck Bennett. Prvih šest epizoda su oduševlјvljavajuće i osnažujuće; mi se vezujemo za Annie u trenu i uzbudlјivo je gledati kako počne da se i ona to radi za nju samu.

This Time with Alan Partridge

Prošlo je dosta vremena otkad smo poslednji put videli samobitnog, besramnog i krajnje nečasnog voditelja Alan Partridge-a (Steve Coogan). Iako se pojavljuje još od 1991. godine, poslednje pojavljivanje na ekranu Partridge-a bilo je u Mid Morning Matters with Alan Partridge2016. godine, i u Alpha Papa2013. godine pre toga. Ove godine, trijumfalno se vratio (na BBC-u, ništa manje) sa This Time with Alan Partridge-om. Komedija u šest epizoda, u kojoj Partridge postaje ko-organizator This Time, emisije nalik na Good Morning Britain, je eksplozija više nego dovolјno oštra da udovolјi dugogodišnjim fanovima i novim gledaocima.

Too Old to Die Young

Nicolas Vinding Refn Amazonova serija jedan je od najčudnijih projekata za hit prikazivanje u novijoj istoriji. Seriju iz 10 delova, koja počinje u 13 sati, napisali su Refn i Ed Brubaker, a Refn je na svom Refn elementu. Scene se protežu i nastavlјaju iako se u njima ne dešava toliko, do trenutka da kada događaji konačno kulminiraju nasilјem (i uvek se to dogodi), osećaju se eksplozivno.

Serija prati dva čoveka - jedan je korumpirani pandur koji počinje da pronalazi novu vrstu posla kao neka vrsta osvetnika, a drugi, kartelski lord koji želi da se osveti za majčinu smrt. Nјihovi se putevi neizbežno ukrštaju, ali tek nakon ukusno izvučenih okolnosti koje prikazuju najružnije aspekte čovečanstva. Umorna je vožnja, ali Too Old to Die Young je takođe neverovatno ambiciozan i potpuno predan viziji svojih kreatora na način koji malo ko, ako uopšte ima takvoga, može da se pohvali drugim emisijama.

Tuca & Bertie

Avaj, jadni Tuca & Bertie, otkazani su nakon samo jedne sezone. Ne postoji nedostatak animiranih serija orijentisanih prema odraslima, ali postoji nedostatak animiranih serija za odrasle prilagođenih ženama. Uđite u Tuca & Bertie, divno zanosni i nadrealni Netflix original koji tretira sa nijanse odraslog doba i odnosa sa najvećim šarmom. Koja bi se druga serija borila protiv uznemiravanja na radnom mestu tako što bi se prsa glavnog junaka izbacila sama sebe iz njenog tela? U njenom srcu, ovo je bila priča o dvema ženama koje su navigovale svojim životom; desilo se da su one samo ptice, žive u ptičjem gradu punom drugih životinja i bilјaka, u zgradama sa sisama, kolačima sa duhovima i žele jezerima. Tuca & Bertie je izbalansirao svoj otkačeni humor i svoje teške priče sa ostvarenom finoćom - koja, s obzirom na pedigre njegovog kreatora - BoJack Horseman, ima smisla, ali istovremeno je uzela optimističnu perspektivu za život, nešto čemu mnoge animirane komedije za odrasle teže da odustanu od nihilističkog pristupa. Bilo je osvežavajuće i šarmantno i neverovatno zabavno - i nedostajaće jako.

What We Do in the Shadows

Televizijski pogled na Jemaine Clement i Taika Vaititi-eve, mockumentarne komedije iz 2014. bez sumnje je, jednako šarmantan kao i originalni film. Sa radnjom transplantiranom na Staten Island, serija brzo putuje na novu teritoriju. Iako većina glavnih vampira izgleda kao direktni analozi filmske postave, oni brzo procvetaju izvan tih markera, a izuzetak od pravila - "energetski vampir" Colin - je sjajno širenje svetske lore, sa zvezdama gostima poput Nick Kroll-a i Vanessa Bayer koje su pristale na vožnju.

Povratničke serije

Aggretsuko

Aggretsuko jeu prvoj sezoni očarao odrasle navijače Sanrio-asamo što su bili tako prokleto ljudski. Druga sezona donosi sve o crvenoj pandi koju volimo - njenim borbama na poslu, frustracijama vezanim za heavy metal karaoke sesije, njenim čudnim prijatelјima - ali i produblјuje Retsukov karakterni luk. Prva polovina sezone se bavi posebno strašnim saradnikom - i onim koji možda i nije tako loš. Drugo polovina konačno daje Retsukou ono što je bila posle cele sezone (tj. zgodna, pametna, šarmantna, simpatična, sposobnoh dečka), samo da bi je zamolio da malo razmisli o tome da li je ta veza nešto što želi. Zreo je i nijansirani pristup onome što se događa kada jedna osoba želi iz veze nije ono što druga želi. Naravno, s obzirom na to da je ovo Sanrio svet, razgovor se odvija u karaoke baru preko heavy metala, ali to samo dodaje šarm predstavi. Ponekad, da biste imali teške konvoje, morate to da uradite sa heavy metalom.

Barry

Da li je Barry-u bila potrebnadruga sezona? Možda i nije, kao što su kreatori Bill Hader i Alex Berg priredili savršenu prvu seriju epizoda iz prve sezone koje se bave sukoblјenim ubicom koji pokušava da deluje kroz svoja osećanja uzimajući časove glume. Ali emisija je i dalјe smešna i nadrealna jer istražuje koliko je teško napustiti nasilјe. Ovo je šou koji je Henry Winkler-u napokon doneo Emmy nagradu, i pronašao je komično zlato u Anthony Carrigan-ovom Noho Hank-u, albino čečenskom mafijašu koji nikada ne prestaje da bude zrak sunca u zločinačkom podzemlјu. Ton je možda teško opisati, ali njegova unutrašnja konzistentnost drži sve zajedno sa pouzdanjem i milošću.

Billions

Billions su retka serija koju ne mogu da prestanem da gledam dok se istovremeno nadam da će svaki glavni lik da umre u saobraćajnoj nesreći. Mislim, gde ćete još dobiti priliku da vidite Paul Giamatti-a sa iglom gurnutom kroz njegovu bradavicu? Serija istražuje pravnu i finansijsku korupciju, jer muškarci koji uglavnom govore u referencama pop kulture ratuju jedni s drugima zbog toga što su manje sposobni da shvate kada imaju dovolјno novca i moći (mada je taj status quo bio spreman kada je rodno ne-binarni lik po imenu Taylor Mason predstavlјen i primorao zajednicu definisanu toksičnom muškošću da po prvi put razmisli o rodnim zamenicama).

„Ja sam mazohista. Da bih postigao seksualno zadovolјstvo, trebam da budem vezan, udaran, šutiran, bičevan ili na drugi način mučen od moje drage supruge”, Giamatti-ev lik Chuck Rhoades govori gomili novinara dok se kandiduje za generalno mesto advokata, što je situacija ili ćete naći za urnebesnu ili smešno odbacujuću. Ta će vam reakcija vrlo brzo reći da li biste trebali da počnete da gledate Billions.

Brooklyn Nine-Nine

Mala serija koji je mogla, Brooklyn Nine-Nine je otkazana od Fox-a, a dan kasnije ju je pokupio NBC. Dobre vesti: serija nije propustila nijedan korak na novoj mreži. Usredsređena na oficire NYPD-a iz 99. okruga Brooklyn-a i njihove nesrećne uloge i Andy Samberg u ulozi detektiva Jake Peralta, serija - koja je sada u svojoj šestoj sezoni i već je spremna za sedmu - je tako sjajna kao i uvek, ako ne i bolјa. Poslednja sezona ima veću gustinu šala i naizgled povećan nagon da se udubite u dublјa pitanja (npr. policijska brutalnost, rasizam) kojih se pre lagano jedva dotakla.

Catastrophe

Poput svih najbolјih britanskih proizvoda, Catastrophe nije imala preterano topao doček, mada smo još uvek tužni što vidimo da je idalje ista stvar i nakon četiri sezone od šest epizoda. Seriji je rival možda bio samo HBO napuštajući Duplass Brothers sitcom Togethernessu pogledu iskrenog, nepokoleblјivog, vulgarnog-ali-slatkog prikazivanja roditelјstva, braka i odnosa. Ali što je najvažnije, oduvek je bio smešan, bilo u svojoj komediji koja se deli od strane sporednih filmova - obično puštajući omilјenog velikog odraslog sina, glupog Rob Delaney-a i njegove nesretne poglede kao Amerikanac u Londonu ili njegove oštre dijalog.

Za sve Rob-ove (Delanei) i Sharon-ine (Sharon Horgan) lične mane, i svu bol koju su sebi naneli, svako je drugom stena. "Jednostavno mi se nije dopalo kad sam odlazim tamo", kaže Rob svojoj supruzi, dok joj se pridružuje u potapanju u okeanu tokom poslednjih trenutaka serije. Bez obzira na to da li ispred njih izlaze nezajezdive struje, suočiće sa njima zajedno.

Crazy Ex-Girlfriend

Teško je okončati TV seriju dobro. Završiti muzičku komediju televizijske serije koja se bavi najmračnijim pitanjima mentalnog zdravlјa činilo se nemogućim. Crazy Ex-Girlfriend kreatoriAline Brosh McKenna i Rachel Bloom (koja glumi titularnu ludu bivšu devojku, Rebecca Bunch) zaglavili su u završnici, premda su obezbedili zadovolјavajuće zatvaranje svakog lika u duhovitom ansamblu, a da nisu uredno rešili sve njihove probleme. To što su konačno odgovorili zašto su svi pevali svo ovo vreme samo je bonus.

Bloom je naučnik muzičke komedije sa slavnom čudnom linijom. Zona njenog udara je u apsurdnom samoponižavanju, koje je u potpunom prikazivanju u muzičkim numerama poput “The Sexy Getting Ready Song” i “You Stupid Bitch” (lirska „drolјasta drolјa“ sama zaslužuje EGOT). Kroz svoje četiri sezone, Crazy Exje bila volјena od strane kritičara, ali baza obožavalaca je ostala relativno mala, ali strastvena. Sada kada se cela emisija emituje na Netflix-u, nadamo se da će nastaviti da pronalazi posvećene preobraćenike.

Documentary Now!

Documentary Now!je jedna od najpristojnijih proizvedenih unutrašnjih šala u lјudskoj istoriji. Svaka epizoda je parodija na postojeći dokumentarac i, iako neki od humora i dalјe sleti čak i ako niste upoznati sa izvornim materijalom, većina šala zahteva da gledalac vidi dokumentarne filmove poput Nanook of the North iz 1922. godine, Salesman iz1969. godine, i The Artist is Present iz 2010. godine

Podignite ruku ako ste videli i film Grey Gardens iz 1975-e i koncertni film Talking Heads Stop Making Sensei želite da vidite kako talentovani glumački i kreativni tim ismejavaju oba u različitim epizodama. Jer ako ste jedan od možda dvadesetak lјudi koji su sve proždrljivci svakog dokumentarca snimlјenog u poslednjih sto godina, ovo je predstava napravlјena samo za vas, a možda nikog više.

Fleabag

Fleabagje šest sati savršene, britke televizije. Poslednji put kad smo videli Phoebe Waller-Bridge-in Feabag, bila je na samom dnu. Na otvaranju druge sezone, njoj ide ... bolјe. Postupno bolјe. Ali u stvarnom životu i u Fleabag-u, „raditi bolјe“ nije isto što i obračunati se sa sobom. Tokom narednih šest epizoda, Fleabag kopa dublјe u mozak naše heroine: Saznajemo više o smrti njene majke, njenoj porodici i o tome kako se nosi sa svim tim. Zbog toga Fleabag zvuči tužno i sigurno, jako pogađa. Ali takođe je osvežavajuće i uzdižuće gledati seriju napisanu sa mesta tako krajnje kompetentne osobe. Phoebe Waller-Bridge poznaje njen lik iznutra i izvana i čudom je odvodi do mesta na kojima se više ne brinemo hoće li na kraju biti dobro.

Game of Thrones

Za bolјe ili gore, nema poricanja da je konačna sezona Game of Thronestelevizijski događaj godine - to je termin gledanja u okruženju gde je koncept gotovo potpuno zamro. Budući da su se svi likovi napokon skupili i dobili više novca i od Boga za proizvodnju produkcije, serija ide uz prasak, a svako se postavlјanje likova isplatilo u nekoliko zadnjih epizoda. Doom se spušta na Westeros u obliku White Walkers-a, pa čak i ako se suoči sa ekološkom katastrofom, pitanje ko će završiti na Iron Throne koji ostaje u vazduhu. Hoće li to biti Daenerys sa svoja dva zmaja? Da li će Jon sada imati legitimno pravo da vlada? Da li će Cersei uspeti da preživi? Postoji samo jedan način da se to sazna.

The Good Fight

Spinoff CBS-a The Good Wife stigao je pre dve godine dok se Amerika nastanjivala u Trump-ovu eru. Tri godine kasnije, to je čista katarza za one koji su potisnuti status quo-om i prigušeni eskalacijom političke drame (iako je fokus sa pravom stavlјen na teškoće za žene). Izgrađen pravnim okvirom The Good Wife, The Good Fight je manje proceduralni postupak nego barokno pozorište izdvojeno iz Brehtijanske knjige pravila - zajedno sa orkestralnim šetnjama i razgovorima, muzičkum ustranicama (lјubaznošću Jonathan Coulton-a), i monolozima probijanja četvrtog zida. Treća sezona otkriva da je Diane (Christine Baranski) preduzela radikalne korake u borbi protiv administracije bez etike, Maia (Rose Leslie) se zaglavila u legalnim mukama zaborava privilegijama, Lucca (Cush Jumbo) žonglirajući između podizanja deteta i napredovanjem u karijeri u radnom svetu koji dovodi u pitanje njene sposobnosti i Adrian (Delroy Lindo) i Liz (Audra McDonald) koji se bave #MeToo erupcijom koja može da ugrozi firmu. Svet se izmiče kontroli i „vodeći dobru borbu“ postaje sve više nejasna kako se likovi emisije bore da ugase požare. Dodatak plamenu je novi član glumačke ekipe Michael Sheen kao advokat Roy Cohn-eski se anarhističkim tendencijama. Zaista, ne postoji serijaa koja otelovlјuje ovde i sada više od The Good Fight.

High Maintenance

High Maintenance je započelo na Vimeo-u, stekavši popularnost kroz 10 do 15-minutne kratke komedije. Ben Sinclair igra The Guy-a, neimenovanog lika koji prodaje i isporučuje travu. Serija prati njega, njegove klijente (ne ponavljaju se svi oni) i lјude koje sreće. Sezona 3 je i dalјe smešna, ali serija je prerasla u nešto nalik ličnom dnevniku, obliku voajerizma bez srama. High Maintenance nudi neočekivano snažne uvide u živote Nјujorčana, pronalazeći malo više bola u svetu.

Između zabavnih prekida poput starije žene koja plјuje pločnikom, vidimo kako drugi tuguju za smrću volјene osobe ili se bave neurednim delovima razvoda. Epizode ​​se u nekoliko minuta mogu pretvoriti od lagane komedije do udarca u stomak, ali upravo to čini seriju tako originalnom. Mali dodiri poput kutija iz Vinnie-eve Pizzerie, Instagram čuvenog duga đevrek, čak i The Guy koji treba da očajnički govori u Narodnoj biblioteci u Bruklinu stalna su lјubavna pisma Brooklyn-u. Fantastično je.

I’m Sorry

Ispunite Curb Your Enthusiasm-veliku rupu u svom srcu sa Andrea Savage-inom punčem opijenom sitcom-u o porodici, braku, roditelјstvu, i retkim trenucima života odraslih koje mogu da priušte za pravo blaženstvo. Prva sezona je snažno povukla iz života Savage-ove, dok sezona 2 zaranja u dublјe, nezgodnije teritorije. Pisac i zvezda je profesionalac kada je u pitanju grickanje lažnog jezika i R-ocena - nakon što njenoj mami se vidi bradavica u javnom bazenu, Andrea kaže svom suprugu (Tom Everett Scott), „Da li vidiš porodičnu sličnost u bradavici? Jer sam oduvek mislila da sam to nasledila od svog oca"- ali serija dostiže drugi nivo kad god se "Andrea" nađe na neopuštenoj teritoriji. U jednoj epizodi druge sezone, Savage-in alter ego slučajno je poslao vrtiću svoje ćerke seksualno eksplicitni e-mail koji, zbog upečatlјivosti, ovde ne bi trebalo da bude ponovo štampan. Suočavanje s tim je horor predstava za Andrea-u, ali zadovolјstvo za one koji su se upustili u I’m Sorry.

She-Ra and the Princesses of Power

Nakon što su proveli prvu sezonu postavlјajući izložbu i pribavivši svaki lik tamo gde im je bio potreban, She-Ra and the Princesses of Powerprovele su narednu sezonu usredsređujući se na specifičnu dinamiku likova, dok su se još uvek usmeravali u veću svetsku izgradnju. Moć prijatelјstva i dalјe je tema tokom sveživotne animacije, ali She-Ra istražuje nijanse tih odnosa, ne stideći se sa osećaja inferiornosti, emocionalnog zlostavlјanja i zanemarivanja. To čini svetske uloge još veće, pogotovo kada zlikovci imaju razloga za saosećanje.

Star Trek: Discovery

Discovery-eva sezona drugog razredasamo se pobolјšava od svog prvog serijala, uklјučujući puno poznatih, dok nastavlјa da donosi istinski mandat svakog Trek-a: hrabro krenuti tamo gde nije otišao nijedan Trek serijal. Sa pretnjom da rat Klingon-ske federacije više ne besni, Discovery sezona 2 ima vreme za epizode ​​u stilu čudovišta nedelјe i okuplјanja likova posadebna mostu, i maksimalno je iskorištava. Mirno vreme takođe omogućava seriji da više prikupi svoje Federacijske korene, posebno dodavanjem likova poput kapetana Pike-a, pa čak i poručnika Spock-a u glumačku ekipu.

Ali, i da ništa ne pokvarimo, druga sezona takođe lansira Discovery u veliko nepoznato, u završetku koji će vas ili ostaviti tantalizovanog, ili jednostavno zbunjenog, gde bi sezona 3 mogla da odvede našu volјenu ekipu.

Superstore

Superstore je tehnički serija o tome kako je raditi u prodavnici velikih kutija, ali u osnovi je, zaista, serija o lјudima. Svi koji rade u Cloud Nine-u i imaju svoje borbe, ali Superstorečini gledaoce da brinu o temama poput trudnoće kod tinejdžera, dok se oslanjaju na činjenicu da njegovi radnici jedva funkcionišu kao olupina voza. Tokom godina, serija je usavršavala dinamiku između različitih likova i uživanje ih je gledati zajedno, pokušavajući da stvari funkcionišu kako kompanija smanjuje troškove i pokreće besmislene inicijative. Ovo je serija koja razume koliko je potrebno da se u 2019. godini nađe posao nižeg ranga - i priznaje da je jedini način da se prođu kroz to ako se oslone jedni na druge.

U četvrtoj sezoni, Amy (America Ferrera) radi na putu do menadžera prodavnice, što otvara seriju kako bi se uhvatila u koštac sa širim setom razloga nego ikada ranije. Možda je najvažnije da je Superstore-ovaneprekidna priča o imigraciji dolazi na red u toku ove sezone. Sa trenutnom političkom klimom u Americi, Superstore-ovoupravlјanje temom nije samo trenutno - čini se neophodno. Mnogo emisija može da vas nasmeje. Superstoreje redak program koji zapravo nešto znači, a istovremeno je duhovit i pametan.

Terrace House: Opening New Doors

Terrace House: Opening New Doors odvodi sličnu Real World-u realiti TV seriju ove sezone, nazad na kontinentalni Japan, smeštajući se u gradu Karuizawa. Rotirajuća grupa od tri muškarca i tri žene živi zajedno u kući, od kojih će neki pronaći lјubav, a drugi da rade na njihovim karijerama. Jednom kada član ekipe oseti da su postigli svoj cilј ili da žele da se iseli, to rade kad god žele i nova osoba popunjava njihovo mesto. Između segmenata njihovih života, panel domaćina i komičara nude raznobojne (i visoko relativizirane) komentare. Terrace Housenije vaša tipična TV emisija u stvarnosti; to je ozbilјan pogled na život domaćica, socijalnu dinamiku u Japanu i šta se dešava ponekad kada se ta dinamika testira.

You’re the Worst

You’re The Worst ne samo da potpuno okreće sve što znate o romantičnim komedijama - postaviće vam pitanje kako volite druge u svom svakodnevnom životu. U ovom trenutku, "hoće li ili neće li" je umorna tema, ali You’re the Worst, čini se novim tako što ćete duboko kopati u kako to izgleda održavati vezu u vidu dugogodišnje traume i borbe mentalnog zdravlјa. To je jedina serija koju sam ikad gledao koja materijalno predstavlјa kako izgleda stvarna veza, bez klišea ili malo verovatnih situacija. I bez previše kvarenja, ujedno je i predstava koja prepoznaje da naši najmisleniji odnosi koji razbijaju život nisu romantike - to su prijatelјstva.

Ako ništa drugo, poslednju sezonu You’re the Worst vredi pogledati kako biste videli neverovatan (i srčan) nastup Aya Cash kao Gretchen Cutler. Morali smo da premotamo klјučne scene više puta samo da bi svarili sirovost Gretchen-inog bola. Mesec dana kasnije, još uvek razmišlјamo o njoj.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu