•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lawrence of Arabia (1962)

Isotijski spektakl 'Lawrence od Arabije' za mnoge je jedan od najboljih filmova svih vremena. U zasad poslednjoj anketi britanskog filmskog magazina "Sight and Sound", najuglednijoj od svih takvoga tipa, "Lawrence od Arabije" bio je četvrti najbolji film svih vremena po izboru anketiranih reditelja. Više puta u sličnim anketama proglašavan najboljim britanskim filmom svih vremena, "Lawrence od Arabije" od početka je bio "osuđen" na nagrade, osvojivši tako 1963. godine 7 Oscara, među kojima i one za najbolji film i režiju.

Kontroverzni vojnik i pustolov T. E. Lawrence (P. O'Toole) gine u saobraćajnoj nesreći, vozeći motocikl. Nakon komemoracije, među prisutnima se povede razgovor o pokojniku. Ključno razdoblje pokojnikova života bio je Prvi svetski rat. U to doba Lawrence je bio poručnik britanske vojske u Kairu. Ljubitelj arapske kulture, Lawrence je bio na glasu kao svojeglav i neposlušan oficir. Ipak, zbog poznavanja arapske kulture, Lawrence je poslat u misiju kako bi istražio šanse arapskog princa Faisala (A. Guiness) u pobuni protiv Turaka. Izuzetno šarmantan i snalažljiv, Lawrence postaje važan činilac u događajima koji će promeniti istoriju...

Sve nagrade koje su mu ikada pripale bile su zaslužene: "Lawrence od Arabije" vrhunac je karijere velikog reditelja Davida Leana (Doktor Živago, Most na reci Kwai, Ryanova kći). Majstor velikih spektakla, Lean je u "Lawrenceu" nadmašio samoga sebe. Polazeći od života poznatog vojnika i pustolova T. E. Lawrencea, Lean je snimio monumentalno delo o jednom prostoru i vremenu, dotaknuvši se kroz priču o zagoetnom karakteru T. E. Lawrencea brojnih večitih umetničkih i civilizacijskih pitanja.

Piter O'Toole odigrao je glavnu ulogu fantastično, ali iako njegov nastup mnogi uvrštavaju na top listi najboljih uloga u istoriji, Oscara mu je te godine preoteo Gregory Peck za ulogu u filmu "Ubiti pticu rugalicu". P. O'Toole za Oscara je nominovan ukupno čak 8 puta, ali nagrađen je jedino 2003. počasnim Oscarom za životno delo. Osim O'Toolea u filmu su sjajne uloge odigrali i Omar Sharif, A. Guinnes, A. Quinn i brojni drugi vrsni karakterni glumci. Briljantnu muziku potpisuje Maurice Jarre, nagrađen prvim od ukupno tri Oscara - ostala dva doneli su mu takođe Leanovi filmovi - "Doktor Živago" i "Prolaz za Indiju".

Žanr:avantura, biografski, drama
Godina:1962
Reziser: David Lean
Scenario: T.E. Lawrence
Uloge:Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn
Uzrast:PG
Award:Osvojena 7 oskara
Studio: Columbia Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:216 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...