•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO u Domu kulture Studentski grad od 15. do 17. novembra

Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO će se odigravati od 15. do 17. novembra ove godine u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu, u Bioskopu Abazija na Paliću i u NKC Niš.

Naziv festivala je inspirisan istoimenim filmom Renea Кlera, iz 1947, sa radnjom smeštenom u epohu nemog filma. Epoha nemog filma je stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značenjskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom- montaži. Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.

ĆUTANJE JE ZLATO je festival savremenog nemog filma svih kategorija, kao i retrospektiva klasičnih dela neme epohe igranog filma. Sastoji se od takmičarskog programa novonastalih filmova sa improvizovanom muzikom uživo, kao i specijalnih projekcija značajnih filmova iz istorije nemog filma i pratećim predavanjima.

Cilj festivala je Revalorizovanje nemog filma kao originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja, kao i istraživanje perspektiva nemog filma u digitalnom dobu, kroz predstavljanje projekata restauracije i digitalizacije.

U toku projekcija u takmičarskom programu improvizovanu muziku izvodi Danijel Milošević-Dakazoo, dizajner zvuka i umetnik na relaciji Berlin-Beograd, a među autorima filmova u takmičarskom programu je i Fabrice Aragno, asistent i ponekad montažer Žan-Lika Godara, reditelj filmova Parentheses i Lakeside Suite.

Sa programom festivala možete se upoznati ovde: https://www.dksg.rs/cir/filmski-program/

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...