•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lev Kuleshov (1899 - 1970)

Lav Vladimirovič Kulješov (rus. Лев Влади́мирович Кулешо́в; Tambov, 13. januar 1899 - Moskva, 29. mart 1970) je bio ruski filmski stvaralac koji je osmislio i pomogao da se osnuje prva filmska škola na svetu - Moscow Film Scool.

Kulješov se može smatrati jednim od prvih teoretičara filma, a zajedno sa Sergejom Ejzenštajnom, koji je jedno kratko vreme bio njegov učenik, i Vsevolodom Pudovkinom bio je vođa onoga što se u teoriji filma zove Sovjetska teorija montaže. Prema njegovom mišljenju osnova filma je bila upravo montaža, dakle veza između dva kadra. Svoju tezu odnosno princip ilustrovao je „Kulješovim eksperimentom“, u kome je montažno spojio isti kadar (glumčev krupan plan) sa potpuno različitim sadržajem (tanjir čorbe, mrtvački sanduk i sl.) i takve montažne jedinice i njihovo značenje gledaoci su sasvim različiti percipirali.

Uz svoj teoretičarski rad Kulješov je paraleno radio i kao filmski autor, sve do trenutka u kom staljinistička vlast tadašnje Rusije nije to onemogićila.


Filmografija:
1943 My s Urala
1943 Uchitelnitsa Kartashova
1942 Klyatva Timura
1941 Sluchay v vulkane
1940 Sibiryaki
1934 Dokhunda
1933 Velikiy uteshitel
1932 Horizon
1931 Sorok serdets
1930 Proryv! (short)
1929 Vesyolaya kanareyka
1929 Dva-Buldi-dva
1927 Vasha znakomaya (short)
1926 Parovoz No. 10006
1926 Po zakonu
1925 Luch smerti
1924 The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks
1920 Na krasnom fronte (documentary)
1918 Pesn lyubvi nedopetaya (finished)
1918 Proekt inzhenera Prayta (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

PROGLAŠENE NAGRADE 49. REVIJE FILMSKOG STVARALAŠTVA DECE...
Lionel Richie-ev mjuzikl 'All Night Long' u radovima...
Muzički duo Will Ferrell i Rachel McAdams takmiči se u...
Objavljen tizer filma "Respect" posvećen životu Arete...
Kasting za "Gospodara prstenova", potrebni ljudi koji...
Italijanska filmska i televizijska industrija polako...
Džoni Dep tuži britanski "San"
Mila Turajlić pozvana u članstvo prestižne filmske...
Mia Khalifa operisala nos zbog kojeg su je mnogi zadirkivali
Stižu nove Nindža kornjače
Guillermo del Toro, Alejandro G. Inarritu pokrenuli su fond...
VEČERAS ZATVARANJE FESTIVALA FRANCUSKOG FILMA UZ TRILER...
Holivudski glumac Dennis Quaid oženio svoju 39 godina...
Pesme koje su obeležile filmove
ZAŽIVEO REDOVAN REPERTOAR U DRIVE IN BIOSKOPU NA ADI
Svetska premijera srpskog filma "Domovine" u Marseju
Chris Hemsworth će proći kroz najveću fizičku...
Spike Lee objašnjava kako Hollywood može bolјe da...
Charlize Theron porekla da je bila zaručena za Seana Penna
Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu
The Highwaymen (2019) (2019)
Premijera filma "Mulan" odložena za 21. avgust
Film GRUDI u konkurenciji za nagrade Pulskog festivala
Keke Palmer će glumiti u trileru 'Alice' rađenom prema...
Zvezda serije "Mitbasters" optužen za silovanje sestre
KOMEDIJA O PUTOVANJU KROZ VREME "LEPO DOBA" NA MOJ OFF
Preminuo kompozitor i oskarovac Džoni Mendel
Ana de Armas i Wagner Moura igraju lјubavnike u novom...
Netflix potpisuje više naslova saradnje sa nigerijskom...
Nikola Kojo napušta Srbiju?