•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Moonraker (1979)

Operacija Svemir (engl. Moonraker) je britanski akcioni triler iz 1979. To je 11. film iz serijala o Jamesu Bondu i četvrti s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi. U završnoj špici prethodnog filma, Špijun koji me je voleo, pisalo je: 'James Bond vratiće se u Samo za tvoje oči; međutim, producenti su odabrali Operaciju Svemir za sledeći projekat. Samo za tvoje oči na kraju je nasledio ovaj film, 1981. U filmu, Bond traži svemirski brod koji je nestao tokom prevoza u avionu. Posećuje vlasnika transportne kompanije, Huga Draxa, kako bi istražio. Nakon upoznavanja sa naučnicom Holly Goodhead, Bonda trag vodi od Kalifornije preko Venecije do amazonske prašume i konačno u svemir kako bi sprečio genocidni plan kojim se namerava pokoriti svet.

Prava na roman Operacija Svemir 1955. su prodata kompaniji Rank Organisation za 10 hiljada funti. Fleming je ipak otkupio prava 1959. Tom Mankiewicz napisao je scenarijo koji je odbačen. Neke scene iz njegovog scenarija iskorišćene su u sledećim filmovima, kao što su uvodna sekvenca u filmu Octopussy i scena s Eiffelovim tornjem u filmu Pogled na ubistvo. Kao što je to slučaj s mnogim prethodnim Bond filmovima, priča iz romana Iana Fleminga je dosta prepravljena zbog ere SF filmova. Nakon prethodnog filma, Špijun koji me je voleo, trebao je slediti Samo za tvoje oči, ali ga je ipak zamenila Operacija Svemir.

Tema Operacije Svemir je slična onoj iz prethodnog filma, Špijun koji me je voleo, o ludom geniju koji želi uništiti, a onda ponovno izgraditi, svet po vlastitim vizijama. U filmu Špijun koji me je volio negativac, Karl Stromberg, pokušava stvoriti novu civilizaciju pod vodom, dok ovaj put negativac, Hugo Drax, pokušava uništiti populaciju na Zemlji kako bi se, za nekoliko generacija, njegova privatna rasa vratila na Zemlju u obliku bogova i ponovno naselila Zemlju. S obzirom na ovakvu priču, ne čudi da je scenarista ovog filma bio isti kao i za prethodni, Christopher Wood. Nakon što je ukraden svemirski brod Drax Industries Moonraker koji je prevožen na modifikovanom Boeingu 747, James Bond je poslan da istraži pozadinu. U uvodnoj sekvenci spaljuje se avion nosač Moonrakera, a Zubo izbacuje Bonda bez padobrana iz drugog aviona koji leti iznad Južne Afrike. Bond uspeva preživiti i vratiti se u London, gde ga M obaveštava o otmici. Bond bi trebao istražiti sir Huga Draxa, vlasnika kompanije Drax Industries. Bond odlazi u njegovu tvornicu u Kaliforniji. U Drax Industries, Bonda hladno pozdravljaju Drax i njegov pomoćnik Chang. Bond upoznaje i dr. Holly Goodhead, naučnicu koja radi za Draxa koja ga, prigovorivši mu zbog seksizma, testira u centrifugalnom simulatoru; u test se umeša Chang. Nakon što je preživeo test, Bond se ušunja u Draxov ured gde pronalazi nacrte za staklenu posudu koje je izradio staklar u Veneciji. Sledeće jutro Bond polazi u Veneciju, gde opet nailazi na doktorku Goodhead, na staklarskoj izložbi u muzeju. Bond saznaje da su posude namenjene za čuvanje nervnog plina koji bi trebao pobiti ljude...

Operacija svemir je klasičan James Bond film koji je potpuno opravdao sva očekivanja publike a i sada spada u grupu boljih i zanimljivih Bondovih avantura.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:1979
Reziser:Lewis Gilbert
Scenario: Christopher Wood
Uloge:Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale
Uzrast:PG
Award:1 osvojena
Studio: Danjaq
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu