•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mlađa Veselinović (1915 - 2012)

Mlađa Veselinović (Kragujevac, 21. april 1915 - Beograd, 27. decembar 2012) bio je srpski glumac i prevodilac.

Mlađa je rođen u Kragujevcu 21. aprila 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu a studirao je i na Kembridžu.

Veselinović je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja 1947. godine debitovao je u prvoj predstavi teatra „Kralj Betajnove“. Sarađivao je sa najvećim rediteljskim imenima i ostvario oko sto uloga na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Bio je oženjen glumicom Brankom Veselinović. Zahvaljujući njima postoji Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“.

Umro je 27. decembra 2012. u Beogradu u 98. godini. Komemoracija je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u subotu 29. decembra 2012.

Filmografija:
1940.-te
1949. Majka Katina

1950.-te
1950. Čudotvorni mač
1950. Crveni cvet
1953. Bila sam jača
1953. Opštinsko dete
1956. Poslednji kolosek
1958. La tempesta
1959. Dundo Maroje

1960.-te
1960. Servisna stanica
1961. Mica i Mikica
1962. Prozvan je i V-3
1963. Romeo i Đulijeta (TV film)
1964. Narodni poslanik
1966. Vreme ljubavi
1967. Dežurna ulica
1968. Na rubu pameti

1970.-te
1970. Srbija na Istoku
1970. The Twelve Chairs
1971. Šešir profesora Koste Vujića
1971. Sladak život na srpski način
1971. Sokratova odbrana i smrt
1971. Čedomir Ilić
1971. Diplomci poštar
1972. Građani sela Luga
1973. Filip na konju
1974. Mister Dolar
1974. Zašto je pucao Alija Alijagić
1974. Legenda o Karasu (TV)
1976. Nevidljivi čovek
1976. Vuci i ovce
1977. Crni dani
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Lanci

1980.-te
1980. Slom
1981. Svetozar Marković (TV serija)
1984. Banjica (TV serija)

1990.-te
1990. Baal
1993. Teatar u Srba
1997. Garderober
1997. Gore dole doktor
1997. Tango je tužna misao koja se pleše
1998. Knez Mihailo

Podeli:



Preporucujemo

Jared Leto će se vratiti u ulogu Joker-a za Zack Snyder-ov...
Jezivi britanski psihološki triler Sestra (The Sister)
70 godina Evropske konvencije o ljudskim pravima: otvaranje...
Operski gala koncert 20. novembra u Kolarčevoj zadužbini
Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu
Preminuo Mustafa Nadarević
Devet srpskih premijera igranih filmova na Merlinka...
Suviše sam lepa da bih glumila običnu devojku
FESTIVAL AUTORSKOG FILMA OD PETKA 27. NOVEMBRA U...
Ženi se Kijanu Rivs
Repertoar bioskopa Vilin Grad za 28. i 29. novembar
Black Friday akcija u bioskopu Vilin Grad 28.11. i 29.11.
12 REČI – nova serija o advokaturi u mreži...
Sofija Loren igra u novom filmu svoga sina
Digitalni novembar predstavlja Emanuela Kornoa i radionicu...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 19. do 24. novembra
Šopenov balet "Dama s kamelijama" 22. novembra na velikom...
Srpska onlajn distribucija filma Quo Vadis, Aida Jasmile...
ARENA SPORT KANALI DOSTUPNI BAŠ SVIMA!
PRVI TREJLER DOMAĆEG FILMA „POVRATAK KUĆI – MARINA...
Rajan Rejnolds i Rob Mekelheni postali vlasnici fudbalskog...
50.000 GLEDALCA ŠIROM SRBIJE I REGIONA POGLEDALO FILM...
Olivia Wilde i Jason Sudeikis prekinuli veridbu nakon sedam...
Michael J. Fox najavio kraj glumačke karijere, povlači se...
ZVANIČNO SAOPŠTENJE FESTIVALA AUTORSKOG FILMA POVODOM...
7 najbolјih ruskih naučno-fantastičnih filmova koje...
"Povratak kući-Marina Abramović i njena deca" reditelja...
6. Dead Lake Festival horora i vina od 20. do 22. novembra...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 28. do 29. novembra
Predstavljen program 26. Festivala autorskog filma