•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

"Naš muzej filma" najambiciozniji projekat Jugoslovenske kinoteke

Nakon što je protekla godina bila u znaku značajnog jubileja – 70 godina postojanja Kinoteke, razvoj srpske kinematografije i podsećanje na domaće stvaraoce, biće u fokusu i u narednom periodu. Uskoro će biti otvorena nova stalna postavka "Naš muzej filma".

Stalna muzejska postavka Jugoslovenske kinoteke moći će da se tumači kao pregled istorije jugoslovenske kinematografije, od njenih početaka, do kraja prošlog veka.

"To je najambiciozniji projekat kada je u pitanju muzejska postavka Jugoslovenske kinoteke u njenoj istoriji i predstavlja period od predistorije filma pa sve do kraja 20. veka, kada su u pitanju autori, glumci, stvaraoci i svi oni koji su bojili boje naše kinematografije", ističe direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Postavkom su markirani značajni periodi u razvoju domaće kinematografije, dela koja su ih obiležila i nastupi naših autora na međunarodnoj sceni.

"Od podataka kako je nastao i kako se razvijao film na ovim prostorima, do njegovog uzdignuća. Postoje dekade koje su obeležili mnogi pravci i kada je u pitanju naša kinematografija i mnoga autorska imena. Crni talas, Kino-klub, studenti iz Praga, značajni međunarodni uspesi, uspesi na domaćim filmskim festivalima, ali i legati koji su se i do sada nalazili ovde u Jugoslovenskoj kinoteci biće obogaćeni legatom velikog stvaraoca, Živojina Pavlovića", dodaje Pantelić.

Deo izložbe čine i legati istaknutih predstavnika filmske umetnosti, među kojima i novi legat posvećen stvaralaštvu jednog od velikana crnog talasa jugoslovenskog filma.

Posle skoro godinu i po dana pripreme postavke u Kinoteci, izložba Naš muzej filma, otvara se 23. januara.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila