•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Na presu o Filmskim Susretima, glavni glumac - šef budžetske inspekcije

Najavna pres konferencija Filmskih Susreta u Nišu uglavnom je protekla u glumackom monologu šefa budžetske inspekcije grada Nisa uz svesrdnu asistenciju gradonačelnice grada Niša. Oboje su govorili o nepostojećem papiru da se protiv direktora Nišvila u Posebnom odeljenju Tužilaštva za borbu protiv korupcije vodi predistražni postupak.

Direktor Nišvila je izjavio da je istovetnu informaciju čuo 8. marta na sastanku kod gradonačelnice i da je juna podneo istom tužilaštvu zahtev i početkom jula dobio uverenje da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. (U PRLOGU!)

Inače, predkrivicni postupak su oboje najavili kao očigledan vid kriminala iako je to najobičnije prikupljanje podataka po zahtevu bilo koga.

Nišvil takodje može sada podneti protiv gradonačelnice krivičnu prijavu za pritisak na tužilaštvo i tužilaštvo je dužno da to uzme u razmatranje i krene u prikupljanje podataka ali bi verovatno odbacilo takvu prijavu.

Nišvil je utužio inače Grad i budžetsku inspekciju zbog rešenja o vraćanju 877.000 dinara, a šef budžetske nije smeo da potpiše sopstveno rešenje, već je naterao inspektorku da to uradi.

Ista inspektorka je 2019. provela godinu dana kontrolišuci Nišvil i nije našla nikakve nepravilnosti . Poslednju kontrolu nisu smeli da urade Nišvilu, več Upravi za kulturu, tražeci nepostojećih 5 miliona.

Gradonačelnica je na pomenutoj konferenciji imala dovoljno vremena da prezentuje i tabelu izdvajanja za Nišvil poslednjih 18 godina, umesto da sagleda svih 28 godina.

Grad jeste za 28 godina izdvojio 293 miliona ali je za Filmske recimo izdvojio blizu 400 miliona. Sam Nišvil sufinansirao je 28 festivala sa dodatnih 500 miliona. Prvih 10 izdanja sa 90% učesća.

Nišvil je za to vreme vratio budžetu Grada više od 1 milijarde dinara a sve ostale sportske i kulturne manifestacije su vratile daleko manje.

Gradonačelnica je napomenula da se u izdvajanje Grada računa i besplatno korišćenje livade koja košta 1.200.000 dinara dnevno. Mada bez struje vode i kanalizacije.

Zaboravila je da kaže da je istu livadu krajem juna besplatno ustupila i Aci Pejoviću koji je iz Nisa odneo više novca od ulaznica nego što je iznos celokupne podrške Grada Niša ove godine Nišvilu.

Mada moram da pohvalim Grad jer nam nije fakturisao ta 4 dana što je 2009. uradila vlast Demokratske stranke fakturom od 4.500.000 dinara pa smo morali da ih utužimo da bi odustali.

Na kraju moram da se osvrnem na uvredljivu tvrdnju gradonačelnice o mom pijačnom ponašanju.

Ja sam upravo tako doživeo njeno ponašanje počev od sastanka 1.decembra kad je na moj skromni zahtev da nam vrati budžet od 36 miliona usvojen decembra 2019. godine, objasnila da moram da prihvatim 30 miliona jer će gradski budžet biti smanjen za jednu milijardu.

Par nedelja kasnije usvojen je uvećan gradski budžet, i jedino je sportu i kulturi drastično umanjena podrška. Sportu je vraćen iznos ličnom intervenicijom predsednika države. Za kulturu niko nije intervenisao.

Nišvilu je dodatno smanjen iznos na 20 miliona. Nazvao sam gradonaćelnicu i rekao da mi tim novcem ne možemo isplatiti ni deo tehnike i da odustajemo od organizacije.

Uskoro mi je stigla ponuda na 25 miliona. Kako se nisam uopšte javljao vise stigla je ponuda na pocetnih 30 miliona

Zatrazio sam to napismeno i dobio uz ogradu da vratim po nalazu budžetske 877.000 dinara. Odbio sam jer smo čekali odluku Upravnog suda po našoj tužbi, a onda je usledila nova kontrola Budžetske inspekcije, ali ne Nišvilu, već Upravi za kulturu – kako bi izbegli našu novu tužbu.

Po nalogu budžetske Uprava za kulturu nam nije priznala plaćanje polovine iznosa honorara Gipsy Kingsa niti deo besplatnih programa za više od 5 miliona, iako je 6 meseci pre toga prihvatila izveštaj Saveta Nišvila koji čine 8 predstavnika Skupštine Grada i samo ja kao predstavnik Nišvila.

Gradonačelnica nam je odmah odbila tih zbirnih 6 miliona i isplatila 24 miliona uz obavezu Nišvila da prikupi dodatnih 42 miliona. Dobili smo i obecanje da ce nam se preko Klera podrzati Rojaza Creative Europe projekat koji radimo sa Belgijom i Francuskom sa 5 miliona. Po povratku iz Francuske nam je rečeno da za to nema para i da su potrošene na kulturne sadržaje.

U medjuvremenu nam je stigla Opomena pred utuženje Uprave za kulturu za istih 6 miliona za koliko nam je već umanjen budžet.

Depo “pijace” bilo je konstantno ponavljanje gradonačelnice da Grad nema para i da smanjimo maksimalno program festivala , ili da uradeimo online – kao 2020. godine. Kao master turizmologije gradonačelnica bi trebalo da zna da u takvim uslovima nema ni domaćih ni stranih turista, pa ni prihoda u budžetu grada od hotelijertstva i ugostiteljstva.

Informacija da Grad ulaže u kulturu više od 900 miliona godišnje, verovatno jeste tačna – ali se ne ulaže u programe, jer na sve gradske manifestacije odlazi manje od 60 miliona. Pri tom, dve takve manifestacije (NIMUS i Novogodišnji valceri) su otkazani – navodno zbog Korone, u isto vreme kada su u Beogradeu I Novom Sadu održani BEMUS i NOMUS… a u Hali “Čair” – Kup Radivoja Koraća. Druge dve javne gradske manifestacije su umesto trodnevnih festivala – pretvorene u jednodnevne koncerte (Nisomnia i Evergrin fest). Do budžeta kulture nije otišqwao ni u projektnu dokumentaciju za izgradnju koncertne dvorane jer ne postoji ni lokacija, pa Niš jedini u Srbiji, ima “najveću koncertnu dvoranu” od 200 mesta (Sala Simfonijskog orkestra) – i to bez foajea, garderobe, toaleta….

Na kraju da konstatujem da smo imali dobru saradnju sa prethodna dva gradonačelnika iz redova SNS-a, a da nam je nova gradonačelnica za poslednja tri izdanja izdanja festivala - umanjila dotacije grada za ukupno 35 miliona dinara, skratila rok zakupa objekta Nišville jazz muzeja, naložila uklanjanje eksponata ispred džez muzeja, a da pri tom ni jednom nije posetila glavni program Nišvila, niti postavku muzeja.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...