•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mlađa Veselinović (1915 - 2012)

Mlađa Veselinović (Kragujevac, 21. april 1915 - Beograd, 27. decembar 2012) bio je srpski glumac i prevodilac.

Mlađa je rođen u Kragujevcu 21. aprila 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu a studirao je i na Kembridžu.

Veselinović je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja 1947. godine debitovao je u prvoj predstavi teatra „Kralj Betajnove“. Sarađivao je sa najvećim rediteljskim imenima i ostvario oko sto uloga na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Bio je oženjen glumicom Brankom Veselinović. Zahvaljujući njima postoji Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“.

Umro je 27. decembra 2012. u Beogradu u 98. godini. Komemoracija je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u subotu 29. decembra 2012.

Filmografija:
1940.-te
1949. Majka Katina

1950.-te
1950. Čudotvorni mač
1950. Crveni cvet
1953. Bila sam jača
1953. Opštinsko dete
1956. Poslednji kolosek
1958. La tempesta
1959. Dundo Maroje

1960.-te
1960. Servisna stanica
1961. Mica i Mikica
1962. Prozvan je i V-3
1963. Romeo i Đulijeta (TV film)
1964. Narodni poslanik
1966. Vreme ljubavi
1967. Dežurna ulica
1968. Na rubu pameti

1970.-te
1970. Srbija na Istoku
1970. The Twelve Chairs
1971. Šešir profesora Koste Vujića
1971. Sladak život na srpski način
1971. Sokratova odbrana i smrt
1971. Čedomir Ilić
1971. Diplomci poštar
1972. Građani sela Luga
1973. Filip na konju
1974. Mister Dolar
1974. Zašto je pucao Alija Alijagić
1974. Legenda o Karasu (TV)
1976. Nevidljivi čovek
1976. Vuci i ovce
1977. Crni dani
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Lanci

1980.-te
1980. Slom
1981. Svetozar Marković (TV serija)
1984. Banjica (TV serija)

1990.-te
1990. Baal
1993. Teatar u Srba
1997. Garderober
1997. Gore dole doktor
1997. Tango je tužna misao koja se pleše
1998. Knez Mihailo

Podeli:



Preporucujemo

"Ledolomac" - od ambisa do nove hit serije
#Lady Bluetooth – izložba posvećena Hedi Lamar
Vraća se serija koja je proslavila Vila Smita
NIŠVILLE 2020 U DVA FORMATA!
Bafta nagrade 2020.: Glenda Jackson najbolja glumica,...
Posle "Južnog vetra" glumac iz Bugarske stigao do HBO
Filmovi "Šavovi", "Јaje" i "Polar" prikazani na festivalu...
Ani Sofrenović i Vojislavu Brajoviću nagrada "Zlatni...
26. Sarajevo Film Festival predstavlja Open Air program
Pratite 26. Sarajevo Film Festival na ondemand.sff.ba
Train to Busan 2: Peninsula pojaviće se u bioskopima pre...
Belma Salkunić voditeljica otvaranja 26. Sarajevo Film...
Goran Bogdan u seriji "Vreme zla"
Počinje "Trebinje film festival"
Hollywood nije završio s Knight Riderom
U prva dva sata svjetsku premijeru filma Pjera Zalice...
Da li se Keanu Reeves vraća kao Constantine u novom HBO...
Viggo Mortensen se pridružuje ekipi novog filma Peter-a...
26. Sarajevo Film Festival isključivo online
Prijavi se na ondemand.sff.ba i u kućnoj atmosferi uživaj...
Serija "Kosti" premijerno na 26.Film Festivalu Sarajevo
Will Packer razvija biografski film o kvoterbeku Doug-u...
Mission: Impossible 7 režiser najavljuje novog Jack-a...
Atomic Blonde i John Wick zajedno u filmu?
Biografski film o životu Whitney Houston biće objavljen...
Suočavanje sa prošlošću – da li je moguće u...
“Grudi” u konkurenciji za nagrade Bihać Avantura Film...
Milica Pavlović u seriji inspirisanoj ubistvom Jelene...
Captain Marvel 2 će režirati Nia DaCosta, koja je upravo...
Film Otac Srdana Golubovića u Open Air programu Sarajevo...