•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mlađa Veselinović (1915 - 2012)

Mlađa Veselinović (Kragujevac, 21. april 1915 - Beograd, 27. decembar 2012) bio je srpski glumac i prevodilac.

Mlađa je rođen u Kragujevcu 21. aprila 1915. godine. Diplomirao je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu a studirao je i na Kembridžu.

Veselinović je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja 1947. godine debitovao je u prvoj predstavi teatra „Kralj Betajnove“. Sarađivao je sa najvećim rediteljskim imenima i ostvario oko sto uloga na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Bio je oženjen glumicom Brankom Veselinović. Zahvaljujući njima postoji Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“.

Umro je 27. decembra 2012. u Beogradu u 98. godini. Komemoracija je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u subotu 29. decembra 2012.

Filmografija:
1940.-te
1949. Majka Katina

1950.-te
1950. Čudotvorni mač
1950. Crveni cvet
1953. Bila sam jača
1953. Opštinsko dete
1956. Poslednji kolosek
1958. La tempesta
1959. Dundo Maroje

1960.-te
1960. Servisna stanica
1961. Mica i Mikica
1962. Prozvan je i V-3
1963. Romeo i Đulijeta (TV film)
1964. Narodni poslanik
1966. Vreme ljubavi
1967. Dežurna ulica
1968. Na rubu pameti

1970.-te
1970. Srbija na Istoku
1970. The Twelve Chairs
1971. Šešir profesora Koste Vujića
1971. Sladak život na srpski način
1971. Sokratova odbrana i smrt
1971. Čedomir Ilić
1971. Diplomci poštar
1972. Građani sela Luga
1973. Filip na konju
1974. Mister Dolar
1974. Zašto je pucao Alija Alijagić
1974. Legenda o Karasu (TV)
1976. Nevidljivi čovek
1976. Vuci i ovce
1977. Crni dani
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Lanci

1980.-te
1980. Slom
1981. Svetozar Marković (TV serija)
1984. Banjica (TV serija)

1990.-te
1990. Baal
1993. Teatar u Srba
1997. Garderober
1997. Gore dole doktor
1997. Tango je tužna misao koja se pleše
1998. Knez Mihailo

Podeli:



Preporucujemo

Emma Stone: ‘Anksioznost je u suštini strah’
JUBILARNI 15. KIDS FEST PORUČUJE "Mali korak za tebe,...
Eddie Murphy najavio povratak komediji
Fiend Without a Face (1958) (1958)
Filmski festival u Veneciji: Zlatni lav "Jokeru" Todda...
Pirs Brosnan podržava ideju o ženskom Bondu
Downton Abbey (2019) - uskoro
PREMIJERA ANIMIRANE AVANTURE "PRIČA O IGRAČKAMA 4"
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 05. do 11. septembra
NJEN MIRIS muzička drama u bioskopima od sutra
Četrnaest predstava iz celog sveta u takmičarskom...
Repertoar bioskoa Cineplexx Niš od 12. do 18. septembra
U prodaji karte za specijalnu projekciju filma Vojna...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 5. do 11. septembra
Nagrada za najboljeg glumca Miroljubu Nedoviću na...
Leskovački filmski festival - Dve premijere: Regionalni...
Festival „Green steps“ u Stepojevcu, 27. i 28. septembar
Predstavljen program 12. LIFFE festivala
Buck Rogers in the 25th Century (1979) (1979)
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 12. do 18. septembra
Nastavak filma "To": Stiven King biće još bogatiji
X The Unknown (1956) (1956)
"Kralj Petar Prvi" srpski kandidat za "Oskara"
Ladies Night u bioskopu Vilin Grad
Hoakin Finiks: Nisam želeo da Džokera definišu kao...
Grej i Polanski oduševili kritičare i publiku
The Devil-Doll (1936) (1936)
NA ĐAVOLJEM PUTU od sutra u bioskopima
Leskovački film festival - Sedam srpskih filmova u...
Američka kritika oduševljena filmom „Teret“