•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Legend (1985)

Nakon što je s prva tri filma, "Duelisti", "Alien" i "Blade Runner", stekao ugled i slavu, Ridley Scott odlučio se na dosta neobičan izbor za svoj sledeći projekat. Ponovno je bila reč o fantastičnom sižeu, ali za razliku od prethodna dva filma u žanru naučne fantastike, ovaj se put radi o bajci koja je i svojom performansom pre svega namenjena publici mlađeg doba. Film doduše, kao i većina bajki, ne nedostaje zastrašujućim prizorima, ali temeljni njegov element, karakterističan za Scottovu poetiku, jeste raskošna vizualnost, u ovom slučaju bajkovito nadprirodna.

Demonski Gospodar tame daje nalog svom gradjaninu, goblinu Blixu, da ubije preostale konje jednoroge, nosioce svetla i čistoće, kako bi zavladala večna tama, a on apsolutni vladar sveta. Istovremno, šumski dečak Jack povede svoju devojku, ljupku princezu Lily, duboko u šumu kako bi joj pokazao nešto što nikad nije videla: par prekrasnih belih konja jednoroga. Lily je toliko zadivljena lepotom plemenitih stvorenja da poželi da ih dotakne, iako ju Jack upozorava da smrtna bića ne smeju da dotaknu te svete životinje. Lily svojim prekrasnim glasom zapeva pesmu kojim privuče jednog od jednoroga, a kad on dođe do nje, ona ga pomiluje. Ali to iskoristi Blix, koji je sa svojim pomagačem sakriven u zasedi, i pogodi jednoroga otrovnom strelicom. Jednorozi se daju u beg, a Blix i pomoćnik ih prate i na kraju ih stignu. Blix odreže čarobni rog umirućoj životinji i u tom trenutku zavladaju mrak i zima. Jack i Lily su se međusobno izgubili, a Jacka zaskoče vilenjak Gump i njegovi pomagači da ga uvere da se mora s njima suprotstaviti Gospodaru tame. A Lily demon želi da učini svojoj suvladarkom...

Naslanjajući se na arhetipske motive borbe svetla i tame, dobra i zla, Scott je prvenstveno bio zainteresovan za što fascinantnije kreiranje bajkovitog sveta, u čemu je uspeo s impresivnim, mestimično zadivljujućim rezultatima.

Tom Cruise ostvario je svoju prvu veliku ulogu, a već sledeće godine posta će velika zvezda nastupom u "Top Gunu" Ridleyjevog mlađeg brata Tonyja Scotta. "Legenda" je bila nominovana za Oscara u kategoriji najbolje maske.

Žanr:avantura, fantazija, romansa
Godina:1985
Reziser:Ridley Scott
Scenario:William Hjortsberg
Uloge:Tom Cruise, Mia Sara, Tim Curry
Award:Nominovan za 1 Oscara, 1 nagrada i 10 nominacija
Box office:15.5M USD
Studio:Legend Production Company, Embassy International Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...