•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Medjunarodni takmičarski program - Beldocs festival

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs predstaviće od 8. do 15. maja deset filmova u okviru međunarodnog takmičarskog programa. Program je sačinjen od izuzetnih dela smelih autora koji polažu temelje novog panteona dokumentarnog filma. Prema rečima selektora festivala Igora Stanojevića ovu selekciju krasi "energičnost, hrabrost i odlučnost autora u punoj stvaralačkoj snazi".

Austrijski “Dobrodošli u Sodomu” Kristijana Krenesa i Florijana Vajgensamera je mračni i spektakularni film o deponiji u Gani, gde se reciklira elektronski otpad sa Zapada. Život na deponiji pretvara se u zagonetnu sliku moderne, globalizovane civilizacije, a sama tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=khjY7zjJPKo

U filmu “Bostofrio – gde nebo dodiruje zemlju” portugalski reditelj Paulo Karneiro bavi se običnim čovekom i portretiše svet koji nestaje u udaljenom selu, gde stanovnici žive isključivo od zemlje.

Kolumbijski “Lapu” Sezara Alehandra Haimesa i Huana Pabla Polanka kroz plemenski obred ekshumiranja posmrtnih ostataka protagonistkinjine mrtve rođake prikazuje odnos jedne kulture prema smrti, snovima i pamćenju.

Kroz susret devojke i drvoseče u šumi u Nagasakiju, urugvajski film-esej “Stapanje vremena” Huana Alvareza Nemea promatra i analizira odnos između čovečanstva i bestijalnosti, užasa i otpora.

U filmu “<3” španska autorka Marija Anton Kabot istražuje šta vernost i seksualni identitet znače mladima danas, pokušavajući da utvrdi ima li ljubavi u modernom vremenu, dok u holandskom filmu “Sada se nešto polako menja” Mena Laura Mejer slika potragu za smislom i ličnim razvojem pojedinca danas.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=asHZYqD6Dns

“Kameni govornici” Igora Drljače je film koji razmatra mesto ukrštanja
turizma i ideologije u četiri posleratna grada u Bosni i Hercegovini,
zemlji koja se još uvek oporavlja od građanskog rata devedesetih godina
20. veka.

Zašto je važno imati mesto koje se zove dom, analizira Frederik Solberg u filmu “Doel” o istoimenom gradu duhova u Belgiji, okruženom nuklearnom elektranom, gigantskim kontejnerskim dokom i lukom Antverpen, u kojem se stanovnici decenijama bore s vlastima koje žele da unište grad. I francuski sineasta Žeremi Gravajat bavi se pitanjem doma u modernoj Evropi, slikajući u delu “A Lua Platz” potragu za mestom za život jedne grupe rumunskih migranata na periferiji Pariza.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=BalX1ZSrR6w

Nasuprot njima, u vizuelno impresivnom “Kraju radnog vremena”, švajcarska rediteljka Nikol Fegele nudi poetsko i zadivljujuće putovanje kroz naizgled nepromenljiv svakonoćni život Taipeija i njegovih stanovnika, suprotstavljajući ritam metopole koja nikada ne spava sa raspoloženjem njenih žitelja zarobljenih u kolotečini.

Reditelji Paulo Karneiro, Marija Anton Kabot, Igor Drljača, Kristijan Krenes, Žeremi Gravajat, Frederik Solberg, Nikol Fegele i Huan Alvarez Neme biće gosti festivala i nakon projekcije njihovih filmova razgovaraće sa publikom.

Ovogodišnje, 12. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs predstaviće u Beogradu više od 120 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Foto potpis: Beldocs promo.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...