•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i gej kulturne mreže WINGS 2020

Međunarodni festival Queer filma Merlinka dobitnik je nagrade Međunarodne lezbejske i gej kulturne mreže WINGS 2020. Nagrada je dodeljena za izvanrednu LGBT filmsku produkciju, distribuciju i festival.

Međunarodni festival Queer filma Merlinka održava se svake godine u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a direktor festivala Predrag Azdejković je ovim povodom izjavio „Ovo je treća nagrada koju je dobio Merlinka festival. Prvu je dobio 2010. godine, Kristalnu nagradu, drugu 2013, Priznanje za najinovativniji pristup promociji prava diskriminisanih grupa. Ova nagrada dolazi u godini kada je kulturna scena devastirana pandemijom korona virusa, godini kada su mnogi svetski i domaći filmski festivali otkazani, tako da nam izuzetno znači, jer smo uspeli da organizujemo Merlinka festival uprkos svim problemima i restrikcijama, a to je prepoznato od strane kolega iz Međunarodne lezbejske i gej kulturne mreže. Nadamo se da će 2021. godina biti bolja za kulturnu scenu Srbije i očekujemo veću podršku posetilaca našeg festivala i same države.”

U obrazloženju priznanja WINGS 2020 stoji „Nagrada se dodeljuje Merlinka festivalu i njenom direktoru kao potvrda da su filmovi jedno od najmoćnijih sredstava za borbu protiv netolerancije, homofobije, ćutanja i nevidljivosti, pogotovo jer se ovakve manifestacije organizuju u homofobnim društvima i time pokazuju izuzetno veliki stepen hrabrosti i entuzijazma. Boje duge, kada se protežu preko geografskih i psiholoških granica, ne postaju slabije, već sjajnije za svakog ko želi da gleda u nebo”.

Međunarodna lezbejska i gej kulturna mreža ILGCN nastala je 1992. godine i do sada su nagrade dodeljivane autorima iz oblasti LGBT filma, distributerima i festivalima na području Evrope i sveta.

Nagrada je dobila ime po švedskom nemom filmu „Vingarna" (Wings) iz 1916. godine, koji se smatra prvim filmom s homoseksualnom tematikom.

Foto: Tanja Drobnjak.
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...