•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Moneyball (2011)

Bejzbol važi za suptilnu igru. Između udaraca i povremeno ukradene baze čini se da se ništa ne dešava na terenu. Ali ljubitelji sporta znaju da se upravo u toj tišini najviše toga dešava.

Deo toga može da se primeni i na film. Dok većim delom vlada nekakva pauza, dođe i do trenutaka kada bukne i radnja priče.

Pitanje je koliko će film biti zanimljiv izvan američkog terena gledaocu iz Evrope, Azije, Afrike... ali su se producenti pobrinuli da za navlakušu posluži uvek drveni i previše nadobuni Brad Pitt. Kao i ostali filmovi o bejzbolu (svi sa Kevin Costnerom) retko ko da je dobio više pažnje izvan SAD-a.

Reditelj Bennett Miller adaptirao je Michael Lewisovu knjigu o Biliju Binu, koji je uspeo da vaskrsne mali tim. Ne postoje neuspešni američki filmovi, tako da je jasno da i ovaj vodi uspehu i slavi.

Od Pitta su uvek očekuje jednolinerna gluma što nije zakazalo ni u ovom filmu. Pored njega, prijatan kameo u ulozi novokomponovanog muža njegove bivše žene dodeljen je Spike Jonesu.

Dijalog filma treba da naginje ka prirodnom i ukoliko smatrane scenario Aarona Sorkina za „The Social Network“ „prirodnim“, to ćete dobiti i ovde.

Film ima spore momente. Ali ukoliko vas zanima šta se dešava iza kulisa jednog bejzbol tima, dobićete američku verziju toga i uvid u koliko žrtvovanja postoji u jednom niskobudžetnom klubu poput ovog prikazanog na filmu. Jedan potpuno muški svet, koji, osim mamca Pitta, može odbiti veći deo ženskih gledaoca.

Kada veliki trenutak filma, najzad, dođe, Miller obara zvuk do tišine i naglašava tu prepoznatljivu američku dramu preko urlikanja publike. Ali ne, nema onog aplauza koji uobičajeno kreće jednim tapšanjem pa se provali do hiljade njih.

I pored toga što je priča o klasičnom snu američke publike – pobediti u najtežim uslovima – kao i predvidivog i prepoznativog kraja - još jedna značajna stvar zbog koje publika hrli u bioskope - film nije uspeo da se dokopa prvog mesta koje drži, već drugu nedelju, „Lion’s King.“

Ipak, ako je film u nečemu uspeo, to je gomila pozitivnih kritika. Naravno, američkih.

Žanr:Sport, Drama
Godina:2011
Reziser:Bennett Miller
Producent:Michael De Luca, Rachael Horovitz, Brad Pitt
Scenario:Aaron Sorkin, Steven Zaillian
Uloge:Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman
Uzrast:PG-13
Studio:Scott Rudin, Productions Michael, De Luca Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...