•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

MIRJANA KARANOVIĆ I ANDREA ŠTAKA NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE POVODOM 26. FESTIVALA AUTORSKOG FILMA

Danas su na konferenciji za medije, u Kombank Dvorani, govorile rediteljka filma „Mare“ – Andrea Štaka i glumica Mirjana Karanović (film „Mare“), povodom jučerašnje premijere filma u Beogradu.

Andrea Štaka je švajcarsko-hrvatska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja. Film „Mare“ njen treći dugometražni igrani film, nalazi se u okviru takmičarskog programa i ove godine se bori za Grand Prix Festivala autorskog filma i nagradu pod imenom Alesandar Saša Petrović.

Konferenciju je otvorio Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala autorskog filma.

„Veliko nam je zadovoljstvo i velika čast što je danas sa nama Mirjana Karanović i želeo bih da joj se zahvalim na dolasku i podršci Festivalu. Takođe, mnogo nam je drago što je film „Mare“ u takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala“, izjavio je Srdan.

Publici se obratila Mirjana Karanović, čija je uloga majke u filmu „Mare“, i koja je za rediteljku, Andreu Štaku, rekla da je „Andrea autorka kojoj je mesto na Festivalu autorskog filma, jer su njeni filmovi veoma lični, autorski. Andrea govori o stvarima sa kojima je ona, negde iznutra, duboko povezana. Iako je rođena u Švajcarskoj i tamo živi, svi njeni filmovi su zapravo vezani za Balkan.“

Iako Mirjana u ovom filmu igra manju ulogu, rekla je da je pristala da bude u filmu jer sa rediteljkom sarađuje još od njenog prvog filma – „Gospođica“. „Od tada smo postale ne samo profesionalne saradnice, već i prijateljice“, izjavila je Mirjana.

Na konferenciji za medije, Andrea se publici obratila preko video poziva i zahvalila se Festivalu na prilici da se film „Mare“ nađe u takmičarskom programu.

„Ono što me najviše izaziva jeste da u filmu transportiram osećaj u slike. Film govori o svakodnevnim stvarima o kojima pričamo i bavi se pitanjem slobode unutar naših života, kao i lepim korzetima unutar familije. Familija je jedna jako lepa i jako kompleksna stvar, u kojoj nam je nekada lepo, a nekada želimo da pobegnemo iz nje. Bilo mi je bitno da film ne daje samo rešenje, već i da postavlja pitanja“, objasnila je Andrea.

„Film se bavi nečim što je duboko intimno i lično, nečim što je duboko pitanje sopstvenog osećaja slobode. Vizuelni pristup koji je fokusiran samo na glavnu junakinju, dok se iza toga dešava jedan vizuelno izuzetno raskošan postupak predstavlja metaforu samog stanja junakinje i njenog sveta“, zaključio je Srdan.

Film „Mare“ prikazan je juče, 30. novembra, u Kombank Dvorani, a publika će imati priliku da ga pogleda i u sredu, 2. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Festival se ove godine održava, umesto tradicionalnih nedelju dana čak tri nedelje, od 27. novembra do 16. decembra. Program Festivala za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu faf.rs . Kapaciteti bioskopskih sala smanjeni su na 1/3, i broj karata je ograničen. Karte su u prodaji i mogu se kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana. A zbog epidemiološke situacije, neki od naslova nalaze se i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila