•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

My Fair Lady (1964)

Profesor lingvistike Henry Higgins opkladi se s prijateljem, pukovnikom Pickeringom, da može svakoga naučiti ispravno da govori i zbog toga pozove u svoj dom uličnu prodavačicu cveća Elizu Doolittle. Izložena Higginsovim nestandardnim i napornim metodama, Eliza nauči da govori i da se ponaša kao dama iz visokog društva i budući da je niko pre nije video, na svečanom balu proglase je mađarskom princezom. Posle bala, razočarana što Higgins isključivo sebi pripisuje njihov zajednički uspeh, ona ga napušta, a Higgins shvata da se zaljubio u Elizu...

G. Cukor je vizuelno raskošnu ekranizaciju popularnog brodvejskog mjuzikla zasnovao na svesnom upućivanju na pozorišne izvore filma, razvivši ujedno umeće vođenja glumaca u dugačkim kadrovima i enterijerima do majstorstva. Realizirajući i nekoliko izuzetno sofisticiranih stilizovanih prizora, među kojima se izdvaja scena konjskih trka u Ascotu sa ekstravagantnim ženskim kostimima i harmonijama pretežno svetlih boja, Cukor je na film uspešno preneo fabijansku veru u društveni determinizam iz Shawova dela, što je kombinovao sa svojim omiljenim motivom – igranja društvenih uloga, pa Eliza u skladu sa zahtevima visokog društva u potpunosti menja ponašanje i karakter, a njen otac postaje slavni lučki filozof, dok je i samo društveno ponašanje visoke klase izloženo kao ritualna igra koju junakinja savladava.

Dotada najskuplji mjuzikl (17 miliona dolara), izazvao je i kontroverze jer je za ulogu Elize izabrana A. Hepburn umesto J. Andrews, koja je tu ulogu igrala u pozorištu (Hepburn nije pevala u filmu), a označio je i vrhunac karijere R. Harrisona (nagrađenog Oscarom), koji je tom kreacijom razradio i ironizirao svoj najčešći filmski tip – engleskog džentlmena. Oscarima su nagrađeni film, režija, fotografija, scenografija, kostimografija, adaptirana muzika i zvuk (George Groves).

Te godine su još bili nominovani za Oscara:
- Grk Zorba - Rochley, International Classics/20th Century-Fox - Michael Cacoyannis
- Becket - Wallis, Paramount - Hal B. Wallis
- Doktor Strangelove - Hawk Films, Columbia - Stonley Kubrick
- Mary Poppins - Disney, Buena Vista - Walt Disney, Bill Walsh

Žanr:drama, porodični, muzički
Godina:1964
Reziser:George Cukor
Scenario:Alan Jay Lerner, George Bernard Shaw
Uloge:Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway
Uzrast:G
Award:Osvojena 8 oskara
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.warnerbros.com
Jezik:Engleski
Trajanje:170 Minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...