•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Maleficent (2014)

Moram da priznam da se bajke „Uspavana lepotica” ne sećam baš najbolje, a i to malo sećanja što me služi ne priziva nostalgične uspomene iz detinjstva. Takođe, uzevši u obzir da ne spadam u ciljnu publiku ovog filma, pre projekcije nisam baš mnogo očekivao od „Grdane”.

Prva stvar koja se primećuje u ovom filmu jeste vizuelno bogatstvo fotografije. Sve od kostima, animacije, šminke i scenografije doprinosi iskakanju šarenila slike i stavljanja izgleda filma u prvi plan, a u nekim trenucima je ovaj aspekt čak i prenaglašen i preteran. Robertu Strombergu je ovo rediteljski prvenac. Do sada se njegov rad na filmu uglavnom zasnivao na vizuelnim efektima, a u kategoriji „umetnički direktor” je već osvojio dva oskara, pa vizuelnost ovog filma ne treba da nas čudi. Time se u filmu stvorila bajkovita atmosfera koja ne koegzistira baš uvek savršeno sa pričom, pa se mogu uočiti blage nedoslednosti u celokupnom tonalitetu filma. Glavni krivac za (ne)dosledno „pakovanje” reditelja jeste scenaristkinja Linda Vulverton koja je napisala preveliku priču za trajanje ovog filma od sat i po, pa neke stvari deluju nerazrađeno i kao da nisu izvedene do kraja. Tako lik kralja deluje „iseckano”, jer se njegov razvoj objašnjava rečima, a mnogo ređe prikazuje kroz sliku. To je samo jedan drastičniji primer, u priči ima još elemenata kojima bi bilo potrebno više vremena da se prirodno razviju, ali u većini slučajeva se tim idejama posvetilo dovoljno vremena da se makar stekne utisak dovoljan za praćenje daljeg toka priče. Ima tu i sitnih naivnih i lakih rešenja koja nisu esencijalna za glavnu ideju filma, ali mogu da bodu oči i ostave utisak o vođenju računa o pristupačnosti mlađoj publici. I pored toga što je ova bogata priča zgužvana u malo više od 90 minuta, pa razvoj filma ne ide baš glatko, na kraju se ideja jasno vidi.

3 „Grdana – zla vila” (2014)

Moram da napomenem da je Linda bila veoma slobodna u adaptaciji ove bajke braće Grim, pa su neki bitni elementi priče promenjeni. Ovo joj neki fanovi koji su očekivali verniju adaptaciju možda i neće oprostiti, ali, uzevši u obzir da su te promene smisleno inkorporirane u priču i napisane sa svrhom, moramo da joj odamo priznanje na hrabrosti koja je bila potrebna za te promene, a i na njihovoj funkcionalnosti u filmu. Da se ne lažemo, ova adaptacija je još jedan u nizu projekata koji su se razvijali prethodnih nekoliko godina sa izraženim feminističkim elementima (mislim da bi bilo previše reći – idejama), sa ciljem privlačenja lepšeg pola u bioskopska sedišta. I sa tim nemam nikakvih problema, sve dok je film dobar, pa onda mogu da oprostim i svođenje muškaraca na dvodimenzionalne kretene (kralj) i debile (princ). Ovo možda i nije rezultat neke feminističke ideologije, jer se i lik Aurore svodi na slatku bezbrižnu devojčicu koja trčkara po prirodi i ne skida osmeh sa lica. Tako da je lik Grdane koji je fantastično iznela Anđelina Džoli, kičma ovog filma i najsvetlija tačka. Iznenađujuće dobra uloga, i sve pohvale Džolijevoj, jer se na njoj lomio ovaj film.

Prijatan osvrt na jednu staru priču, u pomalo zbrzanom ali lepom filmu, ipak ostavlja pozitivan utsak, ali i utisak da je mogao da bude bolji da se malo više računa vodilo o samom filmu, a ne samo o prohtevima publike.

Ocena: 7/10

Autor: Nikola Bočkor (Punjeni Paprikaš)

Žanr:akcija, avantura, porodični
Godina:2014
Reziser:Robert Stromberg
Scenario:Linda Woolverton, Charles Perrault
Uloge:Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley
Uzrast:PG
Award:Nominovan za Oscara, 6 nagrada i 31 nominacija
Box office:241.4M USD
Studio:Roth Films, Walt Disney Pictures
Zemlja:United States
Website:movies.disney.com/maleficent
Jezik:engleski
Trajanje:97 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...