•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Knjiga ratnog hirurga Davida Notta o radu u opkoljenom Sarajevu postaje scenario za film

Svetski poznati hirurg David Nott koji je radio 1993. godine u opkoljenom Sarajevu, ali i kasnije u Alepu, objavio je u februaru knjigu "Ratni doktor" koja je postala bestseller. Veliko interesovanje publike dovelo je do toga da će se po ovoj knjizi snimati i film, a autorska prava dobila je kuća Ink Factory.

Knjiga "War Doctor" su memoari ratnog vaskularnog hirurga Notta koji je u nemogućim uslovima radio operacije u opkoljenom Sarajevu i pobunjeničkom delu Alepa i spašavao živote ranjenika. Nakon rada u opkoljenom Sarajevu radio je u mnogim ratnim zonama (Afganistan, Sierra Leone, Libija, Darfur, Kongo, Irak, Jemen, Liberija, Gaza...), ali i zonama pogođene prirodnim katastrofama poput Haitija i Nepala.

U Sarajevu je proveo tri meseca, a trebao je ostati samo dve sedmice.
Nott je postao jedan od najpoznatijih i najiskusnijih trauma hirurga na svetu.

Svoja otkrića i znanja koja je stekao radeći s vrlo malo pribora u ratnim zonama sada prenosi na druge lekare u okviru fondacije koju je osnovao sa suprugom. Na ovom filmu će kao producent raditi upravo njegova supruga Eleanor uz Toma Nasha.

"Kada sam prvi put čitao Davidove neobične memoare privuklo me neverovatno saosećanje koje je imao i najopasnijim okruženjima. David je istinski moderni heroj, nesumnjivo hrabar, ali ne plaši se da prizna svoje slabosti i ljudskost. Radujem se saradnji s njim i Elly kako bi ovu važnu i inspirativnu priču preneli na ekran", rekao je Nash.

Pre više od 25 godina Nott je ostavio svoj posao u državnoj bolnici Velike Britanije i pridružio se volonterima organizacije Lekari bez granica i Crvenom križu. Obolio je od PTSP-a, ali to ga ne sprečava da i dalje radi dobro svoj posao.
Kraljica Elizabeta II primila ga je 2016. godine u svoju palatu kako bi mu pomogla, utešila ga i ohrabrila.

Prvi je lekar koji je obavio operacije na osnovu SMS poruka u kojima mu je kolega hirurg objašnjavao kako da operiše ruku i rame muškarcu nasred džungle u Kongu bez ičije pomoći. Takođe je prvi lekar koji je navodio operaciju putem Skypea.

Nott je izrazio radost što će njegovo iskustvo biti ekranizirano i što će imati priliku da vide ljudi širom sveta.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...