•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kralj Petar I (2018) - uskoro

Petra Karađorđevića je kao mladog iz Srbije proterala suparnička dinastija Obrenović. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali, Srbiji se ne dâ da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austro-Ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke, na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka pronalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove - nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća. Pred smrt, najvoljeniji srpski vladar, Kralj Petar Oslobodilac podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji ima jednu želju - da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Ideja projekta: Želja da se bez eksperimentisanja ispriča istinita priča o stradanju, žrtvama, herojstvu i pobedi. Ovaj film u evropskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom svetskom ratu. U realizaciju projekta su neposredno uključene institucije kulture, filmski umetnici i javne ličnosti Srbije i Grčke. U samom filmu, ali i na pratećim manifestacijama, evropska javnost će iznova saznati o, po srpski narod, spasonosnoj odluci ruskog cara Nikolaja II, o ljubavi i bratskom gostoprimstvu Grka na Krfu, vojničkoj časti i poštovanju francuskog generala Franša Deperea koji u Kazerti sa punim ratnim počastima dočekuje bosonoge srpske vojnike. Tako je nastala ideja o evropskoj zajednici u čijoj srži je stradanje i žrtva srpskog naroda.
Sigurni smo da će ovaj film, koji ima epitet nacionalnog projekta, obnoviti kolektivno sećanje na jedan od najsvetlijih trenutaka srpske istorije i da će probuditi kod mladih genercija nacionalni ponos koji se oslanja na grandiozno nasleđe predaka.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...