•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Masterclass razgovori 26. Sarajevo Film Festivala

26. Sarajevo Film Festival predstavlja ovogodišnju seriju razgovora u programu Masterclass. Kao i uvijek, u njima učestvuju neki od najpoznatijih filmskih umjetnika iz cijelog svijeta. Ove godine festivalska publika moći će ih gledati online, na platformi ondemand.sff.ba.

Masterclass program uključuje razgovore s režiserom Michelom Hazanaviciusom, glumicom Bérénice Bejo, režiserom Michelom Francom i režiserom Rithyjem Panhom.
Program Masterclass razgovora Sarajevo Film Festivala realizuje se u saradnji sa uglednim filmskim magazinom Variety i bit će dostupni širom svijeta preko Variety Streaming Rooma.
MASTERCLASS s Michelom Hazanaviciusom
Michel Hazanavicius rođen je 1967. godine u Parizu. Studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i televizijske programe. Nakon što je snimio prvi kratki film ÉCHEC AU CAPITAL i sarađivao na nekoliko scenarija, godine 1999. snima svoj dugometražni igrani prvenac MES AMIS. Sljedeći igrani film OSS 117: KAIRO, ŠPIJUNSKO GNIJEZDO snima 2006, a 2009. i OSS 17: IZGUBLJENI U RIJU. Dvije godine kasnije snima crno-bijeli nijemi film UMJETNIK, u kojem su uloge ostvarili Bérénice Bejo i Jean Dujardin. Film je 2012. osvojio pet Oskara, od kojih su tu oni za najbolji film, najboljeg reditelja i najboljeg glumca za Dujardina. Bejo je za ulogu u filmu nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu. UMJETNIK je osvojio i brojne druge nagrade, među kojima i tri Zlatna Globusa, sedam BAFTA nagrada, nagradu za najboljeg glumca za Djuradina na Filmskom festivalu u Cannesu 2011, gdje je film premijerno i prikazan. Hazanaviciusevi filmovi PRELJUBNICI i NEUSTRAŠIVI također su uvršteni u takmičarski program festivala u Cannesu.
MASTERCLASS s Bérénice Bejo
Bérénice Bejo trenutno je jedna od vodećih francuskih glumica. Njeno prvo međunarodno pojavljivanje bilo je 2011. godine u glavnoj ulozi u Oscarom nagrađenom filmu UMJETNIK, u režiji Michela Hazanaviciusa. Za tu ulogu dobila je nagradu César za najbolju glumicu, a postala je poznata i po filmskim nagradama širom svijeta, nominaciji za nagradu BAFTA za najbolju glumicu i nominacijama za nagradu Zlatni globus i Oscar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Za Michela Hazanaviciusa glumila je i u njegovom sljedećem filmu, POTRAGA, koji je premijerno prikazan na takmičarskom programu u Cannesu 2014. godine, a potom u filmu GODARD MON AMOUR koji je premijeru imao u takmičarskom programu na Cannesu 2017. godine. Prethodno, Bérénice Bejo prvi put je glumila u filmu ovog reditelja 2006. godine, u filmu OSS 117: CAIRO, GNIJEZDO ŠPIJUNA. Još jedan veliki uspjeh u njenoj glumačkoj karijeri bio je filmski hit u Cannesu reditelja Asghara Farhadija, PROŠLOST, za koji je nagrađena Palmom za najbolju glumicu. Rođena u Argentini, Bejo je došla u Francusku kada je imala tri godine. Njen otac, reditelj Miguel Bejo, i njena majka, pravnica, upoznali su je s filmovima, a karijeru je počela 1998. godine u LES SOEURS HAMLET reditelja Abdelkrima Bahla. Gérard Jugnot joj je 2000. godine ponudio prvu glavnu ulogu u filmu OBEĆAVAJUĆA MLADA GLUMICA. Nakon toga glumila je filmu američke produkcije PRIČA O VITEZU sa Heathom Ledgerom. Nakon povratka u Francusku, Bejo je radila s rediteljima kao što su Laurent Bouhnik i Marie-France Pisier. Od novijih uloga izdvajaju se one u filmovima kao što su POSLJEDNJI DIJAMANT Erica Barbiera, DJETINJSTVO JEDNOG VOĐE Bradya Corbeta, POSLIJE LJUBAVI Joachima Lafossea, VJEČNOST Tran-Anh Hunga, SLATKI SNOVI Marca Bellocchija, IZUZETNO PUTOVANJE JEDNOG FAKIRA Kena Scotta, LA QUIETUD Pabla Trapera i IGRA Freda Cavayéa. Upravo je završila snimanje filma OTJERAJ BRIGE Toma Shovala i UN DRAGO A FORMA DI NUVOLA Sergija Castellitta.
MASTERCLASS s Michelom Francom
Michel Franco rođen je u Mexico Cityju 1979. Kratke filmove počeo je snimati po završetku medijskih studija, a njegov kratki film CUANDO SEA GRANDE, snimljen za potrebe antikorupcijske kampanje, prikazivao se u 500 kinodvorana širom Meksika 2001. S filmom ENTRE DOS osvojio je Grand Prix Filmskog festivala u Huesci 2003, kao i nagradu za najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Dresdenu. Njegov prvi dugometražni film DANIEL I ANA uvršten je u program Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu 2009, da bi potom bio prikazan na festivalima i u kinodvoranama širom svijeta. Značajan uspjeh postigao je s filmovima na kojima je radio kao scenarist, reditelj i producent, među kojima se izdvajaju NAKON LUCIJE, proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard festivala u Cannesu 2012, i HRONIČNI, koji mu je tri godine kasnije u Cannesu priskrbio nagradu za najbolji scenarij. Franco je producirao film 600 MILJA reditelja Gabriela Ripsteina, koji je 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio nagradu za najbolji debitantski igrani film, te film IZDALEKA reditelja Lorenza Vigasa, dobitnika Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2015. Njegov posljednji film ABRILINE KĆERKE prikazan je u programu Un Certain Regard festivala u Cannesu i osvojio nagradu žirija. U sklopu vlastite kompanije Lucia Films, Michel Franco trenutno priprema nekoliko igranih i televizijskih projekata.
MASTERCLASS s Rithyjem Panhom
Rithy Panh rođen je 1964. u Phnom Penhu, Kambodža. Godine 1980, bježeći od diktature Crvenih kmera, stigao je u Pariz i pohađao studij na Institutu za napredne filmske studije (danas: La Fémis). U svom dokumentarnom filmu iz 2003. godine S21: UBILAČKA MAŠINA CRVENIH KMERA fokusirao se na kampanju sistemskog istrebljenja protivnika koju je diktatorski režim Crvenih kmera sprovodio u periodu od 1975. do 1979. Panh je suosnivač Centra Bophana posvećenog arhiviranju kambodžanskog filmskog nasljeđa. Njegov dokumentarni film SLIKA KOJA NEDOSTAJE iz 2013. prikazan je u programu Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio glavnu nagradu.
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...