•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lev Kuleshov (1899 - 1970)

Lav Vladimirovič Kulješov (rus. Лев Влади́мирович Кулешо́в; Tambov, 13. januar 1899 - Moskva, 29. mart 1970) je bio ruski filmski stvaralac koji je osmislio i pomogao da se osnuje prva filmska škola na svetu - Moscow Film Scool.

Kulješov se može smatrati jednim od prvih teoretičara filma, a zajedno sa Sergejom Ejzenštajnom, koji je jedno kratko vreme bio njegov učenik, i Vsevolodom Pudovkinom bio je vođa onoga što se u teoriji filma zove Sovjetska teorija montaže. Prema njegovom mišljenju osnova filma je bila upravo montaža, dakle veza između dva kadra. Svoju tezu odnosno princip ilustrovao je „Kulješovim eksperimentom“, u kome je montažno spojio isti kadar (glumčev krupan plan) sa potpuno različitim sadržajem (tanjir čorbe, mrtvački sanduk i sl.) i takve montažne jedinice i njihovo značenje gledaoci su sasvim različiti percipirali.

Uz svoj teoretičarski rad Kulješov je paraleno radio i kao filmski autor, sve do trenutka u kom staljinistička vlast tadašnje Rusije nije to onemogićila.


Filmografija:
1943 My s Urala
1943 Uchitelnitsa Kartashova
1942 Klyatva Timura
1941 Sluchay v vulkane
1940 Sibiryaki
1934 Dokhunda
1933 Velikiy uteshitel
1932 Horizon
1931 Sorok serdets
1930 Proryv! (short)
1929 Vesyolaya kanareyka
1929 Dva-Buldi-dva
1927 Vasha znakomaya (short)
1926 Parovoz No. 10006
1926 Po zakonu
1925 Luch smerti
1924 The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks
1920 Na krasnom fronte (documentary)
1918 Pesn lyubvi nedopetaya (finished)
1918 Proekt inzhenera Prayta (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Dnevnik Diane Budisavljević otvara Valjevske filmske...
Bombshell (2019) - uskoro
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 28.novembra do 4....
Sjajne uloge u poslednjih 10 godina koje nisu nominovane za...
Skorseze: Molim vas, ne gledajte moj film na mobilnom
Počeo novi krug evropskog filmskog izazova
Kako je scenario za "Ratove zvezda" stigao na "E-Bay"
Cats (2019) - uskoro
Goran Višnjić dobio ulogu u jednoj od najpopularnijih...
Fanovi otkrili grešku u drugoj sezoni serije "Senke nad...
Španska komedija godine, PROFESORI DILERI, premijerno...
Slavni glumac odlikovan nacionalnim Ordenom umetnosti
UZBUDLJIVA ANIMIRANA AVANTURA "PLAYMOBIL" U BIOSKOPIMA OD...
Karte su u prodaji na blagajni bioskopa Cineplexx Niš i...
Objavljen prvi trejler filma "Zov divljine"
Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra u Srbiji!
Reditelj "Jokera" snimiće nastavak samo pod jednim uslovom
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 5. do 11. decembra
KANSKI POBEDNIK "PARAZIT" U BIOSKOPIMA OD 28. NOVEMBRA
The Art of Self-Defense (2019) (2019)
"Čarobna frula" sa scene Metropolitena
"ZALEĐENO KRALJEVSTVO 2" OBARA REKORDE GLEDANOSTI I...
U Jugoslovenskoj kinoteci svečano otvoreni Dani...
PO UZORU NA HARIJA POTERA UZBUDLJIVA FANTAZIJA "ABIGEJL"
It Chapter Two (2019) (2019)
Parasite (Gisaengchung) (2019) (2019)
In the Tall Grass (2019) (2019)
ROMANTIČNA KOMEDIJA "PROŠLOG BOŽIĆA" OD SUTRA U...
Arctic Justice (2019) - uskoro
"The Irishman", najiščekivaniji film godine, sada možete...