•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Latter Days (2003)

Latter Days (u prevodu Poslednji dani) je američka ljubavna drama iz 2003. koja govori o gej vezi između povučenog mormonskog misionara i njegovog mladog komšije homoseksualca. Film je režirao Si Džej Koks, koji je napisao i scenario. Glavne uloge u filmu igraju Stiv Sandvos i Ves Remzi, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Rebeka Džonson, Džeklin Biset, Meri Kej Plejs, Amber Benson i drugi.

Film je premijerno prikazan 10. jula 2003. na Međunarodnom gej i lezbijskom filmskom festivalu u Filadelfiji, a objavljen je u različitim državama SAD tokom narednih 12 meseci. Film je kasnije objavljen u nekoliko drugih zemalja i prikazan na nekoliko gej filmskih festivala. To je bio prvi film koji je otvoreno prikazao sukob između principa Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana i homoseksualnosti pa je njegovo prikazivanje u pojedinim saveznim državama bilo kontroverzno. Različite religijske grupe pretile su bojkotom ukoliko film ne bude povučen iz bioskopa i videoteka.

Film je bio popularan kod posetilaca na gej i lezbijskim filmskim festivalima, međutim u američkim bioskopima zaradio je samo 834.685 dolara, što nije bilo dovoljno ni da se pokriju troškovi produkcije, s obzirom na procenjeni budžet od 850.000 dolara.

Aron Dejvis (Stiv Sandvos), mladi mormon iz Pokatela, zajedno s još tri misionara dolazi u Los Anđeles da širi mormonsku veru. Njih trojica se useljavaju u stan koji se nalazi odmah pored stana u kome žive mladić Kristijan Markeli (Ves Remzi), koji je deklarisani gej, i njegova cimerka Džuli (Rebeka Džonson), koja sanja da postane pevačica. Kristijan i Džuli rade kao konobari u restoranu Kod Lile engl. Lila's, koji je u vlasništvu penzionisane glumice Lile Montan (Džeklin Biset).

Kristijan sklapa opkladu s ostalim radnicima u restoranu da može da zavede jednog od mormona, i uskoro shvata da je Aron, najneiskusniji misionar, prikriveni homoseksualac. Aron i Kristijan se upoznaju nakon nekoliko susreta u stambenom kompleksu u kojem žive. Kada se Kristijan slučajno poseče metalnim crevom, Aron mu pomaže u zatvorenom prostoru i čisti mu ranu. Kristijan tada pokušava da zavede Arona, ali neodlučni mormon postaje uznemiren Kristijanovom primedbom da seks „ne mora ništa da znači“. Aron ga optužuje da je „plitak“ i odlazi. Zabrinut da bi ono što je rekao Aron moglo biti tačno, Kristijan se pridružuje projektu Angel Food i počinje da raznosi obroke za osobe koje boluju od Side.

Misionar Pol Rajder (Džozef Gordon-Levit), Aronov kolega, doživljava biciklističku nesreću i Aron mu odlazi u posetu. Po povratku u stan, rastrojeni Aron sreće Kristijana koji pokušava da ga uteši zagrljajem. Ne uspevši da iskontrolišu svoja osećanja, njih dvojica se na kraju ljube, ne primetivši ulazak Aronovih cimera. Nakon ovoga, Arona šalju kući, što dovodi do sukoba između Kristijana i Rajdera, koji je ljut jer misli da je Kristijan bez razloga iskvario Arona. Kristijan priznaje da je u početku samo želeo da osvoji opkladu, ali da se „više ne radi o tome“...

Si Džej Koks je izjavio da je film prvenstveno ljubavna priča između dva lika. Pored toga, film istražuje religijske stavove o homoseksualnosti, kao i dilemu homoseksualaca vernika, razapetih između onoga što jesu i onoga u šta veruju. Dokumentarni film koji obrađuje slične teme i s kojim je Latter Days ponekad poređen je Trembling Before G-d.

Koks je takođe izjavio da postoji velika ironija, kako u filmu tako i u stvarnom životu, da religija koja je toliko fokusirana na porodicu i njen značaj razbija mnoge porodice kroz svoje učenje o homoseksualnosti. Koks zbog toga veruje da neko ne može istovremeno biti mormon i gej. Ipak, glavna tema filma je da postoji osnovna duhovnost u svetu koja prevazilazi rituale i dogme religije.

Film je režirao Si Džej Koks, koji je napisao i scenario. Koks je nakon uspeha svog prethodnog scenarija za film Alabama, slatki dome stekao neophodna finansijska sredstva i ugled koji su mu omogućili da napiše i režira mnogo ličniju ljubavnu priču. Koks je oba glavna lika zasnovao na sebi. Odrastao je u mormonskoj porodici i služio je kao misionar pre nego što je saopštio da je gej. U jednoj svojoj izjavi kaže da se često pitao šta bi ove dve polovine njega rekle jedna drugoj da se ikada sretnu.

Latter Days je snimljen na nekoliko lokacija u Los Anđelesu tokom 24 dana. Budžet filma procenjen je na 850.000 dolara. Koks je finansirao potragu za početnom podrškom, a sredstva su obezbeđena zahvaljujući privatnim investitorima. Međutim, finansiranje celog filma i pored toga je bilo veoma teško. Film je distribuisala kompanija TLA Releasing, koja je izabrana zbog partnerstva s produkcijskom kućom Funny Boy Films, specijalizovanom za sadržaj sa gej tematikom.

Uprkos svom mormonskom poreklu, Koks je morao istraživati detalje postupka izopštenja, koji se održava po Aronovom povratku u Ajdaho. Bivši mormoni su mu govorili o svojim iskustvima i obezbedili prilično tačan opis postupka. Koks takođe navodi da je iskusna glumica Džeklin Biset dala vredne predloge za poboljšanje priče.

Audicija za dva glavna glumca nije bila fokusirana na njihovu seksualnost, nego na njihovu sposobnost „da pokažu ranjivost“. DVD izdanje filma sadrži dodatak iza scene u kojem glumac Stiv Sandvos objašnjava da nije hteo da igra svoju ulogu kao gej ulogu, a Ves Remzi ističe da je ljubavni aspekt filma za njega bio odvojen od pola glavnih likova. Zbog nekoliko nagih scena i scena ljubljenja, Latter Days je distribuisan pod oznakom NR (Not Rated).

Latter Days je premijerno prikazan na Međunarodnom gej i lezbijskom filmskom festivalu u Filadelfiji, 10. jula 2003. Film je nakon prikazivanja dobio ovacije publike, a kada su glumci izašli na pozornicu ponovo su dobili ovacije. Sličan prijem kod publike film je imao i na Autfestu nedelju dana kasnije, kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu. Film je takođe prikazan na filmskim festivalima u Sijetlu i Vašingtonu, pre nego što se počelo s njegovom distribucijom širom Sjedinjenih Američkih Država tokom narednih 12 meseci. Kasnije je film distribuisan u nekoliko drugih zemalja i prikazan na brojnim gej filmskim festivalima, između ostalih i u Barseloni, Madridu (gde je takođe bio popularan kod festivalske publike) i Meksiko Sitiju. Latter Days je dobio ukupno devet nagrada za najbolji film.

Lanac bioskopa Madstone Theaters, u čijem se sastavu nalazi devet bioskopa širom države, zabranio je prikazivanje filma uz obrazloženje da film „ne odgovara našim umetničkim standardima“. Iako je prvobitno bilo predviđeno da se film prikazuje u njihovim bioskopima, kompanija je kasnije bila pod pritiskom konzervativnih grupa koje su pretile bojkotom i protestima ukoliko film bude prikazan. U 19 bioskopa u Severnoj Americi, film je zaradio 834.685 dolara, i po zaradi je najuspešniji film distributera TLA Releasing.

Sajt Rotten Tomatoes izvestio je na osnovu uzorka od 46 pojedinačnih kritika, da je 43% njegovih korisnika dalo filmu pozitivne kritike, s prosečnom ocenom 5,4 od 10. Frenk Šek, kritičar lista Holivud reporter, napisao je: „Koksov scenario, iako povremeno pati od klišea karakterističnih za mnoge filmove sa gej tematikom, uglavnom tretira svoj neobični predmet s dostojanstvom i složenošću“. Filmski kritičar Rodžer Ebert dao je filmu dve i po od četiri zvezdice, uz opasku: „film je mogao da bude ili gej ljubavna priča ili napad na Mormonsku crkvu, ali je nezgodna kombinacija to što pokušava da bude oboje u isto vreme“. Majkl Vilmington iz lista Čikago tribjun ocenio je da je „film često kičast i izveštačen poput filma Alabama, slatki dome“.

Kritičarka lista Toronto san Liz Braun prokomentarisala je da je Latter Days „najvažniji gej film u poslednjih nekoliko godina“. Kevin Tomas iz lista Los Anđeles tajms takođe je filmu dao pozitivne kritike, govoreći: „na trenutke romantičan, prizeman i društveno kritičan, Latter Days je dinamičan film pun humora i patetike“. Geri Buher, urednik koji je radio za mormonsku LGBT organizaciju Affirmation, rekao je: „film je bio toliko realističan da je to zastrašujuće. Osećao sam se izloženim dok su se detalji o mojim iskustvima i iskustvima drugih koje poznajem drsko širili velikom ekranom i postajali dostupni svima koji su gledali“.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:2003
Reziser:C. Jay Cox
Producent:Dženifer Šefer, Kirkland Tibels
Scenario:C. Jay Cox
Uloge:Wes Ramsey, Steve Sandvoss, Mary Kay Place
Uzrast:R
Award:3 nagrade
Box office:0.8M USD
Studio:Funny Boy Films
Zemlja:United States
Website:www.latterdaysmovie.com/
Jezik:Engleski
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...