•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Miki Manojlović prima nagradu “Eastern Star” 21. januara

Glumac Predrag Miki Manojlović primiće nagradu "Eastern Star 2021" (Istočna zvezda) u četvrtak, 21. januara, na otvaranju 32. Filmskog festivala u Trstu, koji se održava onlajn na platformi “MYMovies”, kada će biti prikazan i film "Underground" (1995) Emira Kusturice.

Ta nagrada je osnovana s ciljem da istakne ličnost u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada, a prethodni laureati su bili i glumice Monika Beluči, Iren Žakob, Kasia Smutniak, glumac Rade Šerbedžija, makedonski reditelj Milko Mančevski i drugi.

Nakon prethodnih izdanja posvećenih Berlinskom zidu i ponovnom ujedinjenju Nemačke, film "Undergorund" koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. godine, još jedan je korak ka stalnoj težnji festivala da zadrži sećanje na najvažnije trenutke srednjoistočne Evrope, gde istorija živi kroz bioskop.

"Ovaj fokus na tridesetu godišnjicu balkanskog rata (1991/2021) je projekat koji je nastajao godinama", objašnjavaju umetnički direktori Trst festivala Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo.

"Pandemija nas je naterala da je odložimo, jer mnogi filmovi koje želimo da prikažemo postoje samo na filmskoj traci 35 mm, što je nemoguće prikazati u onlajn formatu", objasnili su Grosoli i Romeo.

"Zato smo odložili događaj, za koji se nadamo da će biti zakazan za proleće 2021. godine, jer nam se činilo prikladnim da se tako važnoj godišnjici pruži trenutak koji je podjednako važan za njeno otvaranje. Izbor bi, prema tome, mogao pasti samo na kultni film 'Underground', nadrealna, anarhična basna koja 'izmišlja' raspad Jugoslavije u Kusturičinom revolucionarnom stilu", naveli su umetnički direktori.

Oboje su izrazili veliko zadovoljstvo što će uručiti nagradu "Eastern Star 2021" nezaboravnom protagonistu ovog filma Predragu Mikiju Manojloviću, koji je osvojio tu prestižno priznanje zahvaljujući saradnji s Kusturicom na više filmova, osim "Underground" i "Otac na službenom putu", "Zavet", "Crna mačka, beli mačor" i poslednji "Na mlečnom putu" (2017).

Oni su istakli da Manojlović odavno nadmašuje granice Jugoslavije, radeći s rediteljima kao što su Fransoa Ozon (Ljubitelji zločina), Đulijano Montaldo (Demoni Sankt Peterburga) ili Sem Garbarski ("Irina Palm", što mu je donelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu u Berlinu).

Manojlović će nagradu primiti ovog četvrtka, 21. januara, tokom ceremonije otvaranja Festivala koja će se emitovati putem interneta, a festival u Trstu će trajati do 30. januara.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...