•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Montevideo, Bog te video! (2010)

„Montevideo, Bog te video!“ je srpski film iz 2010. To je rediteljski prvenac srpskog glumca Dragana Bjeloglića po scenariju Srđana Dragojevića i Ranka Božića. Scenario je napisan po istoimenoj knjizi sportskog novinara Vladimira Stankovića koja govori o velikom uspehu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije (koju su tada činili igrači iz Srbije) na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930.

Film se sastoji iz dva dela (odnosno dve priče), a od snimljenog materijala napravljena je i TV-serija.

Prvi deo filma premijerno je prikazan 20. decembra 2010. u Beogradu.

Glavna nit filma je smeštena pred istorijski uspeh reprezentacije Jugoslavije u Montevideu 1930. godine na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu i igranje u polufinalu, kao i ličnosti mladih fudbalera, koji su svojim entuzijazmom i talentom doprineli odlasku na ovo veliko svetsko takmičenje.

Vreme odvijanja događaja je u rasponu od kraja 1929. godine do početka septembra 1930. godine. kada se fudbaleri, veliki nacionalni heroji, kroz priču o tadašnjim kulturnim i društvenim događajima, najpre u Beogradu, bore sa dramskom svakodnevicom siromašnih, ali najpre neiskvarenih fudbalera sa jedne strane, odnosno Beogradske i Jugoslovenske buržoazije sa druge.
Radnja prati njihove živote, lične probleme, koliziju koju pravi želja za sportskim dokazivanjem naspram ustaljenog gradskog života, običaja i potrebe za poslom i preživljavanjem koje postavljaju Beograd i Jugoslavija u vreme između dva svetska rata. Osim kroz glavne protogoniste, gradski kulturno socijalni život Beograda je predstavljen i kroz puno sporednih likova koji pripadaju različitim klasama društva, kroz njihova razmišljanja, postavljanje prema životu i sitnim radostima.

Scenografija takođe prati celokupan šareniš društvenih prilika, od prosečnih beogradskih bircuza i ulica, preko glamuroznih mesta za izlazak i druženje visoke klase, do samih aristokratskih elemenata, Dvora, najmodernijih automobila iz tog vremena, odeće i drugih vizuelnih elemenata koji su krasili kako sam vrh, tako i socijalno dno Jugoslovenskog društva...
Na festivalu sportskog filma „Atlanta" koji se održava u Lipecku u Rusiji, Montevideo, Bog te video! je proglašen za najbolji film Festivala 2011. godine.


Glavni likovi u filmu:

Aleksandar Tirnanić - Tirke (Miloš Biković) Mladić sa Čubure, primoran da bira između rada u fabrici i fudbala. Odabraće fudbal. Jedino sećanje na poginulog oca u Velikom ratu je orden - Karađorđeva zvezda. Prirodan talenat sa Čuburske kaldrme, pridružuje se fudbalskom klubu BSK-a, gde upoznaje Mošu Marjanovića, njih dvojica postaju nerazdvojni prijatelji i legendarni tandem. Iako mangup, Tirke je ambiciozan, pravedan, sanjar ali pre svega, čista duša.

Blagoje-Moša Marjanović (Petar Strugar) fudbaler BSK-a, jedini profesionalac u to vreme, plaćen za svaki postignut gol. Moša je obučen u po najnovijim modnim trendovima, vozi prvi Ford T u Beogradu, kreće se po najelitnijim noćnim klubovima Beograda. U poznatom Džokej klubu, upoznaje liberalnu, slobodoumnu Valeriju.

Valerija (Nina Janković) ekscentrična beogradska umetnica i slikarka koja je član beogradske elite i kreće u najvišim krugovima društva. Ona je čest posetilac kluba Džokej. Postaje Mošina nova devojka, ali, spletom okolnosti, zapada joj za oko i Tirke. Ona ubrzo otkriva da je Tirke čista duša, i radi sopstvene zabave i iz dokolice, odluči da ga dovede u iskušenje.

Rosa (Danina Jeftić) ljubazna i prostodušna. Ona je Rajkova i Đurđina rođaka iz unutrašnjosti, dolazi u Beograd kako bi pomogla teči i tetki u kafani. Međutim, Rajko ima i druge planove za nju - da je dobro uda. Njen dolazak privlači pažnju mladog Tirketa.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Žanr:avantura, komedija, drama
Godina:2010
Reziser:Dragan Bjelogrlić
Scenario:Srđan Dragojević, Ranko Božić
Uloge:Milos Bikovic, Petar Strugar, Nina Jankovic
Studio:Intermedia Netvork
Zemlja:Serbia
Website:www.montevideofilm.com
Jezik:Srpski
Trajanje:140 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....