•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Letters from Iwo Jima (2006)

Clint Eastwood predstavlja bitku na Iwo Jimi iz perspektive japanskih vojnika. A japanski vojnik vam piše - živ se ne vraća više!

Ostrvo Iwo Jima stoji na putu američkoj invaziji na Japan. Japanski vojni vrh šalje generala Kuribayashija (Ken Watanabe) da utvrdi ostrvo. Kuribayashi prekida gradnju rovova na plaži i premešta topove na više položaje. Gradi mrežu lavirinata, s podzemnim tunelima, bunkerima i topovskim gnezdima. Ali kada mu njegov oficir i prijatelj Takeichi Nishi (Tsuyoshi Ihara) javi da je ostao bez vazdušne i mornaričke podrške, Kuribayashi shvata da je jedino rešenje braniti ostrvo do smrti. Ipak, zabranjuje kolektivna samoubistva koje zagovaraju tradicionalisticki oficiri i traži od svojih vojnika da poginu u borbi. S tim se ne slaže porucnik Ito (Shidou Nakamura), koji se od početku protivi Kuribayashijevoj nekonvencionalnoj strategiji. Za to vreme obični vojnici kopaju rovove i spremaju se za bitku. Saigo (Kazunari Ninomiya) je pekar koji želi preživeti kako bi video svoju ženu i novorođenu ćerku a sumnja da je novopridošli vojnik Shimizu (Ryo Kase) član okrutne japanske tajne policije. Uskoro se iskrcavaju Amerikanci i japanski vojnici suočavaju se s nadmoćnim neprijateljem...

Film nije postigao toliko veliki uspeh u Americi koliko u Japanu, gde je priča o japanskom žrtvovanju, borbi i časti, ispričana s japanskim glumcima i na japanskom jeziku, prihvaćena kao vrhunski domaći ratni film. I ostali kritičari prigrlili su film koji je osvojio i Zlatnog globusa u konkurenciji filmova na stranom jeziku (pobedivši i 'strani' 'Apocalypto') a nominovan je i za Oscara za najbolji film, režiju i originalni scenario. Kritičar New York Timesa naziva ga 'bliskim savršenstvu', Newsweek 'jednim od najvećih antiratnih filmova' a za Toma Charityja (CNN) to je 'prvi američki film u godini kojeg ne okleva nazvati remek-delom'.

Žanr:drama, istorijski, ratni
Godina:2006
Reziser:Clint Eastwood
Scenario:Iris Yamashita
Uloge:Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya. Tsuyoshi Ihara
Uzrast:R
Award:Oscar, 25 nagrada i 17 nominacija
Box office:68.7M USD
Studio:DreamWorks SKG, Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:wwws.warnerbros.de/lettersfromiwojima/
Jezik:Engleski, japanski
Trajanje:141 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...